Slovensko ustojí progresívne šialenstvo

thumbnail

Zbytočné snahy opozície blokovať štátny rozpočet na budúci rok. Vláda Slovenskej republiky na výjazdovom rokovaní v Trenčíne schválila Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2024 až 2026. Návrh tak smeruje na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky. Rezort financií pripravil návrh rozpočtu v rekordne krátkom čase i s vzhľadom na riziká, ktoré by mohlo priniesť rozpočtové provizórium. Samotný návrh rozpočtu zohľadňuje aj plán postupnej konsolidácie verených financií a počíta so znížením deficitu z tohtoročnej úrovne 6,52 percenta HDP na 5,97 percenta v roku 2024. Predkladaný návrh rozpočtu okrem potrebnej konsolidácie zohľadňuje aj výrazné vplyvy legislatívnych a nelegislatívnych materiálov schválených v predchádzajúcom volebnom období. Napriek tejto skutočnosti však vláda SR v predkladanom návrhu rozpočtu verejnej správy neznižuje výdavky určené na vyplácanie dôchodkov či výdavky určené na podporu iných zraniteľných skupín obyvateľstva ako ani výdavky na školstvo, zdravotníctvo, sociálne veci, rodinnú politiku a mnohé ďalšie oblasti, aby negatívne vplyvy na obyvateľstvo boli čo najmenšie.

  • NÁPRAVA CHÝB

Pri zohľadnení potrebného konsolidačného úsilia návrh rozpočtu verejnej správy počíta aj s výdavkami určenými na prijatie trvalého trinásteho dôchodku vo výške priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku za predchádzajúci rok, a to súčasne pri zachovaní rodičovského dôchodku. Rovnako je v návrhu rozpočtu verejnej správy zabezpečená pomoc pri splácaní úverov na bývanie v súvislosti s nárastom úrokových sadzieb, ktoré zvyšujú finančné zaťaženie  domácností a mohlo by dôjsť k vážnemu ohrozeniu platobnej schopnosti obyvateľov splácať tieto úvery. Návrh rozpočtu verejnej správy taktiež zahŕňa aj výdavky na vytvorenie nového Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, ktorého cieľom je posilniť a zefektívniť využívanie verejných zdrojov a potenciálu v cestovnom ruchu, rozvoj kúpeľného cestovného ruchu a cykloturistiky, ako aj podpora športu. Zároveň pre stále prebiehajúcu energetickú krízu sa v rozpočte verejnej správy počíta s pomocou vlády SR na kompenzáciu vysokých cien pre domácnosti s cieľom stabilizovať ich.

  • ROZPOČTOVÝ CIEĽ

V budúcom roku vláda v súlade so svojím programovým vyhlásením plánuje znížiť deficit na 5,97 percenta HDP. Schodok sa tak má znížiť o vyše 0,5 percenta HDP z úrovne 6,52 percenta v tomto roku. K medziročnému poklesu schodku prispejú najmä prijaté konsolidačné opatrenia, a to najmä zdanenie dočasných vysokých ziskov v bankovom sektore, zvýšenie zdravotných odvodov, predĺženie platnosti solidárneho príspevku v odvetví spracujúcom ropu, zníženie odvodov do druhého dôchodkového piliera, zavedenie minimálnej a dorovnávacej dane pre právnické osoby či zvýšenie daní z tabaku a liehu a iné. Od roka 2025 si budú európske fiškálne pravidlá pravdepodobne vyžadovať ďalšie znižovanie nominálneho deficitu o jedno percento HDP.

  • BOJ V PARLAMENTE

Predseda parlamentu Peter Pellegrini avizoval, že o rozpočte budú rokovať tak, aby sa do Vianoc o ňom stihlo aj rozhodnúť, teda po uzávierke tohto vydania Slovenských národných novín. Zároveň poslanci odsúhlasili zmeny v priebehu rokovania. Podľa Petra Pellegriniho zostáva tiež prerokovať balík kompenzačných opatrení. Následne by mali byť prebraté aj ďalšie zmeny, o ktorých rokujú v skrátenom legislatívnom konaní a ktoré už sú v druhom čítaní. Sú nimi novely kompetenčného zákona, zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže, zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve, zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme. Predseda parlamentu vysvetlil, že to, v akom čase budú ďalšie dni rokovať, ešte možno upravia vzhľadom na vývoj rokovania.

  • NESPOKOJNÉ SAMOSPRÁVY

Únia miest Slovenska (ÚMS) je po rokovaní s Ministerstvom financií SR nespokojná s návrhom rozpočtu na rok 2024. Od rezortu mestá najneskôr v prvom štvrťroku 2024 očakávajú návrh ďalších kompenzačných opatrení na výdavky, ktoré návrh rozpočtu nezohľadnil. Informovala o tom hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová. „Rozumieme zložitej situácii, v ktorej sa ministerstvo financií nachádza, ale situácia v samospráve je rovnako zložitá a nikto z primátorov, poslancov v mestách ani obyvateľov miest ju nezavinil. Chceme naďalej poskytovať občanom služby ako doteraz, mestá rozvíjať a chceme od štátu len to, aby nám na to vytvoril podmienky,“ vyhlásil viceprezident ÚMS Ján Nosko. Podľa ÚMS návrh budúcoročného štátneho rozpočtu bude pre samosprávy znamenať zníženie rozsahu a kvality služieb pre obyvateľov, a to aj napriek zvyšovaniu daní a poplatkov, ku ktorým museli mestá pristúpiť. Únia miest Slovenska upozornila, že podielové dane na rok 2024 ostanú na úrovni tohto roka, hoci mestá majú z rozhodnutia vlády zvýšené náklady na mzdy.

  • PODPORA S VÝHRADAMI

Samosprávne silnejšie Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) na mimoriadnom plenárnom zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady SR s výhradami podporilo návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. „Kľúčovou výhradou z nášho pohľadu je dofinancovanie samospráv cez podielové dane. Tie sú nateraz pre samosprávy zlou východiskovou pozíciou.“ Potrebu dofinancovania samospráv na zasadnutí tripartity jednoznačne podporili aj zástupcovia zamestnávateľov i odborov. „Uvedomujeme si, že bez štátneho rozpočtu by bol veľký problém aj pri fungovaní štátu a provizórium by štátu nepomohlo. Zároveň som akcentoval dôležitosť rokovaní medzi ZMOS-om a vládou,“ informoval predseda ZMOS Jozef Božik.

Ivan BROŽÍK – Karikatúra: Ľubomír KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.