SLOVO O SLOVENSKU, 2012_40


Drahoslav MACHALADrahoslav MACHALA

Autor je spisovateľ.

Toto slovo bude o Slovensku, ale najmä o vernom slovenskom vlastencovi Jozefovi Darmovi, ktorý sa dožíva osemdesiatky. Na stretnutí Kongresu slovenskej inteligencie vyslovil profesor Matúš Kučera sebepríznačnú poznámku, že „naši otcovia sa na konci hospodárskej krízy v roku 1932 trošku popustili, preto sa zase začali rodiť deti“, keď som v príhovore pripomenul, kto všetko zo slovenských osobností tento rok oslavuje 80 rokov.

Archeológ Titus Kolník, slávny cyklistický tréner a poslanec SNR Kamil Haťapka, novinár a reportér Janko Smolec, šéfredaktor KŽ a literárny vedec PhDr. Pavol Števček, skvelý odborník v archívnictve JUDr. Dárius Rusnák a už prichádzajú len dvaja mladíci – novinovedec a mediálny expert doc. PhDr. Jozef Darmo, CSc., a historik prof. Matúš Kučera. Čo meno – to osobnosť, čo meno – to slovenský vlastenec. Vrátim sa k Jozefovi Darmovi, rodákovi z Libichavy v okrese Bánovce nad Bebravou. Značil vlastné originálne stopy myslenia aj konania v slovenskom svete ako novinár, esejista, básnik, spisovateľ, vedec, historik komunikológie (mediovedy), kulturológ, univerzitný pedagóg, recenzent a kritik, ale aj organizátor vokálneho umenia, sám skvelý spevák a milovník spevu a člen početných vedeckých spoločností aj profesijných novinárskych organizácií. Narodil sa 7. októbra (1932 )– v rovnaký deň ako veľký muž Slovenského učeného tovarišstva Anton Bernolák. A ja tohto učeného, rozhľadeného a mnohovrstevne účinkujúceho slovenského vlasteneckého intelektuála Jozefa Darma vnímam ako priameho následníka Bernolákovho. Učil ma na Katedre žurnalistiky FF UK, aby sme sa potom spoločne našli na jednej lodi v rozbúrených vodách zápasov za slovenskú nezávislosť. Keďže je to muž, ktorý má vlastný názor, opakovane narážal na múr nepochopenia. Chcem oceniť, že to bol jeden z najlepších manažérov ako ústredný riaditeľ Slovenskej televízie. Vtedy sa na jej obrazovkách slovenskosť a hodnoty vlastenectva ctili a prezentovali. V reportážach, v diskusiách, kde sa pravda hľadala v spore a kde býval vynikajúcim sparingpartnerom politikov moderátor Dušan Kerný, kde Televízne noviny riadil Emil Semanco a my sme v celej duchovnej atmosfére vtedajšej Slovenskej televízie cítili, že bola naozaj duchom slovenská a národná.

Slovensko sa musí zbaviť jedného zlého zvyku, že zabúda na svojich veľkých mužov. Preto som si dovolil takto netradične všetkým pripomenúť, že slovenský nezištný vlastenec Jozef Darmo sa dožíva osemdesiatky. Živio, Jozef!

                                                                              



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.