Turul opäť víri vášne

thumbnail

KOMENTÁR
Mysleli sme si, že vo vývoji slovensko-maďarských vzťahov v moderných dejinách Slovenska sme komplikované obdobia už prekonali odchodom kontroverzného autonomistu Miklosa Duraya do politického dôchodku. Mýlili sme sa. Revizionistické hnutie si vzorne vychováva jeho nasledovníkov. Krídla mýtického vtáka turula sa v posledných rokoch rozmávali a znovu rozvírili vášne medzi Slovákmi a Maďarmi, a to nielen na juhu našej vlasti.
Po politickom kolapse maďarských strán v roku 2020, keď prvý raz v histórii Slovenskej republiky neprekročila ani jedna menšinová strana brány parlamentu, na hradnom vŕšku v Bratislave to vyzeralo tak, že maďarská otázka nebude predmetom politickej práce zákonodarného zboru. Akoby Slováci aj Maďari zakopali v ostatnej dekáde pomyselnú vojnovú sekeru historických reminiscencií. Opäť sme sa mýlili. Miklosa Duraya dokonale nahradil v parlamente poslanec vládneho hnutia OĽaNO György (Juraj) Gyimesi a maďarské menšinové strany sa po vyše desaťročí opäť zjednotili do subjektu Aliancia – Szövetség. A politické aktivity Gyimesiho, ako aj novej Aliancie nenechali na seba dlho čakať. Je jasné, že ich politika značkovania či vykolíkovávania územia na juhu krajiny prekonáva aj komplikované obdobie, keď slovenských Maďarov viedol už spomínaný Duray. Mladí neznámi politici s maďarskou krvou inklinujú k radikalizmu, čo sa prejavuje aj v ich programových cieľoch.
Poslanec Gyimesi je syn menšinového politika z deväťdesiatych rokov, ktorý bol československým poslancom a podpredsedom strany Együttélés - Spolužitie. V roku 1995 založil Maďarské ľudové hnutie za zmierenie a prosperitu a stal sa jeho predsedom. Zakrátko táto mimoparlamentná strana získala nálepku Mečiarovi Maďari, keďže spolupracovali s vládnym HZDS. Ich politický program bol pozitívny. Odmietali autonomistické požiadavky a presadzovali skutočnú maďarsko-slovenskú spoluprácu. Mladý Gyimesi vystupuje oveľa radikálnejšie. Médiá i politici ho považujú za populistu, ktorý rozdúchava národnostné vášne. Tak či tak tento jeho politický marketing mu prináša ovocie a patrí medzi najznámejších poslancov. Pritom vo voľbách nezískal ani tritisíc hlasov a do poslaneckých lavíc si zasadol ako náhradník za ministra obrany J. Naďa. Známe sú jeho návrhy zákonov o motoristických šípkových navádzacích tabuliach v jazyku národnostných menšín, tiež o účelovej štátnej dotácii tristotisíc eur pre Kultúrny zväz Maďarov bez poverenia akýmikoľvek štátnymi úlohami. Prevádzková dotácia problémom nie je. Veď z nej svoju činnosť financuje aj Matica slovenská. Je však ustanovizňou zriadenou zo zákona, nie je obyčajným občianskym združením, a štát jej zveril štrnásť úloh, ktorých realizáciu musí financovať zo štátneho rozpočtu.
Nebezpečnejšia je však menšinová Aliancia. Vznikla spojením maďarských strán SMK, Mosta ‒ Híd a hnutia Spolupatričnosť. Jej predsedom sa stal mladý neznámy Krisztián Forró. Pri ohlasovaní svojej existencie hneď zaskočila slovenskú verejnosť vyhlásením, že chce zrušiť Benešove dekréty. Predseda Forró vyhlásil, že dekréty obsahujú zmienku o kolektívnej vine Maďarov. „Z našej komunity musíme zmyť pečať vojnových zločinov. Moje deti sú vďaka Benešovým dekrétom vojnovými zločincami. Trvám na tom, aby sa táto časť Benešových dekrétov dala do poriadku,“ uviedol vo svojom prejave. Prekvapujúco a nečakane ostro zareagoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok. „Pripomínam, že v roku 2007, keď Národná rada SR prijala deklaráciu o nemennosti Benešových dekrétov, to bola reakcia v tej dobe na niečo, ale zároveň sme tam aj odsúdili princíp kolektívnej viny,“ povedal po nedávnom stretnutí so svojím maďarským náprotivkom Péterom Szijjártóom, ktorého si pozval na návštevu po tom, ako maďarská vláda ohlásila skupovanie slovenskej pôdy zo stámiliónového vládneho fondu, a tiež aj mnohých historických a kultúrnych nehnuteľností na území zvrchovanej Slovenskej republiky. Orbánova vláda nateraz na skupovanie našej pôdy zaradila spiatočku, lenže vyhliadnuté objekty získava ďalej a prostredníctvom kolaborujúceho tretieho sektora podporuje rôzne športové a kultúrne aktivity na juhu Slovenska. Mimochodom, práve o revíziu zámerov maďarskej vlády v skupovaní slovenskej zeme sa tiež zaslúžil minister Korčok...
A aby pohár pretiekol úplne, Aliancia najnovšie navrhla, aby bol maďarský jazyk druhým štátnym jazykom na Slovensku. Je predpoklad, že toto maďarské koaličné zoskupenie v najbližších parlamentných voľbách prekoná hranicu piatich percent. Už teraz je jasné, čo bude presadzovať, ak sa stane súčasťou novovzniknutej vládnej koalície. Jeho politika bude rozdeľovať. A varovný ukazovák zdvíha i Ukrajina. Tá zakázala Forróvi vstup na svoje územie na jeden rok. V Ukrajine je teda „persona non grata“ ‒ na Slovensku potenciálny vládny politik...

Maroš SMOLEC



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.