Projekt multikulturalizmu zlyhal, terorizmus hrozí

thumbnail

Andrej DANKO: Islam je nielen náboženstvo, ale aj politický a právny systém. Zákaz nosenia burky, zákaz výstavby mešít a minaretov, zákaz vstupu militantov, ktorí bojovali za Islamský štát, zvýšenie kvóra na registráciu cirkvi na päťdesiattisíc podpisov, to všetko sú opatrenia, ktoré by mali legislatívne platiť na Slovensku proti islamizácii krajiny. Vyhlásil to predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej DANKO a dodal, že tieto požiadavky nie sú v rozpore s Chartou ľudských práv. Na Slovensku zatiaľ nestojí ani jeden minaret či mešita. Podľa Danka však islamská komunita v SR už vykúpila pozemky pod nemocnicou na Kramároch v Bratislave, kde chcú údajne postaviť takéto objekty. „Islamizácia krajiny sa začína stánkami s kebabom a v konečnom dôsledku vyústi až do nárokov na zmenu právneho a sociálneho systému, ako sme svedkami v západných a severských krajinách Európy. Musíme urobiť všetko pre to, aby Európa ostala kresťanská,“ uviedol A. Danko. Islam je podľa neho nielen náboženstvo, ale aj politický a právny systém, pričom napríklad trestné právo šaría je pre Európanov absolútne nepochopiteľné.

danko new index
Agenda Islamu na Slovensku je témou národniarov.

OSTRAŽITOSŤ JE NAMIESTE

Slovenský minister zahraničia Miroslav Lajčák v médiách vyhlásil, že zlyhal projekt multikulturalizmu. „Keď existujú komunity, ktoré sa necítia byť súčasťou spoločnosti a výsledkom je, že sa radikalizujú, asi je niečo zlé, no my zatiaľ túto skúsenosť nemáme. Treba si však dávať pozor na to, koho púšťame žiť na svoje územie. Situácia sa nesmie podceniť,“ uviedol minister. Podľa neho Slovensko nepatrí ku krajinám, ktoré by boli ohrozené takým typom terorizmu, ktorý sa prejavil v Paríži pri vyvraždení redakcie satirického časopisu. Na Slovensku máme malú islamskú komunitu a nie sme vnímaní ako symbol Západu. No osud si podľa neho nevyberáme, treba si dávať pozor. Štáty by mali klásť dôraz na analýzu, monitorovanie a vyhodnocovanie situácie, treba sa však vyvarovať silných slov či radikálnych riešení. „Poďme hľadať korene a príčiny, neverbujme nových bojovníkov na jednej i druhej strane, ktorí naskočia na to, že sme vo vojne, pretože taká vojna by bola zničujúca pre celú planétu. Ak si osvojíme, že to, čo sa deje, je vojna, môžeme čakať, že sa do nej dostaneme,“ dodal M. Lajčák.

NIE SME MIMO

mešita v BA
Aj takéto plány sa svojho času objavili na sociálnej sieti. Bol to podvod alebo provokácia.

K situácii v súvislosti s teroristickými útokmi v Európe sa vyjadril aj premiér Robert Fico. Povedal, že Slovensko sa nemôže správať, ako že sa ho tento problém netýka. Aj preto sú dnes podľa neho rizikové osoby podstatne lepšie monitorované. Slovenská informačná služba v súčasnosti podľa premiéra kladie najväčší dôraz na účinnú medzinárodnú spoluprácu predovšetkým v oblasti výmeny informácií.

„Sú kategórie ľudí, cudzincov, ale možno niekedy aj našich občanov, ktorí sú na našom území a správajú sa iracionálne, zvláštne, správajú sa tak, že vyvolávajú pochybnosti o tom, či by v budúcnosti nemohli náhodou krajine niečo vyviesť. Dávame všetky veci dohromady tak, aby Slovensko pre prípad, že by sa niečo podobné mohlo vyskytnúť, bolo lepšie pripravené,“ uviedol R. Fico, ktorý súhlasí s vyjadrením ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, že projekt multikulturalizmu zlyhal.

Predseda vlády vyhlásil, že každý slušný človek zo sveta je na Slovensku vítaný, ale mal by do určitej miery rešpektovať prostredie, hodnoty a pravidlá, ktoré dominujú na Slovensku. „Ak raz je Slovensko krajina, kde dominuje katolícka cirkev a druhá najsilnejšia je evanjelická cirkev, tak asi by sme nemohli len tak ľahko tolerovať, že sem príde tristo či štyristo moslimov, začnú si tu stavať mešity a začnú meniť charakter, kultúru a hodnoty štátu,“ vysvetlil R. Fico.

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ ‒ Foto: archív SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.