SLOVO O SLOVENSKU, 2012_36

Maroš Smolec 1Maroš SMOLEC

šéfredaktor

„Ocko, pújdeme už domov,“ alebo: „Mamička, už nechci nič na obed...“ Táto česko-slovenská vetná skomolenina je citát z vyjadrení môjho päťročného syna Tomáša. Takto sa s nami rozpráva odvtedy, čo začal sledovať kreslené a hrané rozprávky na domácich i satelitných televíziách.

Napriek tomu, že pozná slová slovenskej hymny naspamäť, že ho od odmalička vychovávame k úcte k predkom a  láske k národu, že vie, kto bol Ľudovít Štúr, a na futbal si prehodí cez krk šál so slovenským štátnym znakom – takto nás šokoval nepodarenými bohemizmami. Dôvodom je, že drvivú väčšinu rozprávok  na dostupných televíznych kanáloch, ktoré sledujú takmer všetky slovenské deti, vysielajú v češtine. Niet sa čomu čudovať, veď majiteľmi sú väčšinou české spoločnosti. Ale prečo sa slovenská rozprávka stratila z našich televízií?

Verejnoprávna RTVS už na vysielanie rozprávok rezignovala. Súkromné televízie preberajú mnoho animovaných rozprávok z ekonomických dôvodov aj s českým dabingom. Tomáš má päť rokov a rozprávky – aj v televízii – sú súčasťou rozvoja jeho osobnostných čŕt. Nevynímajúc vzťahu k vlastenectvu a slovenskému národu ako takému. Aj keď postoj slovenských televízií je najskôr podozrením z porušovania jazykového zákona o pomere vysielania programov v slovenčine pre diváka do 12 rokov, problém je, čo vyrastie z našich detí, ktorým sa „vďaka“ rozprávkam deformuje rodná reč. Za socializmu i tesne po ňom nebol problém, aby slovenská televízia vyrábala a vysielala pôvodné detské programy a dabovala cudzie rozprávky. Každú nedeľu sme ako prilepení sedeli pri televíznej obrazovke a sledovali detský program Od Kuka do Kuka. Dnes v nedeľu slovenské rozprávky z obrazoviek zmizli. RTVS ponúka slabučký odvar detskej relácie s minimom animovaných diel a niektoré súkromné televízie zaradia radšej hrané filmy zďaleka nie „pre najmenších“.

Slovensko nemá vlastnú televíziu zameranú výsostne na detského diváka. Projekt slovenskej detskej televízie s programami čisto v slovenskom jazyku je riešením. Finančne nenáročná televízia a výchova k vlastenectvu tých najmenších, ktorú nezabezpečí žiaden vlastenecký ani iný zákon. Stačí len spolupráca štátu, Matice slovenskej a verejnoprávnej RTVS.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.