Rázne proti migračným vlnám

thumbnail

KOMENTÁR

Eva ZELENAYOVÁ

Darmo má minister vnútra Robert Kaliňák jasno v migračnej politike, keď realita je iná. V Európskom parlamente za kvóty hlasovali tak poslanci vládneho Smeru, ako aj opozičných strán, kresťanských demokratov nevynímajúc. Logickým dôsledkom takého správania sa politikov je občianska nespokojnosť. Navyše, ak ide o takú vážnu vec, akou je islamizácia Európy. Lebo kvóty pre migrantov v konečnom dôsledku môžu znamenať hrozbu straty vlastnej európskej kultúry. V tomto duchu vydala svoje stanovisko aj Matica slovenská: „Matica slovenská privítala zamietavé stanovisko vlády k určeniu kvót pre utečencov, pretože predstavujú hrozbu pre Európu a neriešia korene problému prisťahovalectva. Tie sú v narušení poriadku v arabských štátoch a v nedostatočnom strážení vonkajších hraníc Európskej únie. Určenie kvót by bolo akousi „zmluvou“ medzi Európou a prepravcami utečencov, čo je neprijateľné.“

Valiace sa masy migrantov do Európy, neschopnosť Talianska a Grécka pri ochrane hraníc a nemohúcnosť európskych inštitúcií v riešení otázky nelegálneho prisťahovalectva nenechávajú občanov nášho štátu ľahostajnými. V sobotu 20. Júna sa v Bratislave konala demonštrácia proti prisťahovalectvu. Na prekvapenie mnohých hlavné mesto zaplavili tisíce odporcov bruselských kvót. Organizátori odhadujú účasť až na desať tisíc. A neboli to len ultrapravicoví radikáli, neonacisti a futbaloví chuligáni, ale i nespokojní Slováci, dokonca ženy, ktoré isto nebudú bojovať na uliciach s políciou. Verejnoprávny rozhlas ešte v ten deň informoval, že ide o akciu „neonacistov a futbalových chuligánov“.

No nešlo len o médiá, ktoré o sobotňajších udalostiach v Bratislave prinášali informácie, ktorým chýbali základné požiadavky žurnalistickej  etiky. Ich šéfovia zrejme zabúdajú, že súčasné informačné technológie umožňujú občanom dostať sa k alternatívnym zdrojom, a nie sú závislí od toho, čo im servírujú hlavnoprúdové médiá. Pozoruhodná je najmä réžia sobotňajších udalostí a ich výklad. Uskutočnili sa dve protestné zhromaždenia,  jedno proti islamizácii Európy a druhé proti protestu. Vedenie mesta poznalo ich pohnútky, a predsa dopustilo,  aby sa obidve skupiny stretli. Dokonca  na poslednú chvíľu pochod protiislamistov polícia nasmerovala cez námestie okolo  prezidentského paláca, kde čakala skupinka ich odporcov. Takže k stretu obidvoch skupín muselo prísť.

Je zaujímavé, že práve pred príchodom na miesto stretnutia s odporcami protestu polícia zastavila sprievod a  v dave sa objavili ľudia s kuklami na hlavách.  Medzi účastníkmi protestu vybuchla dymovnica. No napriek tomu sa nič nestalo, k nijakému incidentu nedošlo. Z oficiálnych zdrojov sa na organizátorov protestného zhromaždenia vzniesli obvinenia za všetko, čo sa v ten deň v Bratislave udialo. Za zničenie policajných áut, za útok na cyklistické preteky.... Počas trvania protestnej akcie na Námestí SNP k nijakému násiliu a výtržnostiam  nedošlo. Na protestnom zhromaždení odzneli požiadavky v ničom nevybočujúce z rámca ústavnosti, zákonnosti a tradícií. Paradoxom je, že počas incidentu pod Bratislavským hradom organizátori z tribúny na Námestí SNP ďakovali polícii za pokojný priebeh podujatia. Alebo bolo nevyhnutné vyvolať incident, aby sa dalo  povedať, že išlo o extrémistické zhromaždenie, a to už je dôvod zakázať verejné zhromaždenia občanov? Isto, skupinka radikálov a futbaloví fanúšikovia – aj mimo územia Slovenska – využili tento protest a pouličný boj s políciou. Takéto správanie sa odmieta aj Matica slovenská. V to sobotné popoludnie Bratislava ožívala mladými ľuďmi. Napokon, veď práve ich budúcnosť je politikou EÚ ohrozená. Ešte si pamätáme, ako sa niektoré krajiny EÚ urputne bránili pred príchodom žiadateľov o prácu  z východných štátov Únie a dokonca odsúvali možnosť vydávania pracovných povolení pre nich. Ale migranti zo vzdialenej Ázie či z Afriky mali zelenú. A ako povedal R. Kaliňák v diskusnej relácii televízie TA3, Európa urobila množstvo chýb, zmenila štatút nelegálnych migrantov na legálnych zhruba piatim miliónom nelegálnych prisťahovalcov.  Vzory priťahujú a dnes si Európa nevie poradiť s ich prílevom.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.