Chýba koncepcia rozvoja pôdohospodárstva

thumbnail

Body, ktoré by mali dať odpovede na to ako ďalej s agropotravinárstvom. Zverejnenie návrhu dlhodobej koncepcie poľnohospodárstva a potravinárstva, ktorú v programovom vyhlásení sľúbila vláda Igora Matoviča, sa akosi neuskutočnilo. Do pozoru tento fakt postavil nielen odbornú verejnosť, ale aj predsedu parlamentného výboru Jaroslava Karahutu. Slovenský agropotravinársky sektor dlhodobo nie je v dobrom stave. Čo je však horšie, signály, že by sa blížila zmena, stále chýbajú. Aj preto bol zvolaný dozorný poľnohospodársky parlamentný výbor, aby si vypočul argumenty ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského a najmä – našiel nejaké svetielko na konci tunela, kde je stále iba tma...

■ ČOSI VZNIKÁ...

Výbor dal aspoň odpoveď na to, či sa niečo vlastne v rezorte pripravuje a čo to je. Minister pôdohospodárstva J. Mičovský uviedol prítomným sedemnásť oblastí, ktorých riešenie by malo dať odpovede na otázky týkajúce sa nielen činnosti ministerstva na najbližšie obdobie, ale najmä nastavenie Strategického plánu na najbližších sedem rokov. To je mimoriadne dôležité nielen pre celý rezort, ale aj pre samotné ministerstvo, z ktorého už začali odchádzať aj odborníci, ktorí nastúpili do tímu nového ministra.

„Chcem sa poďakovať všetkým členom výboru z koalície, ale aj opozície, ktorí jednomyseľne schválili môj návrh uznesenia, kde sme zaviazali ministra Mičovského, aby do 30. 9. 2020 predložil výboru písomne stanovisko k nasledujúcim bodom,“ reagoval predseda parlamentného výboru Jaroslav Karahuta. Uznesenie zaväzuje ministra splniť viaceré úlohy, ale zároveň mu určilo splniť ich v určitých časových horizontoch. Ministerstvo by podľa neho malo informovať Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie o situácii a opatreniach týkajúcich sa registrovaných domácich chovov ošípaných na území SR, o opatreniach v oblasti zníženia populácie diviakov, o systémových opatreniach týkajúcich sa odškodnenia chovateľov postihnutých AMO, kompenzácii nákladov na dezinfekciu a repopuláciu chovov, ako aj o možnostiach vybudovania štátnej kafilérie v nadväznosti na výzvu predsedu Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

  ■ NESTRPIA ODKLADY

Výbor parlamentu zaviazal rezort pôdohospodárstva informovať výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie o príprave Dlhodobej koncepcie poľnohospodárstva a potravinárstva v zmysle Programového vyhlásenia vlády a príprave Novej pozície SR k Stratégii SR k novej Spoločnej poľnohospodárskej politike pre roky 2021 – 2027. Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie súčasne požiadal Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predložiť zloženie pracovných skupín, ktoré sa podieľajú na príprave strategických dokumentov Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

„Vláda SR vypracuje dlhodobú koncepciu poľnohospodárstva a potravinárstva so zreteľom na strategické dokumenty Európskej únie, od ktorej sa budú odvíjať dlhodobo predvídateľné podmienky a garancie štátnej podpory domáceho poľnohospodárstva v štruktúre podľa aktuálnej potreby,“ sľubovala vláda v programovom vyhlásení, ktoré schválila 19. apríla bez časového limitu dokedy treba úlohu splniť. Parlamentný výbor preto požiadal ministra, aby podrobne k tejto téme informoval do konca septembra, teda už o pár dní. Podľa miery odhodlania Jaroslava Karahutu posunúť túto záležitosť z roviny sľubov do praxe možno usudzovať, že parlamentný výbor, ktorý vedie, berie súčasný stav slovenského poľnohospodárstva mimoriadne vážne už odmieta akékoľvek odklady riešení.

 Štefan ZLATOŠ – Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.