Nemci zatiahli dlhovú brzdu

thumbnail

Ekonomické problémy na prahu ďalšieho roka ukrajinskej vojny. V nemeckých médiách zaujala najviac karikatúra typického čokoládového adventného kalendára.  V každom okienku, teda každý adventný deň, sa po otvorení skrýva maškrta. Na karikatúre sú však všetky okienka už otvorené a obsah zjedený.  Nemecké ministerstvá majú totiž zmrazené všetky nové výdavky. Ministerstvo financií zatiahlo v novembri dlhovú brzdu. Má odľahčiť záťaž na prípravu rozpočtu na rok 2024. Bez overenia, aká veľká je diera v nemeckom rozpočte, sa predbežne rozpočet na rok 2024 nedá zostaviť.

Hľadá sa šesťdesiat miliárd, ktoré vláda použila na iné ciele, ako to pôvodne žiadala v čase kovidovej krízy. Osobitne na fond pre klimatickú transformáciu, teda pre „ zelenú“ prestavbu, a pre fond na stabilizáciu hospodárstva, z čoho sa čerpalo pri brzdení cien plynu a elektriny. Pritom nejde o nejakú „zelenú dobročinnosť“ vlády, ale o kľúčovú zmenu nemeckej ekonomiky. No dlhy vlády mali byť pôvodne vyše 138 miliárd a sú prekročené už teraz o vyše 48 miliárd.

  • LOKOMOTÍVA BEZ PARY

Príznačné je, že správu o zmrazení nových výdavkov všetkých ministerstiev sa stalo známe z oznamu agentúry Reuters. Nemecká ekonomika je nielen lokomotívou európskej, ale je mimoriadne dôležitá pre slovenskú. Nemecký problém s hľadaním legálneho zúčtovania šesťdesiatich chýbajúcich miliárd je pozoruhodne poučný. Ide totiž o ústavné hľadisko. Nemecko síce má mimoriadne mimorozpočtové fondy, ale v tomto prípade ústavný súd, najvyššia autorita, rozhodol, že peniaze žiadané a schválené na riešenie kovidovej krízy boli použité na úplne iné ciele. Teda podľa spolkového ústavného súdu neústavne. A to sa týka najmä, a predovšetkým politiky vládnej strany Zelených ‒ osobitne vicekancelára a „zeleného“ ministra hospodárstva Habecka, o. i. historicky prvého nemeckého politika, ktorý prelomil dovtedajšie dlhoročné tabu a žiadal ešte pred nástupom do vlády  v decembri 2021 dodávky nemeckých zbraní, vojenskú pomoc pre Ukrajinu.

Virvar okolo toho, ako sa vyrieši diera 60 miliárd, bude o to zložitejší, že vláda trojkoalície, ktorej sa hovorí skrátene „ampel“(semafor), je vrátane sociálnodemokratického  kancelára rekordne nepopulárna. Podľa zasvätených sa nedá pokračovať vo vládnej politike, ako keby stanovisko ústavného súdu nejestvovalo. Z ústavnoprávneho hľadiska bude zostavovanie rozpočtu na rok 2024 vysoko problematické a vysoko rizikové. Podľa znalcov až teraz konečne musí nastať nevyhnutná zmena. Oná „zeitenwende“ (epochálna zmena), ten zásadný obrat, ktorý sľuboval kancelár Scholz vo februári 2022.

  • PODPORA PRE KYJEV

V čase, keď sa pretriasalo hľadanie miliárd, bol v Kyjeve nemecký minister obrany Boris Pistorius. Na výročie Majdanu 2014 prišiel s oznamom, že Berlín zdvojnásobí vojenskú pomoc na osem miliárd eur, USA poskytli doteraz Ukrajine pomoc vo výške 111 miliárd.

Boris Pistorius, sociálny demokrat z vládnej strany SPD, si vybudoval rešpekt. Jeho stranícky a vládny šéf kancelár Scholz oznámil onú zásadnú zmenu nemeckej zahraničnej a bezpečnostnej politiky s tým, že na prestavbu všetkých druhov ozbrojených síl sa vynaloží sto miliárd eur. Teda nastala nová éra. Za ten rok Nemecko dodalo o. i. desiatky obrnených bojových vozidiel, húfnic a tankov. Medzi iným protiletecké tanky Gepard, vybavené elektronikou a raketami na boj proti lietadlám, helikoptéram či dronom. Zbrojovka Rheinmetal dostala objednávku na 300-tisíc špeciálnych protileteckých nábojov len pre tento druh zbrane.   Minister Pistorius okrem toho nalieha na nevyhnutnú mentálnu zmenu, nový prístup verejnosti k nemeckej obrannej schopnosti. Vyvolal rozruch, keď vyhlásil, že Nemecko musí byť bojaschopné. Použil výraz „kriegstuchtigheit“. Povedal, že tento výraz obsahuje príšerné slovo „Krieg“ (vojna), ale to neznamená, že Nemecko chce viesť vojnu, ale to, aby bolo schopné ju viesť, ak by bolo napadnuté.

  • OBROVSKÝ OBCHOD

Podľa nemeckej tlačovej agentúry DPA vládlo spočiatku nadšenie. Vojna sa stala pre zbrojársky priemysel obrovským kšeftom. No zo sto miliárd eur zatiaľ prišlo málo objednávok najmä preto, že vládna politika sa prednostne zaoberala problémami s rozpočtom. Tento rok to malo byť „len“ osem miliárd zo sto, takže prezbrojenie Bundeswehru by nenastalo rýchlo.

Nemecký zbrojársky priemysel sa teší novej povesti, má nový imidž. Prestali sme byť tými zlými v nemeckej ekonomike, vyhlásil šéf  KNDS, nemecko-francúzskeho výrobcu tanku Leopard, 64-ročný Frank Haun. Podľa neho len tento jeden výrobca dodal na Ukrajinu tristo kusov techniky, obrnencov. Prezbrojili aj tie z čias studenej vojny. Podľa neho sa ruské letectvo vyhýba priestorom, kde predpokladá, že sú nasadené tanky Gepard. Ukrajina sa stala aj prvým odberateľom osemkolesového bojového vozidla s plne automatizovanou paľbou i počas jazdy. Je to ojedinelá zbraň, tvrdí Haun. Podľa neho Američania budú potrebovať najmenej jednu dekádu, aby vyrobili niečo podobné. Zároveň vyrobili nový typ tanku Leopard, ktorý veľmi vysoko posunul, zdvihol bojový štandard v rámci NATO. Avšak určiť iba dve percentá ročného HDP na obranu nebude v nijakom prípade stačiť. Napokon práve preto už vo februári 2022 kancelár oznámil vytvorenie osobitného stomiliardového fondu pre armádu.

Nemecký odborník vonkoncom nepredpokladal, že je možné, aby sa počas poldruha roka presadil taký štýl pozemnej vojny, aký poznáme z prvej či druhej svetovej vojny. V každej vojne ide totiž o územie, o teritórium. Vojny sa vyhrávajú alebo prehrávajú na zemi, tvrdí nemecký zbrojársky manažér s bohatými skúsenosťami z vojny v Afganistane.

Dušan D. KERNÝ – Foto: zahraničná tlač, internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.