Dávajú nás za príklad Grécku

thumbnail

Slovensko už má v EÚ hlas, ktorý treba rešpektovať. Slovenskej ekonomike sa darí, konštatujú nielen posledné aktuálne čísla o dynamike jej rastu, ale aj makroekonomické prognózy. Vývoj udalostí v Grécku by výrazne tento trend zmeniť nemal. Tak znie jedna dobrá informácia uprostred zlých správ po referende v krajine pod Akropolou. Minister financií SR Peter Kažimír vyjadril sklamanie nad výsledkami ľudového hlasovania, ale pripomenul: „Odmietnutie reforiem neznamená, že Grécko dostane peniaze ľahšie,“ zverejnil minister na jednej zo sociálnych sietí. „Sme jednotní a musíme na túto situáciu reagovať čo najrýchlejšie,“ dodal. Okrem iného aj preto, že Slovensko má šancu zaradiť sa medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky Európskej únie (podľa hodnotenia Európskej komisie).

■ ČO S GARANCIOU?

Účtovný stav je taký, že Slovensko Grécku zatiaľ nepožičalo ani jediné euro. Nebolo dokonca nikam ani len vyplatené zo štátnej pokladnice, hoci v sumáre štátneho dlhu figuruje 1,6 miliardy eura, ktoré sme sa zaviazali uhradiť, ak záchranný finančný systém EÚ – euroval bude musieť pristúpiť k podporným finančným transferom do niektorej z krajín Únie. Slovensko je teda ručiteľ, ktorého sa platby dotknú, až keď nebudú stačiť možnosti veriteľov. Národná banka Slovenska je vo vyjadreniach zdržanlivá. „Ide o hypotetické scenáre, ktoré by si vyžadovali dôkladné analýzy,“ povedala pre médiá Jana Kováčová, hovorkyňa NBS.

■ PREMIÉROV POSTOJ

Kažimír - štvorec„Nemienime držať za každú cenu Grécko v eurozóne. Grécko si musí urobiť svoje domáce úlohy. Tak ako Slovensko prešlo veľmi ťažkým transformačným procesom, očakávame od Grécka, že si urobí poriadok vo verejných financiách. Že urobia opatrenia, ktoré znížia ten štandard, na ktorý grécka ekonomika jednoducho nemá. Ak toto Grécko nezvládne, potom najlepšia cesta pre všetkých bude, ak sa rozídeme a pôjdu mimo eurozóny,“ vyhlásil predseda vlády Robert Fico.

■ OPTIMISTICKÝ VÝHĽAD

V roku 2015 Európska komisia predpovedá Slovensku trojpercentný rast HDP. Teda budeme pravdepodobne štvrtou najrýchlejšie rastúcou ekonomikou v eurozóne. Najlepšie vyhliadky expertov z EÚ čakajú Slovensko  v roku 2016, keď by sme mali dosiahnuť 3,4-percentný rast HDP. Podľa ministra financií Petra Kažimíra bola jar „z hľadiska výsledkov zamestnanosti, ekonomického rastu či domáceho dopytu asi najlepšou od začiatku krízy v roku 2009“. Podľa neho zrejme budeme uvažovať o štátnom rozpočte 2016 so schodkom dve percentá. Toto je podľa neho dôkaz, že štát zotrvá na ceste k vyrovnanému hospodáreniu, ktoré je stále možné dosiahnuť v roku 2017.

Miera nezamestnanosti by mala na Slovensku v roku 2015 klesnúť na 12,1 percenta, v eurozóne na  9,6 percenta v EÚ a na 11 percent v EÚ.  K poklesu nezamestnanosti by malo dôjsť aj v roku 2016 na Slovensku na úroveň 10,8 percenta.

■ SME INŠPIRATÍVNI

Francúzska televízia France 2 okrem iného v jednej zo svojich reportáží pripomenula: „Cesta Slovenska môže byť pre Grécko inšpiráciou. Vďaka ochote podstúpiť bolestivé reformy už nie sú Slováci vnímaní ako čierna diera, tak ako to bolo na konci deväťdesiatych rokov, ale ako ekonomický tiger s najvyšším ekonomickým rastom.“ Podľa reportáže Slovensko vysiela Únii i Grécku svojím súčasným postojom dve posolstvá – že aj tie najmenšie krajiny EÚ majú hlas, ktorý treba brať do úvahy, a že pravidlá treba rešpektovať.

Ivan BROŽÍK – Foto: Ladislav LESAY



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.