Skrytí iredentisti sa pred voľbami prebúdzajú

thumbnail

Nepísaným pravidlom demokratickej spoločnosti v čase vrcholiacej, v našich podmienkach špinavej a nenávistnej predvolebnej kampane je zverejňovanie volebných programov a vízií jednotlivých politických strán a hnutí uchádzajúcich sa o priazeň voličov. Informujú v nich širokú verejnosť, akú politiku plánujú robiť v prípade, ak by sa dostali do vlády. Väčšina slovenských voličov však vôbec nepozná hodnotové nastavenia jednotlivých strán. Hnacím motorom kampane sa tak nestávajú odborné diskusie, ale zosmiešňovanie, diskreditovanie a kriminalizovanie politických oponentov. Nekonečné hádky šikovne využívajú maďarské menšinové strany.

Vo svojich programoch maďarským voličom bez hanby predstavujú konkrétne kroky vedúce k jedinému cieľu ‒ autonómii južného Slovenska. Dovoľte mi ich predstaviť.  Radikálni iredentisti vytvorili spoločnú kandidátku Maďarská komunitná spolupatričnosť pozostávajúca zo Strany maďarskej komunity (SMK), Maďarského fóra a Spolupatričnosti. Vo svojich programových tézach v rámci regionálneho rozvoja  chcú presadiť založenie Rady a Akadémie pre rozvoj Južného Slovenska. V školskej oblasti sú za vytvorenie školskej samosprávy pre školy s vyučovacím jazykom maďarským. Ďalším znakom ich iredentistickej politiky je arogantná požiadavka zrušenia zákazu dvojitého občianstva, uznania skupinových práv, ako aj požiadavka vytvorenia školskej a kultúrnej samosprávy. V oblasti verejnej správy chcú vytvoriť tzv. regionálnu samosprávu so špecifickým právnym postavením a systém menšinových samospráv pre diaspóry a periférne menšiny.  Čerešničkou na torte je požiadavka uznania maďarčiny ako regionálneho úradného jazyka. Ani navonok umiernenejší Most ‒ Híd tiež neupúšťa od svojich iredentistických požiadaviek. Nielenže presadzuje vytvorenie až šestnástich samosprávnych  krajov, ale arogantným spôsobom požaduje aj neopodstatnenú zmenu obsahu preambuly Ústavy SR zakotvením „rovnosti“ štátotvorného národa a autochtónnych národností. Bugárovci tiež presadzujú zavedenie školskej samosprávy, maďarčiny ako regionálneho úradného jazyka na území južného Slovenska alebo zrušenie zákazu dvojitého občianstva.

Voľby budú teda aj akýmsi referendom o budúcich slovensko-maďarských vzťahoch.  Ukážu, či slovenskí Maďari stále považujú za svoj najväčší problém súčasné štátotvorné  usporiadanie, alebo svoju dôveru vložia do rúk liberálnym kozmopolitným politickým subjektom. Je však nesporným faktom, že na Slovensku oproti okolitým štátom sú práva národnostných menšín vysoko nadštandardné. Ak táto skutočnosť nestačí maďarským menšinovým politikom, máme právo sa pýtať, aké sú ich skutočné ciele. Ich volebné programy naznačujú, že v čase jubilejného stého výročia podpísania Trianonskej zmluvy budú stupňovať svoje požiadavky. Žiaľbohu, našou nerozvážnosťou a nekonečnými hádkami medzi sebou pomáhame postupnému okliešťovaniu Slovenska na prospech južného suseda.

 Matej MINDÁR - Karikatúra: Andrej MIŠANEK

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.