Podmanivá atmosféra zborového spevu v priestoroch sakrálneho objektu

thumbnail

Spevácky zbor mesta Humenné má tridsať rokov

Súčasťou podujatí v rámci projektu Humenné – mesto kultúry 2024 v sekcii Hudba bol aj výročný koncert Speváckeho zboru mesta Humenné. Ďalšími účastníkmi bol domáci dievčenský spevácky zbor Young Voices zo SZUŠ Múza, poľský cirkevný zbor Echo z  Krosna a ukrajinský ženský komorný spevácky zbor Fides z  Malého Berezného. Štvorica účastníkov výročného koncertu v piatok 24. mája  vytvorila v humenskom Kostole sťatia svätého Jána Krstiteľa podmanivú atmosféru zborového spevu rôznych žánrov.

Spevácky zbor mesta Humenné založili začiatkom roka 1994. Jeho prvou dirigentkou bola Anna Kolesárová Benedetti z miestnej umeleckej školy. Zbor mal vtedy dvadsaťjeden členov a hneď na začiatku pôsobenia zorganizoval druhý ročník Zemplínskych slávností zborového spevu s účasťou slovenských i zahraničných zborov, čo sa už v jeho začiatkoch potvrdilo ako trend.  O rok neskôr sa stala dirigentkou a umeleckou vedúcou zboru Nadežda Spišáková, rodená Havriľáková, ktorá na tomto poste pôsobí dodnes.  Pri poohliadnutí sa za uplynulé roky konštatuje, že počas finančnej krízy v deväťdesiatych rokoch i v časoch covidu bola pozícia zboru oslabená, čo sa prejavovalo najmä v počte členov. V súčasnosti zbor prežíva obrodu, čoho dôkazom je vyše štyridsať zanietených členov. Pravdaže, prevládajú ženy, muži v zbore sú stále vzácni, je ich len desať. Za mimoriadne dôležité považuje dlhoročnú spoluprácu významných sólistiek, ktoré sú v súbore od svojich šestnástich rokov – Zuzky Sedláčkovej a Zuzky Dirbákovej. Tá druhá záujmom o dievčenský spevácky zbor Young Voices zo SZUŠ Múza, kde pôsobí ako dirigentka, vytvára kontinuitu mladých, ktorá aj v budúcnosti bude iste pomáhať stabilite Speváckeho zboru mesta Humenné.

TRADIČNÉ VYSTÚPENIA

Medzi tradične organizované koncerty v meste Humenné už dvadsať rokov patria benefičný vianočný koncert Čas radosti a veselosti a letné koncerty Hudba – kľúč k porozumeniu a láske. Zbor má za sebou mnoho vystúpení doma i za hranicami v Poľsku, Maďarsku, Českej republike, Taliansku, Ukrajine aj  Izraeli. Za dosiahnuté výsledky získal viaceré ocenenia. Je laureát festivalu Zemplínske slávnosti 1996, laureát celoslovenskej súťaže speváckych zborov Matice slovenskej 1996 a 1997; získal strieborné pásmo na medzinárodnom festivale Bohuslava Martinů v Hradci Králové 1999. Nové tisícročie zbor privítal s rodákmi žijúcimi v Prahe na vianočných koncertoch, organizovaných v spolupráci s Univerzitou Karlovou.

Úsilím zboru je obohatiť kultúrny život mesta Humenné vystúpeniami vokálnych zborov zo Slovenska i zahraničia. Takto v roku 2019 hosťovali v meste dva izraelské zbory, predtým zbory z USA, Maďarska, Česka, Ukrajiny, Talianska, Bulharska, Litvy a zo Slovinska. V roku 2023 bol hosťom v Humennom zbor z Poľska. Vďaka pravidelnému organizovaniu koncertného života v meste má Spevácky zbor mesta Humenné výbornú úroveň neprofesionálneho telesa.

NEVÁŽNE O VÁŽNOM

Ak máte pri počúvaní koncertov zborového spevu pocit, že je to príliš vážna hudba, kde sú nielen jej poslucháči, ale aj interpreti v zajatí až prílišnej strohosti,  možno vás nasledujúce riadky presvedčia o opaku. Posúďte, čo za uplynulé roky zaznamenala dirigentka Nadežda Spišáková: „Chlapci, ten rytmus je taký pochodový, raz-dva, raz-dva. Čo ste neboli na vojne? Boli v tankoch.“ Sólistka Zuzanka svojim malým Lienkam: „... a zajtra spievame s veľkým zborom pieseň Sanktus.“ Detičky s hrôzou: „Pani učiteľka, tú strašidelnú pieseň...“ Tenoristi: „Vymeňme korepetítorku Táničku, veľmi sa za tým klavírom ponáhľa, nestíhame.“  Naďka: „Muži nespievajte: Koňu na voz, tam je Con una voz – (význam s jedným hlasom).“ Tánička: „Ja hrám svoje, vy spievate svoje. Keby sme sa aspoň raz stretli...“ Naďka: „... sme nízko.“ Marienka: „... ako tlaková níž.“ Naďka: „Nedýchať. Kto musí, tak iba striedavo. Idete pomaly ako mrle.“

VÍZIA DO BUDÚCNOSTI            

V spolupráci so SZUŠ  Múza, ktorá si v tomto roku pripomína osemnásť rokov existencie, usilujú sa vytvárať priestor na rast novej generácie zboru. V októbri 2022 spoločne pripravili koncerty zborovej hudby ZBORYSSIMO, kde účinkovali  detský spevácky zbor Lienka, dievčenský zbor Young Voices, ženský komorný zbor Womanvocal a Spevácky zbor mesta Humenné. Všetky súbory vzájomne spolupracujú. Program bol prehliadkou rôznych žánrov, zoskupení aj vekovej  rozdielnosti. Zbor takto vytvára priestor na generačné prepojenie spevákov a stáva sa atraktívnejším pre široké publikum.

Ako nám povedala dirigentka zboru Nadežda Spišáková: „V súčasnosti nás čakajú náročné úlohy v rámci projektu Humenné – mesto kultúry, kde popri vlastných vystúpeniach pripravíme programy, ktoré by mali vyústiť do skĺbenia a vzájomného prepojenia sólistických i inštrumentálnych vystúpení rómskych, židovských a ďalších etnických či náboženských skupín. Popritom sa nádejame, že zo spomínaných súborov Múzy aj za prispenia ďalších účastníkov vzíde obnovený spevácky zbor, ktorý bude lákadlom aj pre ďalšie generácie.“

Marián ŠIMKULIČ ‒ Foto: Marián ŠKUBA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.