Aktivity SMK nikomu neprekážajú

thumbnail

Ako chceme volať po zákonnosti, keď chýba aj v politike? Vzhľadom na doteraz či nikdy nevysvetlené občianstvo predstaviteľov politickej strany SMK naďalej pretrvávajú pochybnosti o jej pôsobení na Slovensku v súlade so zákonom. Zákon totiž zakazuje cudzím štátnym príslušníkom zakladať a viesť na Slovensku registrované politické strany. Že je SMK iba zahraničnou filiálkou maďarskej politiky, nesvedčia len konzultácie jej predstaviteľov v Budapešti, kandidatúry do významných inštitúcií v Maďarsku či transformovanie programu oficiálnej zahraničnej politiky Maďarska na slovenské podmienky.

Nedávno bolo zverejnené, že maďarskí extrémisti posielali peniaze mladým z SMK. Maďarskí extrémisti zo strany Jobbik v minulosti finančne podporili aj niekoľko organizácií a akcií na Slovensku, informoval maďarskojazyčný spravodajský server bumm.sk. Je medzi nimi aj Via Nova, mládežnícka organizácia mimoparlamentnej Strany maďarskej komunity. Predstavitelia Via Nova sú pravidelne na kandidátkach SMK do rôznych volieb. Podporu dostala aj nezisková organizácia Pro SUN pôsobiaca pri študentskej samospráve Univerzity Jánosa Selyeho v Komárne.

turulTo však nie sú jediné finančné zdroje, podporujúce či financujúce zo zahraničia činnosť SMK na Slovensku.  Na takzvaný Maďarský ostrov na Felvidéku, ktorý každoročne organizuje iredentistická organizácia Mládežnícke hnutie 64 žúp prišli tiež peniaze z Maďarska. László Laki, patriaci podľa serveru bumm.sk k HVIM, mal – podľa zverejnených informácií- dostať na tento účel v roku 2013 250-tisíc forintov (asi 825 eur) a v roku 2014 500-tisíc forintov (asi 1650 eur). Samotná HVIM patrí k najviac podporovaným organizáciám nadácie Jobbiku, od roku 2012 od nej získala dohromady asi 130-tisíc eur.

Opätovne je namieste otázka, ako sa slovenské orgány vysporiadajú s volebnou kandidatúrou politickej strany, ktorá sa uchádza o úspech v parlamentných voľbách v marci 2016 na Slovensku, ak jej samotné pôsobenie na Slovensku je z pohľadu zákonnosti diskutabilné. Nastolí sa poriadok, alebo bude možné voľby na Ústavnom súde napadnúť ako neplatné a samozrejme, bude možné uvažovať aj o iných porušeniach zákona, ako je napríklad úmyselné marenie výsledku volieb?

Ministerstvo vnútra SR by malo dať naozaj jasnú a nie ako doteraz vyhýbavú odpoveď – občianstvo sa nedá skontrolovať. Ak sa tak nestane, tak v prípade krajnosti je možné uvažovať o tom, že na Slovensku vzniknú ďalšie legálne, alebo aspoň s tichým tolerovaním také politické strany, ktoré nereprezentujú záujmy občanov Slovenska.

Ján ČERNÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.