ŠRAMKO: Dlhodobá udržateľnosť verejných financií by mala byť kľúčová

Ivan Šramko Foto: TASR/Tomáš Halász

Bratislava 14. októbra (TASR) - Kľúčovou témou odborníkov, ako aj politikov by sa mala stať dlhodobá udržateľnosť verejných financií. Presvedčený je o tom predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Ivan Šramko.

"Je dobré diskutovať o ročných hodnotách dlhu a deficitu, ale ďaleko dôležitejšie je diskutovať o dlhodobej udržateľnosti. Tá hovorí o našej pripravenosti na iné časy, či nezaťažíme ďalšie generácie príliš veľkými bremenami," priblížil v rozhovore pre TABLET.TV.

Vláda tento týždeň už schválila návrh rozpočtu verejnej správy, v ktorom počíta s poklesom deficitu na 0,83 % hrubého domáceho produktu. Dlh má do roku 2020 klesnúť k úrovni 45 % HDP. Či aktuálne zverejnený rozpočet nasmeruje verejné financie k dlhodobej udržateľnosti, rozpočtová rada hodnotí.

Šramko však riziká rozpočtu zatiaľ nevidí, rozpočtová rada predstaví svoje oficiálne hodnotenie v novembri. "Rozpočet sa tvorí tak, že je posudzovaný dvomi výbormi. Sú zložené z nezávislých inštitúcií, Národnej banky Slovenska, bankových analytikov. Tí potvrdili reálnosť prognózy," priblížil Šramko s tým, že z tohto pohľadu zatiaľ nie sú riziká.

Z hľadiska rozpočtových kapitol sa niektorým zvýšili, iným klesli rozpočtované výdavky na budúci rok. Polepšiť by si malo ministerstvo vnútra, školstva alebo sociálnych vecí. Naopak, pokles by mala zaznamenať doprava a životné prostredie. Dôvodom sú najmä chýbajúce eurofondy. "Dlhšiu dobu sa intenzívne diskutuje o tom, či by nebolo dobré, upraviť zákon o rozpočtovej zodpovednosti, teda uvoľniť dlhovú brzdu. Aj tento návrh hovorí o tom, kde sú priority vlády. Z toho sa dá vidieť, nakoľko vláda využíva možnosti, ktoré má a kde má priority, či je to infraštruktúra, či je to školstvo, alebo obrana," dodal Šramko.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.