Trumpov triumf má Európu zobudiť

thumbnail

Ohlasy volieb prezidenta USA sú pre mnohých bolestným procesom. Až do polovice januára 2017, do nástupu nového prezidenta Spojených štátov amerických do úradu, budú trvať dohady, analýzy, predpovede o tom, akým prezidentom Donald Trump bude, akou bude jeho politika. Medzi zaujímavé a pozoruhodné ohlasy patria dnes práve reakcie tých osobností, ktoré Trumpa podporovali alebo jeho zvolenie predpokladali.  Šok z volieb vidno najväčšmi na reakciách v Rusku. V podstate všetky výrazné mediálne osobnosti, ktoré podporovali niekdajšieho prezidenta Jeľcina a dlhodobo patria ku kritikom a odporcom súčasného prezidenta Putina, sa spamätávajú zo šoku, lebo jednoznačne stavali na víťazstvo Hillary Clintonovej. Teraz sa doslova preberajú ako z bezvedomia veľkými rozbormi, v ktorých zdôvodňujú, prečo tak skalopevne do poslednej chvíle tvrdili, že vyhrá kandidátka Demokratickej strany. Keďže ide o mediálne známe osobnosti, je to natoľko zábavné čítanie, že treba sa aspoň zmieniť o tom, ako hovoria o svojej studenej sprche. Ďalším  ruským paradoxom je, že domáca letecká spoločnosť dala pri príležitosti víťazstva Donalda Trumpa do predaja tisíce mimoriadne lacných leteniek do tridsiatich siedmich destinácií. Tým ukázala, ako sa dobre orientuje v reklamných ťahoch pôsobenia na ruskú verejnosť, ktorej bol a je bližší Trump. Pokiaľ ide o závažné otázky medzinárodnej politiky, iste nie je náhoda, že v deň, keď prezident Putin telefonoval a blahoželal novozvolenému prezidentovi Trumpovi, začali sa po dlhej prestávke, ktorú si vynútila kritika Západu tump-2sprevádzaná masívnou mediálnou podporou, nálety ruských leteckých síl z ruskej lietadlovej lode v Stredomorí na islamistov v Sýrii.

■ ZÁPLAVA PEŇAZÍ

Medzi osobnosti, pre ktoré nebolo zvolenie Donalda Trumpa šokom, patrí aj Hugo Portisch, komentátorská legenda rakúskej televízie, dlhé desaťročia dobre známa z vysielania ORF na značnej časti Slovenska. Medzi prvé dôvody, pre ktoré nevylučoval a skôr očakával zvolenie D. Trumpa, patrí u nás málo zdôrazňovaný fakt, že pred tromi rokmi sa prijalo nariadenie, podľa ktorého sa v USA už nemusia deklarovať príspevky stranám. Podľa Huga Portischa to bolo „požehnanie pre peniaze, ktoré mal Trump k dispozícii – a nielen tie, lebo počas celej tejto kampane sa zozbierala rekordná, nevídaná suma“.
Druhým argumentom Huga Portischa bolo, že Hillary Clintonová bola slabá kandidátka. Nemala dostatok charizmy a na rozdiel od Trumpa, ktorý – nech už je akýkoľvek –  vedel zaujať a mal veľkú publicitu a ohlas v TV, ako aj na internete. Tretím argumentom však je, že v USA vládne atmosféra proti establišmentu. Dnes vôbec vyhráva každý, kto sa postaví proti etablišmentu, kto hovorí proti establišmentu, už len to dnes v politike stačí. Celkovo vládne nedôvera k politike, ľudia nerozumejú mnohým rozhodnutiam, veci sú priveľmi zložité a občania majú dojem, že nevedia, čo sa vlastne deje. Mnohí stratili zamestnanie, a aj keď získali nové, museli sa preorientovať, a tak oficiálnym miestam nedôverujú.

Politika sa dnes musí naučiť hovoriť s ľuďmi, musí dobre vedieť zdôvodniť svoje rozhodnutia a postupy. A Clintonová stratila, pretože hovorila jazykom Washingtonu, nehovorila o nijakej zmene kurzu. A napokon jej poškodilo aj to, že ako bývalá prvá dáma kryla aféru jej muža Billa Clintona s Monikou Lewinskou.

■ POTREBY NATO

 Hugo Portisch v rozhovore pre kresťansky orientovaný denník Der Kurier, pokiaľ ide o Donalda Trumpa, povedal, že nie je zneistený. Nič sa nebude jesť také horúce, ako sa uvarilo. Víťazstvo Trumpa však musí byť pre Európu budíček. Čo je všetkým jasné, to je nevyhnutnosť, na ktorej sa zhodujú všetci experti: Európa bude musieť dávať viac peňazí do NATO, Amerika už nebude hrať pre Európu veľkého brata ako doteraz. Z toho vyplýva aj to, že Donald Trump po nástupe do úradu amerického prezidenta a ruský prezident Vladimír Putin sa budú pokúšať navzájom si vyjsť v ústrety. Dá sa to povedzme predstaviť v Sýrii a nedá sa vylúčiť, že USA s Donaldom Trumpom sa zmieria s tým, že sýrsky prezident Assad je prijateľný. Druhou veľkou témou je otázka sankcií proti Rusku, kde prezident Putin dúfa na zmenu, na prelom.

■ ZÁPAS O EURÓPU

Prečo musí byť nástup Trumpa pre Európu budíčkom? Lebo napríklad dôjde k dohode na Blízkom východe, z toho Európa musí vychádzať. Dôjde k dohode, ku ktorej Obama nikdy nebol schopný dôjsť, a to bude pre Európu nepohodlné. Európa sa musí dať rýchlo dovedna, priam bleskovo, a z toho pochopenia nemožno vynechať štáty východu  Európy. A musí to ďalej rozvíjať, inak sa ocitne v mlyne medzi Ruskom a Amerikou. Kto to nechápe, že sa treba zjednotiť, nie je skutočný Európan, Európu nemožno prenechať Le Penovi. Americké voľby nám totiž ukázali, že voľby sa dajú vyhrať s drzosťou až arogantne. Poučenie z volieb v USA je, že sa treba postaviť proti populistom. Závažnosť tohto problému ukázal nevyberavý bojový štýl americkej volebnej kampane.

Dušan D. KERNÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.