Putin, zostrelenie bombardéra a televízia

thumbnail

Prvý útok letectva spojeneckého štátu Severoatlantickej aliancie proti Rusku. Popularita prezidenta Ruskej federácie Vladimíra PUTINA dosahuje deväťdesiat percent.  Americké médiá ho považujú za najvplyvnejšieho muža planéty. Odborníci i laici  tvrdia, že leví podiel na tom má televízia riadená Kremľom. Málokto sa však spytuje, ako to robí, aký podiel na tom má samotný prezident Putin – a nakoľko je ruská televízia profesionálna?

Kríza okolo zostrelenia ruského stíhacieho bombardéra tureckým letectvom ukázala naplno mediálnu profesionalitu, ale aj dominanciu ruského prezidenta V. Putina. Ruská televízia demonštrovala to, čo neurobila nijaká iná – že zábery  zostrelenia ruského stroja boli urobené z viacerých, pre kamery dobre vybraných miest a ich úroveň nebola amatérska –kameramani boli veľmi pohotoví. Navyše ukázala zábery nehybného, v neporušenej uniforme ležiaceho veliteľa lietadla; barbarskú scénu si nahrávali príslušníci ozbrojenej turkménskej opozície, ktorí neprestajne volali z plných hrdiel: Allahu akbar, Alah je veľký... Výsledný dojem: išlo o vopred pripravenú akciu.

NÔŽ DO CHRBTA

Vzápätí vystupuje samotný prezident Putin. V Moskve je na návšteve jordánsky kráľ. Televízia ho ukazuje, ako počúva a súhlasne  prikyvuje mnohominútovému vysvetľovaniu ruského prezidenta. Putin hovorí o neočakávanom zradnom prepade, vrazení noža do chrbta. To mohol urobiť len niekto, kto je vlastne pomocníkom teroristov, hovorí ruský prezident jordánskemu monarchovi. Je to presvedčivá scéna (teda jej zostrih). Dominuje v nej Putinova argumentácia. A adresátom je – pred kamerami ruskej televízie ‒  jordánsky kráľ.

V skutočnosti je to naopak. Tento panovník sunitského štátu je ten muž, ktorého Kremeľ potrebuje, pretože ruská vojenská prítomnosť v Sýrii robí Moskvu prakticky spojencom šiítov, o. i. osobitne Iránu a libanonského Hizbaláhu. V zložitej situácii v Sýrii ide o záujmy USA a jeho spojencov, osobitne Saudskej Arábie, Turecka – člena NATO, a jeho s Iránom protichodných záujmov, sýrskej opozície, Ruskom podporovaného sýrskeho prezidenta Assada, o záujmy sunitov a protichodné záujmy šiítov. Hlas Jordánska je dôležitý. V tejto situácii Rusko potrebuje väčšmi Jordánsko než naopak. Pre Jordánsko je však Rusko činiteľom, ktorý treba brať vážne do úvahy pri riešení situácie. Ruský divák zostáva ušetrený podrobností. Čo vidí na obrazovke, je najmä to, ako ruský prezident dlho hovorí jordánskemu kráľovi o ruských argumentoch.

HOLLANDE POČÚVA

Ďalší deň sa to stupňuje – v Moskve je francúzsky prezident Hollande a jeho ruský hostiteľ výrazne rozširuje argumentáciu. Pripomína, že ruská strana komunikovala  s americkou, aby sa zabránilo krízovým situáciám: „Oznamovali sme našim americkým partnerom všetko, čo sa týka pohybu našich lietadiel, vedeli o tom všetko.“ Inými slovami, ako turecké lietadlá vedeli, kde a ako sa pohybuje ruský bombardér, ako to že Turecko bolo také pripravené a  bez varovania zostrelilo nič netušiaci ruský bombardér – oproti bojovej stíhačke priam bezbranný?

