V Nitre si pripomenuli sté výročie Fatimy

thumbnail

Parížskym zjavením Panny Márie v roku 1830 sa začala mariánska epocha. Mimovládny sektor nemá na Slovensku dobrú povesť. Ibaže nie všetky občianske združenia možno považovať za piatu kolónu v štáte. Niektoré práve naopak vyvíjajú činnosť, ktorou často suplujú štát. Občianske združenie Rastic sa trebárs venuje šíreniu povedomia o tomto slovenskom panovníkovi. Aj Andrej Hlinka má svojich stúpencov organizovaných  v občianskom združení, podobne Dedičstvo otcov či Slovenské hnutie obrody. Všetkým záleží na pestovaní slovenského národného povedomia, a keby mali také prostriedky ako mimovládne organizácie platené zo zahraničia, identita Slovákov by bola v oveľa lepšom stave, než je dnes.  O zjavení Panny Márie vo Fatime, ktorá sa prvý raz ukázala trom deťom pred sto rokmi, sa šírili rozličné fámy. Bolo to najmä preto, že posledné tretie tajomstvo zostávalo verejnosti neprístupné. Dnes vieme, že hovorí o veľkej svetovej katastrofe, ak nedôjde k zasväteniu Ruska. V katolíckej cirkvi sú známe aj ďalšie zjavenia Panny Márie, napríklad v Amsterdame. Prostredníctvom Idy Peerdemanovej adresovala svoje slová pápežovi, biskupom, kňazom a rehoľníkom, rodinám, mužom, ženám, deťom a všetkým ľuďom dobrej vôle. Ako Matka varovala pred úpadkom viery a morálky, pred nešťastím a vojnou. Zjavením Nepoškvrnenej Panny Márie v Paríži v roku 1830 sa začala tzv. mariánska epocha. V nijakej inej dobe dovtedy sa Panna Mária nezjavovala tak často ako za ostatných takmer stodeväťdesiat rokov.

MODLITBOVÝ DEŇ

Od roku 2013 sa v Nitre koná Modlitbový deň k úcte Matky všetkých národov. Aj tohto roku 13. mája na sté výročie fatimských zjavení sa uskutočnil modlitbový deň s bohatým duchovným programom. V dvoch častiach odznela prednáška rakúskeho misionára P. Paula M. Sigla venovaná stému výročiu Fatimy a jej odkazu pre dnešok. Pripomenul, že svet sa mimoriadne odvracia od Boha, nastoľuje sa akási subkultúra, ktorá je vzburou proti Bohu. Vymýšľajú sa nové, neprirodzené modely rodiny, a to sa skôr či neskôr prejaví aj v hospodárskom živote krajín. Veľmi dôrazne upozorňoval na nebezpečenstvo vyplývajúce z masovej imigrácie. A poukázal na to, že „naše neresti dávajú moc barbarom“.

Vyvrcholením dňa bola svätá omša, ktorú celebroval emeritný biskup Andrej Imrich. V homílii upozornil na slová pápeža Františka, ktorý je presvedčený o tom, že v súčasnosti zažívame tretiu svetovú vojnu. Na modlitbovom dni sa zúčastnili aj nitriansky biskup Viliam Judák a Jan Sobilo, biskup z Ukrajiny.

KANONIZÁCIA RASTISLAVA

Za pokoj vo svete sa prišlo modliť vyše tritisíc pútnikov z celého Slovenska. Aj členovia o. z. Dedičstvo otcov. Jeho funkcionár Ing. Marián Šuran povedal, že členovia sa zúčastňujú na mnohých púťach po Slovensku i v zahraničí. Ich cieľom je zveľaďovať pamiatky na významné slovenské osobnosti, podnecovať záujem verejnosti o dejiny Slovákov a prispieť k pestovaniu národného povedomia. Veľkou výzvou pre občianske združenie je iniciovať kanonizáciu kráľa Rastislava, ktorý významným spôsobom prispel k christianizácii nielen Slovákov, ale aj okolitých národov. Marián Šuran poukázal na skutočnosť, že kým za christianizáciu národa majú Česi sv. Václava, Maďari sv. Štefana, tým skôr mal byť už za svätého vyhlásený Rastislav. Lebo práve on pozval na naše územie sv. Cyrila a Metoda a mohla sa uskutočniť rozsiahla christianizácia tejto časti Európy. Treba však povedať, že pravoslávna cirkev Rastislava kanonizovala v roku 1994 a odvtedy si ho uctieva vždy 5. júla.

 

Eva ZELENAYOVÁ – Foto: Štefan KAČENA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.