Konečne slovenská vláda

thumbnail

Parlament sa rozdelil na vecne diskutujúcich a tábor bezducho vulgárnych. Vláda Roberta Fica získala dôveru Národnej rady Slovenskej republiky. Poslanci odsúhlasili Programové vyhlásenie vlády.  Za hlasovalo 78 poslancov zo 143 prítomných, proti bolo 65. Vládny program poslancom predložil premiér ešte minulý týždeň a požiadal ich o vyslovenie dôvery jeho kabinetu. Diskusia trvala štyri dni, vystúpilo v nej vyše 70 rečníkov, najmä z opozície, mnohí opakovane a viac-menej „od veci“. Trebárs dočasný premiér Ľ. Ódor, ktorý stál na čele prezidentkinej vlády, sa vyjadril, že Programové vyhlásenie vlády ani nedočítal do konca, „lebo ho nezaujalo“. Svedčí to skôr o jeho morálno-hodnotovej orientácii ako o oddanosti jedného z najvyšších štátnych úradníkov k štátu – Slovenskej republike...

■ ŠTVRTÁ FICOVA

„Je to moja štvrtá vláda. Presne viem, do čoho ideme, čo nás čaká, a nemienim sa sťažovať,“ vyhlásil Robert Fico vo videu na sociálnej sieti po schválení Programového vyhlásenia vlády a vyslovení dôvery vláde v NR SR. Potvrdil ambíciu naplniť názov vládneho programu, teda aby sa ľuďom žilo lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie. Staronový predseda vlády tiež skonštatoval, že posunutie predčasných parlamentných volieb na koniec septembra tohto roka spôsobilo, že nová vládna koalícia má len štyri týždne na prijatie zásadných rozhodnutí, ktoré sa nedajú odložiť. Spomenul napríklad bonifikácie hypoték či trináste dôchodky.

■ SOCIÁLNOSŤ A SPRAVODLIVOSŤ

Schválenie vládneho programu je prvým krokom k budovaniu silného a sociálne spravodlivého štátu. Vyhlásil to predseda Národnej rady Slovenskej republiky Peter Pellegrini. „Schválením Programového vyhlásenia vlády vykročilo Slovensko na cestu budovania silného a sociálne spravodlivého štátu, ktorého stredobodom pozornosti je človek,“ povedal a zdôraznil, že Hlas ‒ SD je s vládnym programom stotožnený a spokojný. Poďakoval sa partnerom, že v ňom akceptovali zásadné priority strany. Predseda SNS a podpredseda parlamentu Andrej Danko vyslovil vieru, že vláda vydrží štyri roky, potvrdil tiež záujem na jej fungovaní. Pripomenul však, že si v SNS vyhradili aj právo na kritiku. „Tak ako sme rivali, sme aj vzájomne prepojení. Verím, že to zvládneme štyri roky,“ uviedol šéf SNS.

■ ĽUDIA VLÁDE VERIA

Aj v polovici novembra si až päťdesiatsedem percent ľudí myslelo, že vláda Roberta Fica bude riadiť štát lepšie ako vlády Matoviča a Hegera, takmer tridsaťsedem percent ľudí s týmto názorom nesúhlasí. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO. Keby sa parlamentné voľby uskutočnili v novembri, strana vulgárnych, oplzlých a bezradných  krikľúňov by sa už do parlamentu nedostala. Programové vyhlásenie vlády je strategický dokument rozvoja Slovenska určený na obdobie zložitého spoločenského, politického, ekonomického a medzinárodného vývoja. Vláda sa v ňom zaväzuje, že od prvého dňa pristúpi s maximálnym nasadením k jeho napĺňaniu tak, aby so cťou uniesla svoju ústavno-politickú zodpovednosť. Aby Slovenky, Slováci, príslušníci národnostných menšín a ostatní občania Slovenskej republiky mohli po skončení jej mandátu konštatovať, že na Slovensku sa žije lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie ako v rokoch 2020 – 2023.

■  NIE MINULOSTI

„Slovenská republika sa od roka 2020 prepadla medzi najchudobnejšie krajiny v Európskej únii. Životná úroveň obyvateľov sa zhoršila nielen v porovnaní s európskym priemerom, ale aj v porovnaní so susednými štátmi. Verejné financie Slovenskej republiky sú v porovnaní so začiatkom roka 2020 rozvrátené, štát čelí vysokému deficitu a rekordne rastúcemu dlhu. Ohrozené je aj čerpanie životne dôležitých finančných zdrojov z fondov Európskej únie a Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky,“ konštatuje programové vyhlásenie vlády.

■ PARALYZOVANÁ OPOZÍCIA

Progresívne Slovensko sa v duchu vlastných sľubov o konštruktívnej spolupráci pustilo do odvolávania ministra Eštoka, ale z neznalosti ústavy to muselo spraviť opakovane a až jeho druhý pokus viedol k zvolaniu mimoriadnej schôdze. Kresťanskí demokrati pokračujú vo svojej politike chameleónov – síce slušne, ale bez akejkoľvek politickej vízie. Saskári nateraz riešia otázku, kde a kto vlastne sú a prekvapujúco, hoci iba náznakom podporujú aj niektoré legislatívne návrhy z oblasti zdravotníctva, ktoré veľmi rýchlo v skrátenom konaní v záujme pacientov predložila nová parlamentná väčšina. Neobyčajný predseda ešte donedávna „obyčajných“ a dnes už v názve s privlastneným Slovenskom Matovič doteraz vystupoval k akémukoľvek vládnemu návrhu či poslaneckej iniciatíve so svojím vulgárnym obohratým slovníkom. Občas mu preskakuje hlas a občas upadá akoby do psychotického delíria. A jeho stranícke ovečky? Rad-radom prichádzajú s tým istým refrénom. Z časového hľadiska blokujú prácu parlamentu opakovaním doslova rovnakých fráz, drzo a bez hanby ponižujú koaličných poslancov či poslancov SaS a ich voličov, ktorých je v našej vlasti väčšina. Sú obscénni a ich vystupovanie nie je prijateľné pre pôdu, na ktorej diskutujú demokraticky a väčšinou zvolení zástupcovia občanov.

■ DÔCHODKY A OPERÁCIE

Aktuálnou témou rokovania poslancov je takzvaný trinásty dôchodok, teda vyplatenie sumy 150 eur každému starobnému dôchodcovi ešte v decembri 2023. Ak by parlamentná opozícia svojimi nekonečne neobsažnými až lživými príspevkami v diskusii k návrhu neobštruovala, mohli by sme už v tomto článku oznámiť (vzhľadom na uzávierku SNN), že tento príspevok v decembri dôchodcovia dostanú. Lenže – najmä podľa matovičovcov „ešte je tu prezidentka a ešte je tu ústavný súd“, čím naznačujú, že december sa vôbec stihnúť nemusí.

Dlhé čakacie lehoty na operácie sú ústrednou témou druhého navrhovaného zákona. Tu treba oceniť konštruktívny a vecný, hoci aj kritický prístup niektorých saskárov, ale aj poslancov za KDH ku koaličnému návrhu. Bude to však v každom prípade beh na dlhé trate a reálny výsledok pacienti môcť pocítiť, žiaľ, najskôr o dva roky.

Štefan ZLATOŠ – Karikatúra: Ľubomír KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.