Defraudácia hodnôt

thumbnail

Humor je potrebný. Človeka dokáže odbremeniť od jeho osobných problémov. Vždy by mal mať však svoje hranice. Hlavne v inštitúcií, ktorú platia všetci Slováci. Takýmto prípadom bolo aj nedávne vysielanie relácie Nikto nie je dokonalý. Isto, nová moderátorská dvojica v nej humor trochu pozdvihla, ale...

Letný čas prináša reprízy rozličných televíznych programov, pretože nové sa nenakrúcajú a tie staré je dobré si pripomenúť. Spomenutá relácia nie je práve z tých, po ktorých nám počas prázdninového dolce far niente piští duša. O to viac zaráža, že medzi „to najlepšie“ sa dostal aj skeč s českým hercom Martinom Dejdarom, kde tento dabér amerického seriálu Simpsonovci recitoval báseň Pavla Országha Hviezdoslava Zuzanka Hraškovie v simpsonovskom štýle, čím jednu z vrcholných básní slovenskej epickej poézie odporne sprznil. Tento český „šprímař“ využil príležitosť a vložil nášmu bardovi do úst aj vulgárne slovo. Je nepredstaviteľné, že by sa verejnoprávna Česká televízia pokúsila rovnako ponížiť dielo ikon českej literatúry – povedzme Jana Nerudu či Karla Čapka ‒ pre pochybnú zábavu ignorantských tvorcov.

Pravda, to nebolo všetko. Moderátor programu viac ráz zopakoval, že „báseň je podľa obyvateľov Liptova písaná v slovenčine“. Spochybňovanie bohatosti Hviezdoslavovej reči neprekvapuje. Zvykli sme si už aj v iných programoch na to, že pod vedením riaditeľa Miku tí obyvatelia Slovenska, ktorí sa statočne držia odkazu svojich otcov, dostávajú riadne zabrať. Pre verejnoprávnu televíziu nič posvätné neexistuje. Možno predsa: Václav Havel ako prezident poslednej spoločnej ČSFR. Ale tomu väčšina dala jasne najavo, že ho „bolo dosť“. A dosť by malo byť aj spomínaných programov.

P. O. Hviezdoslav patrí k slovenským národným ikonám a takáto potupa od lacno predajných moderátorov, ktorí povrchne hľadajú, na čom by sa národ jalovo zarehotal, je nemorálna. Česi si stále vážia Nerudu a pri vhodných príležitostiach pripomínajú jeho známy fejtón Kam s ním?. Karel Čapek má svoj klub priaznivcov, ktorí sa starajú o jeho vilu a hrob. Pritom Hviezdoslav obidvoch týchto velikánov svojou tvorbou, ak berieme iba rozsah, rozhodne prevýšil. Po vyhlásení Č-SR Hviezdoslava vrelo privítali v Prahe, len my mu neprejavujeme patričnú úctu. Pred rokom v televíznych správach uviedla STV šot o recitačných pretekoch v Dolnom Kubíne a hlásateľ nezúčastnene oznámil, že sú pomenované podľa „jedného zo slovenských spisovateľov“. Tento redaktor asi nevedel, že Hviezdoslav bol básnik, a to náš najväčší. Dehonestácia hodnôt. Na Andreja Hlinku si pre zákon o jeho osobe nikto netrúfne, ale dôjde napríklad aj na Štefánika? Vlastne už došlo, keď sa STV v jednom zo svojich „vydarených“ programov o ňom vyjadrila, že „iba chodil po tichomorských ostrovoch a za naše peniaze sa díval do neba“. Ani to redaktor nevedel, že to bolo za francúzske peniaze. Riaditeľ televízie by mal byť vzdelanostne na vyššej úrovni a nedbať iba na financie. Inak nemá zmysel rozmýšľať o zavedení tretieho programu či zvýšení koncesionárskych poplatkov. Televízia to nie sú iba financie, ale najmä šírenie osvety. Na obrazovkách RTV: je osveta popoluškou.

Peter JÁNOŠÍK

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.