3 OTÁZKY pre: Natáliu Cehlárikovú, štátnu tajomníčku MK SR, SNN 2012_1

  • Kauzu Dom spisovateľov v Budmerickom kaštieli sledujú Slovenské národné noviny v podstate od jej vzniku. Má Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky po neúspešnom pokuse o prenájom Občianskemu združeniu Dilema predstavu ďalšieho postupu?  

Cehlarikova št. tajomník MKSRK podpisu zmluvy s Dilemou nedošlo, keďže ďalším problémom je aj fyzický stav Budmerického kaštieľa.  Preto sme sa rozhodli urobiť jeho stavebno-technickú analýzu, ktorá by mohla byť hotová do konca roka a zároveň bude východiskom pre ďalší postup. Prioritným záujmom Ministerstva kultúry Slovenskej republiky je kaštieľ ponechať ako rezidenčné a tvorivé sídlo pre umelcov a budeme intenzívne zvažovať ako naplniť tento zámer.

  • Košice budú už onedlho - v roku 2013 -  Európskym hlavným mestom kultúry. Prebiehajú prípravy na túto významnú udalosť tak, ako ste si to naplánovali?

    Nositeľom titulu je mesto Košice, ktoré je zároveň zodpovedné za celú prípravu. Keďže ide o najväčší kultúrny projekt v histórii samostatného Slovenska, nesmierne nám záleží na tom, aby bol úspešný. Snažíme sa efektívne spolupracovať s tímom EHMK Košice 2013, mestom Košice i VÚC. MK SR má špeciálny dotačný program, z ktorého sú financované aktivity a podujatia projektu.  Z nosných projektov spomeniem rekonštrukciu vojenských kasární na kultúrne priestory, obnovu krytej plavárne,  rekonštrukciu Malej scény Štátneho divadla, parkov a pod.

  • SND je v poslednom čase v kríze. Riaditeľ Ondrej Šoth zložil funkciu, finančná kontrola MK SR našla nedostatky a najnovšie orchester odišiel z polovice predstavenia opery Faust. Ako chce ministerstvo kultúry stabilizovať situáciu na našej prvej divadelnej scéne?

    Za posledných päť rokov nás čaká už v poradí štvrté výberové konanie na post generálneho riaditeľa SND. Preto sa veľmi intenzívne zamýšľame nad problémami, ktoré v divadle posledné roky pretrvávajú, nad jeho ďalším smerovaním, nielen umeleckým, ale aj organizačným fungovaním.

Maroš M. BANČEJ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.