Statky-zmätky v Slovenskom národnom divadle

thumbnail

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ ‒ Foto autor

Statky-zmätky, známu divadelnú hru J. G. Tajovského v roku 2020 v SND nanovo nenaštudovali. V zákulisí našej prvej scény sa počas okyptenej sezóny po pripomenutí si storočnice hrali iné, napínavejšie hry. Zmätok nepriniesla iba pandemická situácia. Známky rozvratu sprevádzali našu prvú scénu už dlhšie obdobie a týkalo sa to najmä ekonomiky. Išlo teda o statky... Slovenské národné divadlo má zo štátneho rozpočtu na rok 2021 schválenú sumu 16,8 milióna eura. Oproti predchádzajúcemu roku je nižšia o desať percent v dvoch položkách ‒ mzdy a odvody plus tovary a služby.

■ NIJAKÁ PREMIÉRA

Znížený rozpočet pre SND znamená, že v roku 2021 divadlo nebude schopné naštudovať ani jednu premiéru, ale plánuje odohrať dvesto predstavení. Je to v návrhu kontraktu medzi SND a Ministerstvom kultúry SR, ktorý rezortu predložilo teraz už bývalé vedenie SND. „Ministerstvo nateraz akceptuje takýto návrh súčasného vedenia SND, čo sa týka umeleckej činnosti,“ uviedol vtedy rezort na webe. To bolo ešte pred vybratím nového generálneho riaditeľa SND.

Toho musel rezort kultúry hľadať po tom, čo sa bývalý riaditeľ Vladimír Antala vzdal na prelome rokov 2019/2020 postu z rodinných dôvodov. Vtedajšia ministerka kultúry Ľ. Laššáková poverila dočasným vedením inštitúcie šéfa činohry Petra Kováča. Vyhlásenie výberového konania na nového šéfa SND nechala na vedenie rezortu, vymenované po februárových parlamentných voľbách.

Výberové konanie na funkciu generálneho riaditeľa SND vyhlásilo ministerstvo kultúry 7. októbra, záujemcovia mohli kandidatúry predložiť do 7. novembra. Prihlásilo sa sedem uchádzačov, výberová komisia na základe posúdenia životopisov, projektov, motivačných listov a pohovorov pozvala do tretieho finálového kola piatich. Kandidátmi boli operný režisér a dramaturg Martin Bendik, manažér a riaditeľ festivalu Viva Musica! Matej Drlička, dočasne poverený riaditeľ SND Peter Kováč, tanečník a choreograf Mário Radačovský a manažér Roman Takáč.

■ NOVÝ RIADITEĽ

Novým generálnym riaditeľom Slovenského národného divadla sa napokon stal Matej Drlička. Ministerka kultúry zverejnila 5. januára na svojom FB profile status: „Rešpektujem rozhodnutie výberovej komisie, ktorá na základe profesionálneho a transparentného procesu odporučila za generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla vymenovať

Mateja Drličku. Nový riaditeľ prevezme divadlo v neľahkých časoch. Očakávania sú veľké. Najdôležitejšie však budú výsledky. Počas prvých sto dní bude musieť predložiť ozdravný plán a v spolupráci s ministerstvom kultúry identifikovať problémy a nedostatky v nastaveniach divadla a postupne pracovať spolu so svojím tímom na ich náprave,“ píše ministerka.

■ VÁŽNE NEDOSTATKY

Situácia v Slovenskom národnom divadle je už dlhšie kritická. Na jednej strane stoja zamestnanci, ktorí dlhodobo poukazujú na svoje nízke platy, na strane druhej Ministerstvo kultúry SR, ktoré v inštitúcii vykonalo vnútorný audit. Ten zistil v ekonomickom fungovaní divadla vážne nedostatky. V záverečnej správe sa uvádzajú pochybenia, ako sú vyplácanie odmien nad rámec rozpočtu, bielenie a prepisovanie údajov v účtovníctve, nerovnomerný mzdový systém či dokonca diskriminačné prvky. Na margo zistených výsledkov sa vyjadrila ministerka kultúry N. Milanová. „Situácia v SND je vážna. Zverejnený audit poukázal iba na vrchol ľadovca problémov,“ znelo jej stanovisko. Napriek tomu, že umenie je v ekonomickom kolapse, niektorí zamestnanci SND podľa auditu v minulej sezóne dostali vysoké odmeny.

„Musím sa priznať, že tomu nerozumiem. V čase, keď sa v divadle hralo minimálne, niektoré zložky ani len netrénovali, tak divadlo vyplácalo oveľa vyššie príplatky a odmeny ako po minulé roky. Považujem to za minimálne nezodpovedné,“ konštatovala ministerka a dodala: „Podľa mňa by sa mali pri rozhodovaní o odmenách a príplatkoch riadiť aktuálnou ekonomickou situáciou SND.“ Výsledky auditu vraj hovoria o nedostatkoch v nastavení finančného riadenia v oblasti mzdových výdavkov a tiež o niektorých diskriminačných prvkoch.

Vyšlo najavo, že v niektorých prípadoch neboli vyplácané porovnateľné mzdy, aj keď išlo o rovnaké pracovné zaradenie. V niekoľkých prípadoch SND vyplácalo svojich zamestnancov dokonca dvakrát za tú istú prácu. Raz ako interných pracovníkov a druhýkrát cez externé firmy, ktorých boli štatutármi. Generálny riaditeľ SND mal rovnako v rokoch 2018 a 2020 valorizovať platy, ktoré neboli schválené ministerstvom kultúry.

■ STANOVISKO ODBORÁROV

K situácii zaujali postoj aj zamestnanci. Na čele odborovej organizácie Únia umelecko-technických zložiek SND stojí Patrik Pačes, ktorý napísal otvorený list. „Sme presvedčení, že interný audit nevypátral žiadne zásadné porušenia pravidiel. Zamestnancom neboli desiatky rokov valorizované mzdy. Nástupné platy odborných profesií (osvetľovači, zvukári a iní) boli pred dvoma rokmi 580 eur. Ľudia sú vystavení zúfalým životným situáciám. Od roka 2017 tiež leží na ministerstve správa o katastrofálnom stave budov a zariadení v správe SND. Divadlo funguje len vďaka nadmernému úsiliu zamestnancov. Divák nevidí, koľkokrát za jedno predstavenie reštartujeme zariadenia. Zamestnanci vítajú audit, ktorý by pomenoval problémy a navrhol ich riešenie,“ znie časť stanoviska odborovej organizácie.

■ MESIACE V PROVIZÓRIU  

V projekte, s ktorým sa M. Drlička uchádzal o funkciu šéfa SND, uviedol aj svojich najbližších spolupracovníkov a šéfov umeleckých súborov. Navrhuje prvé tri mesiace od nástupu nastaviť rozpočtové provizórium odvodené od kontraktu na rok 2020, v ňom sa majú riešiť nevyhnutné personálne a prevádzkové náklady, pričom toto obdobie bude využité na finančný, technický i personálny audit, ktorý bude základom kontraktu so zriaďovateľom ‒ ministerstvom kultúry. Hospodárenie divadla chce Drlička podriadiť prísnej finančnej kontrole a jedným dychom dodáva, že SND je podfinancované. Konkretizuje tiež úlohy pre jednotlivé umelecké súbory. Ako sa mu bude vo funkcii dariť, ukážu prvé tri mesiace.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.