Pochod za život podporilo desaťtisíce ľudí

thumbnail

Veľkolepá  manifestácia oslavy tradičných hodnôt v Bratislave. Niekoľko rokov sa v Bratislave uskutočňoval pochod za život viac-menej ako protiakcia dúhovým. Kým na pochodoch homosexuálov sa zúčastňovali čelní predstavitelia politického života,  pochody za život vyznievali skôr bizarne ako atrakcia pre turistov.  Nijaký politik neprišiel manifestovať príslušnosť ku kresťanskej viere, azda iba raz jeden pred voľbami. Pár desiatok ľudí verejne demonštrovalo svoju vieru a na zastávkach mestom  pár rečníkov  zaujímalo postoj k životu ako takému i k homosexualite.   Od zvedavých okoloidúcich utŕžili najmä posmech. Dnešná sekularizovaná spoločnosť skôr podporí právo  na inakosť než právo nenarodených detí na život. Prvým veľkým národným vystúpením za život od počatia až po smrť sa stal pochod v Košiciach v roku 2013.

  • SYMBOL POCHODU

Takmer osemdesiattisícová účasť prekvapila aj medzinárodné spoločenstvo. Na Národnom pochode za život v Košiciach už politici neboli zriedkavosťou, hoci ich zastúpenie nebolo širokospektrálne. Tohtoročný Národný pochod za život v Bratislave bol koncipovaný veľkolepo. Počas štyroch dní vznikol priestor na diskusie, koncerty aj na duchovnú obnovu. Je však na škodu veci, ak  organizátori  do diskusných panelov zapájajú  iba osobnosti, ktoré predstavujú istú politickú orientáciu, ba inklinujú k liberálnym hodnotám. Organizátori pochodu si za logo zvolili kráčajúcu postavu v tvare hviezdičky, pripomínajúcu vrtuľku. Postava má predstavovať symbol energického vykročenia pochodu, hviezdička pred menom zasa dátum narodenia a v prenesenom význame aj symbol života. Vrtuľka zasa silu nezničiteľnej pravdy a lásky, ktoré dvíhajú človeka k novej nádeji. Logo nesie tiež bohaté významy biblickej tradície. Či je to symbol víťazstva nad potopou,  obetovanie vlastného života pre dobro iných alebo strom života.

  • OMŠE BISKUPOV

Národným pochodom za život začala Bratislava žiť už vo štvrtok 17. septembra.  Či už to bol filmový festival, vystúpenia tanečných a hudobných skupín, diskusie naživo, duchovný program alebo  program pre deti ‒ iste  sa nejakým spôsobom dotkli každého obyvateľa Bratislavy a jej hostí. V bratislavských farnostiach sa v nedeľu predpoludním konali sväté omše celebrované biskupmi všetkých slovenských biskupstiev. Otváraciu svätú omšu  Národného pochodu za život v Katedrále sv. Martina slúžil bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Katedrála azda ešte nikdy nezažila taký nápor veriacich. A najmä mladých ľudí. Samotný pochod sa začal o 14.30 na Kamennom námestí a po 2,4-kilometrovej trase pozdĺž Dunaja sa skončil na Nám. SNP. Zúčastnilo sa ho rekordných možno deväťdesiattisíc ľudí.

Text a foto: Eva ZELENAYOVÁ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.