Čas vianočný je časom mnohých zázrakov

thumbnail

Vianoční anjeli a slovenské betlehemy… kam sa len pozrieš. Tatranská galéria v Poprade usporiadala už osemnásty ročník tradičnej celoslovenskej predvianočnej detskej výtvarnej súťaže Anjel Vianoc. Prvýkrát sa mohli deti do tejto sympatickej aktivity zapojiť v roku 2004. Pôvodne okresná súťaž časom rozšírila svoje pôsobenie na celé Slovensko a získala si mnohých priaznivcov. Každoročne v nej svoj talent a výtvarnú zručnosť prezentuje niekoľko stoviek súťažiacich zo stoviek škôl. Inak to nebolo ani tento rok.  Na súťaži sa zúčastnilo takmer dvojnásobné množstvo detí ako po minulé roky. Zapojili sa žiaci materských, základných, špeciálnych, základných umeleckých aj stredných škôl. S celkovým počtom až 1 654 prác. Autori vytvorili všakovakých anjelov ľubovoľnou výtvarnou technikou.

  • CENA DO LOZORNA

Súťaž má, pravdaže, aj víťazov a ocenených. Za všetkých spomenieme aspoň cenu takpovediac najvyššiu. Absolútnu cenu GRAND PRIX získali žiaci SZUŠ Lozorno za kolektívnu prácu Anjeli. Súťažné práce sú vystavené v Art Klube Tatranskej galérie na Hviezdoslavovej ulici v Poprade až do 29. februára 2024, kurátorka výstavy je Anna Ondrušeková ml. Kto príde, možno uvidí aj svojho anjela a či začuje šum jeho krídiel. Ktovie, čas Vianoc je predsa časom mnohých zázrakov...

Veľa anjelov na jednom mieste už nájdeme, poďme teda za betlehemami. Teda konkrétnymi, lebo – ako sme sa v úvode zhodli – v tomto čase ich nájdeme takmer všade, kam patria. Tradíciu betlehemov alebo jasličiek pred osemsto rokmi zaviedol svätý František z Assisi, zakladateľ rehole františkánov. Na Vianoce v roku 1223 pripravil v jaskyni v talianskom Grecciu jasle, do ktorých uložil živé dieťa. Vedľa stála sv. Mária a sv. Jozef, priviedli aj osla a vola. Napodobnením situácie opísanej v Biblii chcel František upozorniť spolubratov aj miestnych ľudí na maximálnu chudobu, v ktorej sa Boh rozhodol prísť na svet. V nasledujúcich rokoch si obyvatelia Greccia sami pripravovali živé aj umelé betlehemy a podľa Františkovho príkladu si rozdávali darčeky, aby napodobnili lásku Boha, ktorý sa nám sám dal ako dar. Tento zvyk sa neskôr rozšíril do všetkých krajín.

  • UNIKÁTY V BYSTRICI

Jeden z najnovších takýchto krásnych výrobkov ‒ betlehemov spojených s tradíciou a tvorivosťou súčasnosti ‒ zdobí centrum metropoly stredného Slovenska. Hovoríme o tom, že atmosféru vianočnej Banskej Bystrice obohacuje od soboty 9. decembra betlehem majstra ľudovej umeleckej výroby Petra Zoričáka. V hojne navštevovanom priestore medzi

Barbakanom a Kostolom Nanebovzatia Panny Márie. Peter Zoričák sa venuje rezbárstvu už takmer polstoročie. Vyrezáva z lipového, hruškového, čerešňového, zo slivkového aj z brestového dreva. Výsledkom jeho umu a zručnosti sú nielen miniatúry, ale aj štvormetrové stojace postavy, ktoré prezentuje na výstavách doma aj v zahraničí. Počas pandémie napríklad zhotovil štvormetrového fujaristu z dubového kmeňa. Pred dvoma rokmi zasa sediaceho harmonikára. Potešiť jeho tvorbou sa môžete aj v humenskom skanzene, Čiernom Balogu a či v areáli amfiteátra vo Východnej. No a teraz už aj v Banskej Bystrici. Sám hovorí, že betlehemov doteraz vyrobil stovky, väčšinou reliéfne a z lipového dreva. Minulý rok pribudli aj betlehemy s vyrezávanými postavami: „Mojou snahou je, aby každá socha mala svoju dušu, aby každého, kto sa na ňu pozerá, vedela osloviť. Niektoré postavy majú v sebe výraz veselosti, iné zas smútku a oduševnenia. Aj to je môj spôsob vyjadrenia.“ Pre Banskú Bystricu vyrezal prvý veľký betlehem, ktorého súčasťou sú sochy Svätej rodiny v pozadí s anjelom, a v budúcom roku ešte pribudnú traja králi. Tvaru „bystrického“ betlehema prispôsobil majster rezbár aj postavy Panny Márie a svätého Jozefa, ktorých zhotovil kľačiacich. Rezbárovi Zoričákovi pred vyše dvadsiatimi rokmi ÚĽUV a Ministerstvo kultúry SR udelili titul Majster ľudovej umeleckej výroby. Jeho tvorbu ocenili aj vo Vatikáne počas štyridsiateho druhého ročníka výstavy 100 jasličiek v januári 2018. Vtedy v najmenšom štáte sveta vystavoval betlehem z dvoch častí, vyfarbený temperovými farbami. V konkurencii stopäťdesiatich betlehemov získal druhé miesto v kategórii zahraničné jasličky. Bonusom je, že si tvorbu známeho kremnického rezbára môžu domáci aj návštevníci mesta pozrieť v priestoroch historickej radnice na výstave Drevené betlehemy. Výstava potrvá do 8. januára 2024.

  • VÝSTAVA BETLEHEMOV

Od spomínaného betlehema a výstavy je to doslova, čo by kameňom dohodil do Thurzovho domu, sídla Stredoslovenského múzea. A v ňom aktuálne aj výstavy V meste Betleheme, ktorá ponúka radostnú krásu dvadsaťjeden betlehemov z rôznych materiálov. Ale aj tradičný interiér domu pripraveného na prijatie koledy betlehemcov…                    Skrátka, v zázračnom čase nikdy nie je dosť anjelov a betlehemov.

Text a foto: Igor VÁLEK

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.