Hrušovčania o sebe dávajú vedieť

thumbnail

Bašta aktivít na juhu Slovenska sa ešte drží. Mladí matičiari z Hrušova v okrese Veľký Krtíš sú známi svojimi aktivitami nielen v samotnej obci, ale aj  v širokom okolí a na mnohých celoslovenských i medzinárodných podujatiach. Dosvedčuje to rad podujatí zo záveru minulého aj zo začiatku tohto roka. Hrušovské vianočné zvykoslovie  ešte počas Adventu predstavili v programe Vianoce v meste na bratislavskom Hlavnom námestí. Ich spevy počas sviatkov spríjemnili slávnostné sväté omše, pričom účastníkov polnočnej potešilo teplé občerstvenie pripravené na námestí na ceste z kostola. Už tradične býva v Hrušove Štefanské popoludnie, keď sa miestnym, ale i návštevníkom  z okolitých obcí mladí predstavia so zábavným programom, s divadelnou hrou alebo inou formou a následnou tanečnou zábavou. Tohto roku sa dievčenská skupina podujala nacvičiť divadelnú hru. Keďže trafiť sa divákom do chuti s existujúcimi scenármi je ťažké, stavili na domácu tvorbu. Divadelnú hru Všade dobre ‒ doma najistejšie im na mieru napísal matičiar Ján Brloš. Veselohru so zápletkou zo súčasného života mladých nacvičili v krátkom čase, ale neubralo to na kvalite a presvedčivých výkonoch účinkujúcich, o čom svedčil častý dlhotrvajúci pokles naplnenej sály kultúrneho domu. Nezvyčajná bola i tanečná zábava, na ktorej do tanca hrali hrušovské zoskupenia Dychová hudba Bukovinka, Ľudová hudba Čardáš a tanečná hudba Tranzit. Po veselom silvestrovskom večeri sa v úvode tohto roku mladí podieľali i na príprave a realizácii spomienkového programu k sedemdesiatemu výročiu oslobodenia obce. V zaujímavej príťažlivej téme sa predstavili jednotlivé folklórne zložky, v prezentáciách odzneli spomienky i zvukové autentické záznamy pamätníkov, doplnené dobovými fotografiami. Program s veľmi priaznivou odozvou autorsky pripravili Mgr. Anna Sásová a Bc. Anna Brlošová.

Hrušovskí mládežníci svoju činnosť vykonávajú v úzkej spolupráci s OP a MO MS, obcou a inými spolkami. Podieľajú sa aj na príprave a organizácii ďalších aktivít, napríklad na Digitalizácii tradičnej ľudovej kultúry, folklórnom plese, fašiangovom zvykosloví a pod. Ich prístup, ochota a zodpovednosť sú dôkazom, že jedna z opôr slovenskej kultúry na juhu Slovenska sa zatiaľ ešte nejaký čas udrží.

Ján BRLOŠ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.