Prístup k spravodlivosti sa oddiali

thumbnail

Nová súdna mapa ministerky Kolíkovej nemá podporu ani celej koalície. Jednou z hlavných priorít vládnej koalície v oblasti justície je prekreslenie tzv. súdnej mapy. Podľa plánov ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (SaS) sa niektoré okresné súdy majú po novom stať len akýmisi detašovanými pracoviskami, pričom niektoré z nich sa plánujú zrušiť úplne. Nepočíta sa ani so zachovaním ôsmich krajských súdov. Veľká časť odbornej verejnosti za podpory opozície a koaličného hnutia SME RODINA nesúhlasí so súčasným predloženým návrhom. Nestavia sa proti reforme ako takej. Vyčíta však ministerstvu spravodlivosti, že pri jeho tvorbe nebralo do úvahy špecifiká jednotlivých regiónov.
Ministerstvo spravodlivosti tvorbou novej súdnej mapy predpokladá postupné zvýšenie dôveryhodnosti justície ako celku. Plánované zmeny zároveň vníma ako návrat k stavu, ktorý platil na Slovensku do roka 1996. „Vláda Vladimíra Mečiara s účinnosťou od roka 1997 počet súdov takmer zdvojnásobila. Rozdrobené súdy sú menej efektívne a odolné k miestnym väzbám, zároveň obmedzujú možnosť špecializácie.“ S týmto tvrdením sa dá súhlasiť.

 BEZ DISKUSIE
Na druhej strane kritika odbornej verejnosti má tiež svoje opodstatnenie. Jedným zo základných parametrov politickej kultúry je slušná a odborná diskusia so zástupcami zainteresovaných subjektov. Je preto povinnosťou rezortu spravodlivosti rozprávať sa nielen so sudcovskou obcou, ale aj s predstaviteľmi dotknutých miest, ktorých sa táto reforma výsostne týka. Mnohí primátori tvrdia, že zrušením súdov v ich mestách sa mnohým občanom zníži prístup k spravodlivosti. V rámci svojho obvodu s obyčajnými občiansko-právnymi spormi budú musieť po novom cestovať niekoľko kilometrov k najbližšiemu súdu najnižšej inštancie.
Hornatý región severného a severovýchodného Slovenska má podľa plánov stratiť najviac všeobecných súdov. Patria sem mestá Považská Bystrica, Čadca, Námestovo, Ružomberok, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Bardejov a Svidník. Naopak, rovinaté územie západnej časti južného Slovenska táto reforma akosi obchádza. V okresoch Dunajská Streda, Galanta, Komárno, Nové Zámky a Levice sa plánuje naďalej zachovať doterajšia pôsobnosť všeobecných súdov najnižšej inštancie.

 REGIONÁLNA IDENTITA
V nijakom prípade tak neobstojí tvrdenie rezortu justície, že nové súdne obvody sú navrhované aj na základe prirodzených spádových a kultúrnych regiónov a identít. Práve naopak. Týmto návrhom sa likviduje akákoľvek regionálna identita. Občania okresu Stará Ľubovňa sa budú musieť domáhať svojej spravodlivosti v Poprade, vzdialenom takmer päťdesiat kilometrov. Podobný osud postihne aj okres Svidník, ktorý by mal patriť spádovej oblasti Vranova nad Topľou. Vzdialenosť medzi týmito dvoma mestami je až šesťdesiat kilometrov. Preto argument, že z dlhodobého hľadiska možno od novej súdnej mapy očakávať nielen zrýchlenie súdneho konania a funkčný mechanizmus náhodného výberu sudcov, ale aj zlepšenie kvality súdnych rozhodnutí, stojí na zamyslenie. Akým spôsobom má aktuálny návrh súdnej mapy zlepšiť primeranú dostupnosť, keď neboli zohľadnené špecifiká jednotlivých slovenských regiónov?

 VYMOŽITEĽNOSŤ PRÁVA
Nedávnym zriadením Najvyššieho správneho súdu SR sa má podľa ministerstva spravodlivosti zlepšiť vymožiteľnosť práva v správnom konaní. Až čas ukáže, do akej miery navrhovaná nová súdna mapa zlepší kvalitu a dôveryhodnosť našej justície z hľadiska primeranej dostupnosti, rýchlejšieho konania, kvality rozhodnutí, transparentnosti a efektívnosti. Podľa opozície sa vláda týmto spôsobom zbavuje nepohodlných sudcov.
Jedno je isté. Reforma súdov je potrebná. Musí však prebiehať transparentným spôsobom a diskusiou so všetkými zainteresovanými subjektmi. Posledné slovo bude mať Národná rada SR. Je však otázne, či aktuálny návrh ministerky Kolíkovej prejde medzi poslancami v tejto podobe. Podpredseda poslaneckého klubu SME RODINA Miloš Svrček navrhuje návrh tohto zákona stiahnuť z legislatívneho procesu, podrobiť ho odbornej diskusii a každú navrhovanú zmenu predkladateľom vecne odôvodniť. Pre SNN uviedol: „Reálnejšie využitie prostriedkov na obnovu justície vidím v tom, aby sa kládol dôraz na kontrolu pre nevybavené, reštančné veci a prieťahy v konaniach. Aby sa prostriedky využili na modernizáciu zastaraného nábytku, možno aj lepšie stoličky, elektronizáciu – nové tlačiarne, počítače, zverejňovanie súdnych rozhodnutí, vybudovanie priestoru na každom súde pre výsluch maloletých detí, bezbariérové prístupy.“

Matej MINDÁR – Foto: pixabay.com



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.