Ruská argumentácia je jednoznačná: ruské lietadlo nenarušilo turecký vzdušný priestor a najmä nebolo pre Turecko nijakou hrozbou. Podstatné nie je len všetko okolo prípadu, ale najmä to, že ruský televízny divák si to vypočuje od prezidenta, ktorý to hovorí v prítomnosti francúzskeho prezidenta. Suverénne, s prehľadom, pokojne, bez zaváhania.

PROFESIONÁL PUTIN

PutinPutin je nielen profesionálny televízny politik, ale aj scéna je vybraná veľmi uvážene. Obaja prezidenti ‒ francúzsky a ruský, hovoria pred publikom, pričom stoja za štíhlymi rečníckymi pultíkmi, ktoré ich nezakrývajú. Jasne vidno reč tela a gest oboch prezidentov. Ruský prezident je jednoznačný. Dodáva ďalší argument: ruské letectvo robí všetko preto, aby ničilo ilegálne dodávky ropy, ktoré sú finančným zdrojom pre teroristov. A to sa opiera o rozhodnutie OSN. So zamedzením ilegálneho obchodu s ropou – ako výnosného zdroja pre teroristov – súhlasili všetci stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN.  A, samozrejme, je to dlhodobo aj pozícia Francúzska. Ruský prezident to všetko hovorí v prítomnosti prezidenta štátu, ktorý bol len nedávno terčom teroristického útoku. A Putin pridáva ďalší argument: v tureckom pohraničí zo sýrskej strany, tam, kde dopadli trosky ruského bombardéra, tam, kde zastrelili ruského pilota a príslušníka ruskej námornej pechoty zo záchrannej jednotky a zničili ruský vrtuľník,  je tisíc bojovníkov, teroristov z Kaukazu, z teritoriálnej časti Ruskej federácie. Všetky tieto argumenty, prednesené v prítomnosti francúzskeho prezidenta, sú jednoznačné. Putin ich nemôže vziať späť, samozrejme ani nechce! Môže len žiadať, aby to urobila turecká strana. Francúzsky prezident vie dobre, že turecká reakcia, reakcia letectva štátu NATO, bola viac ako neprimeraná. Ruský prezident vyslovil pochybnosť verejne: dochádza k výmene všetkých informácií s „americkými partnermi“. Ako to, že turecká strana mala taký dobrý prehľad? Inými slovami, aké pomery panujú vnútri Severoatlantickej aliancie NATO? Je to priamy Putinov atak na NATO.

Hosť z Paríža dobre vie, že NATO umožnilo letecké zásahy Turecka v Sýrii a aj to, že Turecko žiadalo od NATO súhlas na prihraničnú  nárazovú zónu, teda presne to územie v Sýrii, kde bolo zostrelené ruské lietadlo. Hovorí to v prítomnosti prezidenta významného členského štátu NATO. Hovorí to sebavedome verejne a verejnosti i publiku ruskej televízie. Deň potom už televízne obrazovky naplno zapĺňajú zábery z obrovskej kolóny cisterien, ktoré smerujú do Turecka cez pohraničné oblasti, zásobníky a to, ako ich ruské letectvo bombarduje.

PRICHÁDZA TRIUMF

Všetko smeruje k tomu, aby Rusko malo pádne legitímne argumenty na posilnenie ochrany svojho letectva, ale tiež aby účinne posilnilo svoju vojenskú prítomnosť. Rozmiestnenie moderného raketového systému S-400 Triumf v Sýrii, ako inak, oznámil v televízii v prítomnosti zahraničných štátnikov prezident Putin. Znamená to tiež, že sýrsky vzdušný priestor – a nielen ten –  sa dostal pod ruskú elektronickú „pokrývku“. Ruský elektronický príkrov má schopnosť vyradiť, priamo oslepiť iné elektronické  systémy. Pre turecké lietadlá je šmahom ruky sýrsky vzdušný priestor vlastne bezletovou zónou, kontroluje ho raketový systém Triumf.

Mediálnej prezentácii ruských argumentov a spôsobu, akým ich predostiera prezident V.  Putin,  prikladá jeho štáb preto takú dôležitosť, lebo je to takisto jedna z účinných ruských zbraní.

Dušan D. KERNÝ - Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.