Diskusiu bez ideológie v rezorte kultúry

thumbnail

Čo má byť prioritou Slovenska s rozvrátenou štátnou pokladnicou. „Demokracia je charakteristická rovnosťou šancí, preto chceme dať priestor verejnosti vyjadriť svoj názor na prerozdelenie financií z rezortu kultúry. Je všeobecne známe, že peniaze pre kultúru sú dlhodobo poddimenzované, a preto je potrebné citlivo zvážiť, aké projekty rezort podporí.“ Píše sa doslova v dokumente Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, spojenom s výzvou na vecnú verejnú diskusiu. Okrem iného z témy vyplýva, že „LGBTI+ mimovládky“ sa nebudú môcť spoliehať na dotácie z ministerstva kultúry. Ministerstvo má pri súčasných rozpočtových možnostiach iné priority, medzi ktoré patrí aj obnova kultúrnych pamiatok a historického kultúrneho dedičstva Slovenska. Samotná ministerka Martina Šimkovičová k tomu na oficiálnom statuse ministerstva na sociálnej sieti dáva do pozornosti aj nasledujúci príklad: „Na úvod voľne použijem citát, ktorý som si prečítala v konzervatívnom portáli Štandard. ‚Chlapci v mejkape a ženskom oblečení, ktorí pred publikom predvádzajú sexualizovanú šou. Divoko zmaľované dievčatá robia to isté. Volá sa to Drag workshop.‘“

■ STÁTISÍCE NA AKCIU?

Ministerka vyjadruje obavy, že „takto budú vystupovať a učiť sa mladí ľudia od šestnástich rokov. Teraz na konci januára 2024. Chlapci a dievčatá z jedenástich krajín sa prídu učiť a predvádzať na jedenásť dní do Košíc na workshope sponzorovanom Európskou úniou. A Slovenskou republikou. Má ísť vraj o umenie, ktoré sa najčastejšie predvádza v baroch, a teda čo sa mladí v Košiciach naučia, sa im zíde“.

Pripomeňme, že na projekte sa zúčastňuje aj slovenská LGBTI mimovládka Saplinq, ktorá získala v minulom roku dotáciu z ministerstva kultúry desaťtisíc eur, z Fondu na podporu umenia najskôr dvanásťtisíc, potom osemtisíc a päťtisíc eur. Z ministerstva školstva ‒ Národného inštitútu vzdelávania a mládeže dostali organizátori Drag workshopu dve finančné tranže ‒ spolu vo výške 336-tisíc eur. A sú tam ešte ďalší štátni a verejní podporovatelia. Ministerku Šimkovičovú zaujíma, „čo na podporu tejto mimovládky hovoria samotní Košičania. Mesto Košice im poskytlo päťtisíc eur, pritom už 1. decembra pre akútny nedostatok financií vstúpilo oficiálne do krízového režimu, a ak nezdvihne dane, hrozí mu nútená správa. Mesto ruší spoje, vodiči hrozia ostrým štrajkom...

■ ORIENTÁCIA REZORTU

Šéfka rezortu kultúry pripomína, že nastolila túto diskusiu z jednoduchého dôvodu. „Verejné financie sú po matovičovsko-hegerovských vládach v kolapse, samosprávy bojujú o prežitie.         Konsoliduje a škrtá sa, kde sa dá. A preto chcem dopredu verejnosti oznámiť, že na takýto druh školenia mládeže na sexualizovanú šou LGBTI, organizovanú mimovládkou, už nebude rezort kultúry vynakladať peniaze daňových poplatníkov. Len aby sa dopredu vedelo.“ Nuž, vo svetle príkladu je logické, že podľa ministerky Šimkovičovej „na produkciu prideov, školenia mládeže a aktivistov v LGBTI témach po školách a baroch bude ministerstvo kultúry tak ako v iných oblastiach šetriť. Hádam tento druh v úvodzovkách umenia prežije aj bez štátnych dotácií“.

Využitie verejných financií si zaslúži vecnú a konštruktívnu diskusiu. Každý projekt, ktorý chce od štátu podporu, musí mať jasnú víziu, čo chce dať obyvateľom Slovenska, aký je jeho cieľ a prínos pre celú spoločnosť.  „Stopka pre projekty LGBTI+ komunity vybičovala emócie a spustila vlnu negatívnych reakcií. Demokracia je charakteristická rovnosťou šancí, preto chceme dať priestor verejnosti vyjadriť svoj názor na prerozdelenie financií z rezortu kultúry. Je všeobecne známe, že peniaze pre kultúru sú dlhodobo poddimenzované, a preto je potrebné citlivo zvážiť, aké projekty rezort podporí.“ Píše sa vo výzve na diskusiu ministerstvo kultúry. A pýta sa verejnosti:

Ste za:

Po a ‒ Obnovu kultúrnych pamiatok, zachovanie kultúrneho dedičstva a podporu umeleckej obce? Ak áno, prečo? Uveďte konkrétny príklad, čo pozitívne z tejto podpory vyplynie pre spoločnosť, konkrétne deti, mládež, dospelých a seniorov.

Po b ‒ Podporu LGBTI+ akcií, kde sa maloleté deti majú učiť, ako sa predvádzať na sexuálnej šou, dúhových prideoch, kde sa polonahí ľudia predvádzajú na námestiach. Ak áno, prečo? Uveďte konkrétny príklad, čo pozitívne z tejto podpory vyplynie pre spoločnosť, konkrétne deti, mládež, dospelých a seniorov.

  • DODATOK

Ministerstvo zároveň upozorňuje, že „anonymné príspevky, vulgarizmy, osobné invektívy z diskusie (na jeho oficiálnom profile na sociálnej sieti – pozn. red. SNN) vymažeme. Chceme totiž poznať názor tých, čo si za svojimi vyjadreniami stoja. Avšak vecne a bez urážok ktorejkoľvek časti názorového spektra“. Diskusia je už otvorená, možno sa do nej – ako píše ministerstvo – slušným spôsobom zapojiť.

Aktuálne je slovenská spoločnosť konfrontovaná s nevyberanými útokmi spolitizovanej časti umeleckej obce proti ministerke kultúry. Na internete sa spustila pofiderná petícia za jej odvolanie. Na základe tejto našej kultúrnej analýzy je jasné odkiaľ fúka vietor. Nespokojná štvorpercentná menšiny homosexuálov a lesieb (mimochodom výrazne zastúpená práve medzi slovenskými hercami) odštartovala tento verejný tlak proti ministerstvu kultúry. História sa opakuje. Aj bývalá ministerka kultúry Ľ. Laššáková tiež verejne vyslovila obmedzenie zdrojov pre LGBTI+ mimovládky a rovnako čelila snahám o jej verejnú diskreditáciu. Akoby slovenská kultúra nemala iné, skutočné problémy.

                                                                                                                 Ivan BROŽÍK – Ilustračné foto: zahraničná tlač



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.