Podozrenia o lietajúcich voličoch nikto nevyvrátil

thumbnail

K volebným urnám treba pridať istotu, že sa parlamentné voľby nebudú manipulovať . Už po marcových prezidentských voľbách vnímavým udrel do oči fenomén „lietajúcich voličov“. Ich počet bol rekordný. Ako sa pochválil starosta Martin Chren 16. marca o 14.39 vo svojom blogu, v Ružinove vydali rekordný počet dvetisícdvesto hlasovacích preukazov ‒ na celom Slovensku ich mohlo byť stotisíc. V bratislavskom volebnom okrsku na Grösslingovej ulici č. 9 hneď po siedmej takmer ako jedna skupina, zväčša mladí ľudia od Košíc, odvolili a ponáhľali sa preč, z platných 766 hlasov v tomto okrsku vhodili do volebnej urny až 307 hlasov, takmer 40 percent, voliči s hlasovacími preukazmi. Boli okrsky, kde podiel voličov s hlasovacími preukazmi bol 5, 10 či 25 percent.

Keďže pri dnešných technických možnostiach nie je nijaký problém rozmnožiť hlasovacie preukazy, pretože nie sú na nich nijaké ochranné prvky, ak niekto chce, vyrobí si z jedného hlasovacieho preukazu desať, päťdesiat aj sto kópií. A počas volieb navštívi desať, päťdesiat aj sto volebných miestností a do urien vhodí desať, päťdesiat, aj sto hlasov. Jeho meno zapíšu do volebného hárku a jeho hlasovací preukaz k nemu priložia, ale v zápisnici z volieb sa nevykazuje počet hlasov na základe hlasovacích preukazov, taká povinnosť nie je. Vzniká preto logické podozrenie z možného zneužívania hlasovacích preukazov. Do toho zapadá informácia, že v Pezinku obstaral istý podnikateľ niekoľko starších autobusov z Poľska (jeden sa pokazil pri Prešove) a nimi údajne rozvážal záujemcov o ľahký zárobok – lebo koľko hlasov toľko peňazí.

CHÝBA EVIDENCIA

Koľko hlasovacích preukazov bolo takto použitých? Členovia okrskových komisií ani len nešípia, že ten istý volič navštívil aj susedný volebný okrsok, aj ďalšie. Na základe viacerých indícií Štefan Harabin, neúspešný prezidentský kandidát, protestoval proti tomu na ústavnom súde, ale ten dosiaľ nekoná. KDŽP ‒ Aliancia za Slovensko písomne požiadala ešte pred eurovoľbami predsedu Štátnej volebnej komisie Eduarda Baranya, aby sa údaj o počte hlasov na základe hlasovacích preukazov dostal do zápisníc, ale neprišla odpoveď. A tak sa naďalej verejnosť k údajom o počte voličov na základe hlasovacích preukazov nemá ako dostať. Na okrskovej, okresnej ani celoštátnej úrovni ich počet nikoho nezaujíma?

Aby nevyvrátené podozrenia o „lietajúcich voličoch“ nemohli vznikať, stačí málo. Stále je čas prijať jednoduché opatrenie na zamedzenie možnej manipulácie výsledkov blížiacich sa parlamentných volieb. Stačí zakotviť do príslušných predpisov povinnosť všetkých volebných komisií (od okrskovej až po štátnu) uviesť vo volebnej zápisnici aj počet hlasov na základe použitých hlasovacích preukazov. Je tu tiež možnosť zakotviť aj povinnosť okrskových komisií on-line oznámiť každý prípad použitia hlasovacieho preukazu štátnej volebnej komisii, ktorá bez odkladu zistí, či daný hlasovací preukaz už nebol použitý, a oznámi ihneď výsledok okrskovej komisii.

POTREBA JEDNOTY

Ak nám všetkým, teda všetkým politickým stranám, záleží na tom, aby podozrenia o „lietajúcich voličoch“ nemohli vzniknúť, stačí teda málo, mal by konať parlament, ministerstvo vnútra. Alebo je tu nebodaj niekto, kto má záujem falšovať voľby? Poučenie prvé: zabráňme čo i len podozreniu z ovplyvňovania výsledkov volieb. Ak sa do parlamentných volieb nič nezmení, potom sa slovenská verejnosť bude oprávnene pýtať: prečo? Komu záleží na tom, aby naše voľby neboli transparentné?

Je tu však aj ďalšia volebná skúsenosť. O hlasy v eurovoľbách sa uchádzali strany, straničky, hnutia či zoskupenia ‒ ak prehliadneme kontroverzného Andreja Hryca s vlastnou „korektúrou“ ‒ na tridsiatich kandidátnych listinách. Z nich „pronárodných“ bolo trinásť-štrnásť. Percentuálne „zisky“ deviatich z nich nedosiahli ani len jedno percento. Spolu však 3,45 percenta. Tieto straničky dovedna teda „uväznili“ 34 513 hlasov. Skúsenosť, podľa ktorej pri stretnutí dvoch Slovákov vzniknú tri politické strany, neveští veru pre našu národnú, ale aj tradičnú kresťanskú orientáciu nič dobré. Pozrite na liberálov, ako ťahajú za jeden povraz! Zrejme egoizmus vodcovských typov Slovákov je taký veľký, že radšej „budem“ predsedom strany s „výtlakom“ od 0,06 do 0,79 percenta ako druhým či tretím v zoskupení s 3,45 percentami, ktoré sa spolu s jednou dvojpercentnou stranou dostane do parlamentu! Poučenie druhé: zjednoťme sa, Slováci, ešte je čas!

Marián TKÁČ ‒ Karikatúra: Ľubomír KOTRHA

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.