Liberáli si vzali na mušku osvetu seniorov

thumbnail

Mimovládny sektor posudzuje alternatívne médiá a útočí na ne. Len nedávno sa mimovládna organizácia Transparency International Slovensko prepožičala na neľahkú úlohu ‒ presvedčiť seniorov, ktorým médiám môžu veriť, a táto téma sa v hlavnom meste Slovenska objavila znova. Voľby sa blížia a mimovládny sektor nechce nič prenechať náhode. Bez škrupúľ propaguje denníky Sme a N, útočí na webový denník Hlavné správy. V trochu pozmenenej podobe, ale s inými mediálnymi kalibrami, než bol riaditeľ inštitúcie Gabriel Šípoš, pozvala nadácia SOCIA do zrkadlovej sály Primaciálneho paláca blogera a občianskeho  aktivistu  Jána Benčíka  a spisovateľa Michala Hvoreckého. V rámci konferencie Mediálna gramotnosť (nielen) seniorov mali spolu vystúpenie, v ktorom Benčík označil ako tri kľúčové postavy dezinformačnej scény na Slovensku Tibora Rostasa, šéfredaktora časopisu Zem a Vek, bývalého redaktora RTVS Ľubomíra Huďa a šéfa rádia InfoVojna Norberta Lichtnera.

CIRKUSY A KOLOTOČE?

Benčík porozprával, že s  konšpiráciami  sa prvýkrát stretol v roku 2012. Koncom roka 2014 napísal svoj prvý blog a venoval ho Rostasovi. Hvorecký ho nabádal, aby povedal, či sa stretol počas komunizmu s takou nenávisťou ako dnes a či očakával, že sa z útrob slovenskej spoločnosti vynorí toľko zla. Pobádal ho tiež k tomu, aby povedal, ako verejnosť upozornil na skutočnosť, že jeden z politikov má na hrudi vytetovaný hákový kríž. To vraj oslovilo aj mainstream.  Hvorecký sa opýtal, či sociálne siete ohrozujú demokraciu u nás, na čo Benčík odpovedal, že svojím spôsobom áno.

Ako prvý z avizovaných rečníkov vystúpil na konferencii redaktor Denníka N Vladimír Šnídl. Priniesol si pomôcku: výtlačok z internetového denníka AE News a z denníka Sme. Obidve správy sa zaoberali situáciou na Slovensku po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vysvetlil, že kým pod článkom AE News je podpis VK, čo podľa neho značí vedúci kolotoča, pod článkom v Sme je riadne podpísaný autor Michaela Štalmach Kušnírová. Z toho potom sformuloval záver, že dôverovať treba iba článkom, pod ktorými je podpísaný novinár. Lenže ako môže bežný čitateľ vedieť, či Michaela Štalmach Kušnírová nie je vedúcou kolotoča? Alebo nejakého podobného podniku? Šnídl išiel ešte ďalej a uviedol, že ak je pod článkom podpis kolotočiara alebo poslanca Smeru či novinára, hodnoverný je iba článok podpísaný novinárom. Vyvstáva otázka, kto je novinár? Tlačový zákon definíciu novinára nepozná.

NÁZOROVÉ GETO

Na konferencii ďalej vystúpil Peter Jančárik, ktorý sa pochválil, že je spoluzakladateľ projektu konšpirátori.sk. Stránka  má význam pre rozhodovanie veľkých firiem, komu zadajú inzerciu.  Títo  samozvanci  sa rozhodli vrátiť cenzúru do mediálneho prostredia, a tým ekonomicky znemožniť médiá alternatívneho prúdu.

Organizátori konferencie evidentne mali záujem preferovať liberálne médiá. Holandská nadácia SOCIA pôsobí na Slovensku od roka 1991. Prednášateľom bol redaktor Denníka N, ktorý založil ESET. Ten istý ESET financuje liberálnych politikov. Oligarchické skupiny dosiahli v printových médiách názorové geto. Ak sa predsa vyskytne alternatívne médium, pohotový Benčík ho okamžite udá. A čuduje sa, že je považovaný za eštebáčika. Upozornili sme organizátorov, že na Slovensku sa sedemdesiatpäť percent občanov  hlási ku kresťanstvu. Mali by to rešpektovať a nevnucovať ľuďom model liberálnej demokracie. Jančárik poznamenal, že máme ústavne zakotvenú  liberálnu demokraciu, takže je to v poriadku. Nie je to pravda, ale propagandistom mediálnej gramotnosti vlastná negramotnosť neprekáža.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.