Slovensko trpí chorobou neustálych reforiem

thumbnail

Snahy o zmenu zákona o Matici alebo memento päťdesiatych rokov. Kto nepozná svoju históriu, je odsúdený na jej opakovanie. Výrok írskeho filozofa Edmunda Burkeho netreba zvlášť vysvetľovať. Dejiny Matice slovenskej sú pre mnohých matičiarov, ale aj Slovákov stále poučením. No niekedy ich treba pripomenúť aj politikom. Slovensko sa dodnes nevyliečilo z choroby neustálych reforiem. Mnohí politici nadobudli po roku 1989 dojem, že zárukou úspechu sú nekonečné zmeny zákonov. Hoci často a radi zdôrazňujú, ako sa inšpirovali na Západe, v takom Nemecku neplatí rovnica čo nová vláda, to nová reforma. Do overených a zabehnutých systémov či inštitúcií sa radikálne nezasahuje, skôr sa hľadajú možnosti podpory a zdokonaľovania.

  • POLITICKÉ ZÁSAHY

Je málo ľudí, ktorí dokonale poznajú Maticu slovenskú zvnútra i zvonka, zďaleka i zblízka. Mal by sa k nim radiť aj dlhoročný člen Matice slovenskej Anton Hrnko. Slovenský historik a politik, bývalý funkcionár Slovenskej národnej strany, bol ako bývalý člen Výboru MS svedkom obnovenia demokratického charakteru Matice a jej členskej základne po roku 1990. Vtedy sa konečne uskutočnilo prvé Valné zhromaždenie MS po ére ideologického ovládania Matice slovenskej komunistami. Ako historikovi by mu mali byť dobre známe politické zásahy do národnej ustanovizne naprieč celou jej históriou od roka 1863.

V rokoch 1949 až 1954 stihli komunisti veľa. Matici slovenskej zobrali vedeckú činnosť a presunuli ju do Slovenskej akadémie vied v Bratislave. Zlikvidovali jej členskú základňu a inštitúciu zredukovali na ústredie osvetovej práce. Napokon ustanovizeň zdegradovali zákonom o Matici slovenskej z roka 1954, keď ju oklieštili iba na Národnú knižnicu a knihovedný ústav. Demokracii a slobodnej pluralitnej spoločnosti už však také otvorené „triedne boje“ proti „nemarxistickým buržoáznym nacionalistom“ nepristanú. Politici, ktorí z nejakého dôvodu recyklujú výroky komunistov o Matici slovenskej z päťdesiatych rokov, hľadajú nenápadnejšie cestičky. Bolo by naivné si myslieť, že nevyužijú novú príležitosť, aj keby sa vyskytla vďaka dobrým úmyslom. Tou sa dnes zatiaľ len hmlisto javí otváranie zákona o MS.

  • MEMENTO

Paradoxne, na zmeny v zákone o MS ešte pred konaním októbrového valného zhromaždenia verejne vyzýval práve matičiar Anton Hrnko v relácii Ars litera v Rádiu Devín. Ako keby to zároveň neznamenalo nebezpečenstvo politických zásahov do samosprávnej demokracie Matice. Ako keby sme stále žili v začiatkoch deväťdesiatych rokov, a nie v dnešnej dobe, ktorá zo všetkých strán gniavi našu ustanovizeň. A ako keby si viacerí národovci neuvedomovali nebezpečenstvo opätovného orezávania jej zákonných a historických úloh, ktoré sú životným dielom najväčších matičných a slovenských osobností. Nie sú im výstrahou päťdesiate či sedemdesiate roky 20. storočia? To, čo urobil s Maticou slovenskou niekdajší marxistický totalitný režim, je pre matičiarov mementom. Bolo by veľmi smutné opäť vidieť najstaršiu národnú ustanovizeň „na šnúrke“ nejakého štátneho orgánu ako kedysi. Výdobytky slobody z roka 1989, ktoré si matičiari sami vybojovali obrovskými obeťami, musíme chrániť ako oko v hlave. Predovšetkým matičnú kultúrnu a vedeckú činnosť a jej demokratický i samosprávny charakter.

  • NOVELA ZÁKONA

Možnosť novelizácie zákona o Matici slovenskej oznámil médiám 20. októbra 2021 na pôde Národnej rady SR poslanec György Gyimesi, ktorý sa profiluje ako maďarský menšinový politik za OĽaNO. Uviedol, že ministerstvo financií prostredníctvom Úradu vládneho auditu posudzuje financovanie národnej ustanovizne, aby mohla získať viac zdrojov a inštitucionalizovať jej financovanie vôbec. Najnovšie sa pridala aj ministerka kultúry Natália Milanová, ktorej Matica leží v žalúdku odvtedy, čo si zasadla do ministerského kresla. Pre neoliberálne médiá v tejto súvislosti s aktuálnym auditom v MS uviedla: „Čakáme výsledky. Potom sa ukáže, ako MS hospodári s dotáciou, ktorú dostala od štátu. Povedala som, že MS nedám viac peňazí, pokiaľ bude vykazovať takú činnosť ako teraz. Moja predstava jej činnosti je ďaleko od  toho, čo robí MS teraz. Bolo by potrebné iniciovať zmenu zákona, k čomu som otvorená. Aj tak by sme mali otvoriť otázku, či v MS majú dostávať plat funkcionári alebo ako by sa mali používať finančné prostriedky na hospodárenie organizácií a združení fungujúcich v regiónoch. Pre regióny a ľudí v nich by tieto peniaze viac pomohli a využili ich zmysluplnejšie,“ dodala ministerka.

Napriek týmto vyjadreniam oficiálnych vládnych politikov o tejto závažnej problematike s predstaviteľmi Matice ešte štátne orgány na oficiálnej úrovni nerokovali. A predovšetkým Matici slovenskej nikto nepredložil ani len „hrubý návrh“ takýchto legislatívnych zmien. S Maticou ako keby už nebol dôvod ani hovoriť. Je smutné, že na tento lep proti matičnej samospráve a kultúrnej slobode vôbec si sadajú aj niektorí matičiari.

Zuzana DVONČOVÁ – Karikatúra: Andrej MIŠANEK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.