Esá sú jasné, len kto bude plesať?

thumbnail

Volebné karty sú rozdané, vyťahujú sa rozhodujúce tromfy. Predčasné parlamentné voľby sa nezadržateľne blížia. Na jednej strane pomyselnej barikády stoja tie politické strany, ktoré presadzujú smerovanie Slovenska na fundamente kresťanskom, národnom a sociálnom. Ich hlavnými vyzývateľmi sú politické zoskupenia, pre ktoré je progresívny liberalizmus a servilný postoj voči všetkému, čo prichádza zo Západu, nosným pilierom ich politického pôsobenia. Medzi týmito dvoma tábormi stojí  „protikorupčné“ hnutie OĽaNO pod vedením bývalého premiéra a ministra financií Igora Matoviča.

Z aktuálneho politického predvolebného vývoja a zo zverejňovaných prieskumov preferencií vo verejnosti sa dá konštatovať, že nová vládna koalícia, nech už bude akákoľvek, bude musieť urobiť hrubú čiaru za nešťastným a amatérskym tri a pol ročným vládnutím pod vedením najsilnejšej koaličnej strany OĽaNO. Jej predseda Igor Matovič sa činmi a politickými vyhláseniami, tzv. atómovkami, sám diskvalifikoval z akejkoľvek povolebnej spolupráce v koalícii. Vyhlásil trebárs, že do novej vlády vstúpi iba za podmienok, že štát jednorazovo vyplatí všetkým zúčastneným voličom po päťsto eur. Okrem jeho prostoduchých voličov tomuto zrejme neverí ani  on sám. Týmto vyhlásením jednoducho dal jasne najavo, že v prípade účasti v Národnej rade SR ostane v opozícii bez akejkoľvek politickej zodpovednosti. Aj jeho potenciálni koaliční partneri sa viac-menej dištancujú od jeho excesov.

SVITÁ NOVÉMU SPOJENECTVU

Prvý a viac pravdepodobný variant koalície sa ukazuje v spojení Smer ‒ SSD, Hlas ‒ SD, SNS, prípadne SME RODINA. V tejto formácii bude dôležité, akým spôsobom sa zachovajú Peter Pellegrini a Boris Kollár. O poslanecké hlasy oboch týchto  politických subjektov sa bude uchádzať aj Progresívne Slovensko. Bez nich koalícia bez Smeru ‒ SSD nebude možná. S menšou pravdepodobnosťou možno očakávať koalíciu, ktorej súčasťou bude aj hnutie Republika. To sa môže stať iba za predpokladu, že strana Smer ‒ SSD získa vo voľbách okolo tridsať percent hlasov. Bude to však za cenu vysokých politických obetí najmä na európskej úrovni. Európski socialisti by v takomto prípade zrejme netolerovali, že Robert Fico je v koalícii so stranou spochybňujúcou súčasné smerovanie Európskej únie a kroky NATO.

ANTISMERÁCKY VARIANT

Druhý, menej pravdepodobný povolebný variant je široká antismerácka koalícia pod vedením Progresívneho Slovenska. Jej pevnou súčasťou by boli nielen liberálna Saska, ale aj konzervatívne KDH. Zvyšné hlasy by tak mohli dodať jedine Hlas ‒ SD a SME RODINA. V prípade saskárov by sa zrejme ich určitá časť stala nezaradenými. Komu z Hlasu ‒ SD by najviac prospela takáto koalícia? Podľa kuloárnych informácií má Peter Pellegrini obrovský záujem uchádzať sa o post hlavy štátu. Ivan Korčok má v takomto prípade prevziať premiérsku funkciu. Novým predsedom Národnej rady SR by sa mal stať podľa prebleskujúcich informácií Michal Šimečka. Petrovi Pellegrinimu by tak už nič nestálo v ceste k funkcii prezidenta SR. Takýto scenár sa, samozrejme, nemusí udiať.

VYHLIADKY KDH

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) prípadnou účasťou v širokej koalícii stratí poslednú štipku úcty, ktorú ešte ako konzervatívna strana v slovenskom politickom priestore dosiaľ mala. Ukazuje sa, že súčasný predseda Milan Majerský nebude schopný zabrániť prenikaniu liberálno-progresivistických prvkov do našej spoločnosti. Po svojom výroku v jednej diskusnej relácii, že ideológia LGBT je pliagou, sa trápnym spôsobom na sociálnej sieti ospravedlňoval, čo liberáli a členovia LGBT vôbec neprijali. Za svoj výrok sa nevyhol ostrej kritike ani vo vlastnej strane. Liberálne krídlo KDH doslova vypovedalo poslušnosť svojmu predsedovi.

Matej MINDÁR ‒ Karikatúra: Andrej MIŠANEK

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.