Vláda štyroch neobmedzených

thumbnail

 Rozčarovanie z vládnutia koaličných politických strán je stále väčšie. Zvykne sa hovoriť, že národ má takú vládu, akú si zaslúži. Toto zovšeobecnenie ťažko potvrdiť, ale niečo pravdy na ňom je. V posledných parlamentných voľbách čosi pred vyše rokom  dali občania svoje hlasy politickým stranám, s ktorými sa ako-tak stotožnili. Predošlé politické strany vo vláde sa im zdali už nevierohodné a aj podozrivé zo spolupráce a spájania s finančnou oligarchiou, ktorá akoby im diktovala spôsob vládnutia na svoj prospech.

Voliť tak, aby za každú cenu došlo k zmene politických strán, ktoré by boli v novej vláde, sa ukázalo dosť nedomyslené. Zdá sa, že sme si pomýlili zmenu vládnutia so zmenou vlády...

VLÁDA ŠTYROCH

Najviac volebných hlasov a štyridsaťtri poslaneckých  mandátov získalo zoskupenie OĽaNO. Jeho predseda Igor Matovič bol poverený zostavením vlády. Na základe u nás platných a existujúcich podmienok demokracie nie je pritom toto protestné hnutie systémovou, štandardnou, skutočnou politickou stranou. Podľa niektorých analytikov funguje len ako firma, ako spoločnosť s ručením obmedzením. Nemá oficiálne sídlo. Z volieb a zo štátneho rozpočtu  získalo z verejných financií dvadsať miliónov eur. Na voľby minulo dva milióny. Ostalo mu ako zisk osemnásť miliónov.

OĽaNO do vlády pribralo ďalšie tri  politické subjekty ‒ rodinnú stranu Sme rodina, stranu Sloboda a solidarita (SaS) a stranu Za ľudí. Tie tiež dostali svoje „vyvolené“ milióny. Vzniklo vládne zoskupenie štyroch politických strán. Vláda, ktorá sa takto sformovala, má v parlamente absolútnu väčšinu s deväťdesiatimi troma poslancami. Táto jej absolútna moc v parlamente je na jednej strane obrovská výhra a výhoda. Prináša  možnosť a v podstate bez problémov  presadzovať a uskutočňovať  svoje ekonomické a politické záujmy a v súlade s nimi aj svoje predstavy  rozvoja  ekonomiky a spoločnosti. Na druhej strane však nemá v parlamente v opozícii účinnú  oponentúru. Situácia je taká, že opozícia môže do roztrhnutia  kritizovať chyby, nedostatky v  predkladaných vládnych zákonoch, novelách,  návrhoch,  opatreniach  a rozhodnutiach,  aj tak nič nezmôže. Vládne zoskupenie si robí, čo chce, schvaľuje, čo samo uzná za vhodné a potrebné.

PRIBÚDA NESPOKOJNÝCH

Rok od zvolenia novej vlády je spoločnosť zneistená a jej  prevažná časť je nespokojná  s jej vládnutím. Svojimi rozhodnutiami rozdeľuje spoločnosť. Väčšina občanov, podľa prieskumov viacerých agentúr až vyše sedemdesiat percent, jej neverí a myslí si, že nie je schopná svojimi odbornými a politickými znalosťami a schopnosťami viesť  štát. Nemálo občanov  verejne deklaruje, že sa hanbia za takúto vládu...

Koalícia napriek značnej kritike od verejnosti, najmä politickej opozície, vedomá  si svojej moci a podpory väčšiny v parlamente stále chce vládnuť. Jej hlavní predstavitelia vyhlasujú a stále zdôrazňujú, že boli zvolení na štyri roky,  že nechcú sklamať svojich voličov a že chcú vládnuť celé obdobie, na ktoré bolí zvolení.

Vláda robí veľa zbytočných opatrení i nariadení. Presúva inštitúcie a úrady z jedného ministerstva na druhé, vytvára nové, nie potrebné inštitúcie. Parlament sa prekonáva v prijímaní zákonov a noviel, veľmi často v zrýchlenom postupe so zdôvodnením, že si to vyžaduje sťažená situácia spojená s pandémiou, čo nie je vždy pravda.

Občanov znechucujú aj neustále roztržky, hádky a osočovanie v samotnej koalícii, medzi  jej jednotlivými politickými stranami a ich predstaviteľmi. Tieto rozbroje vedú  k nestabilite vlády i parlamentu. Nezhody a hádky vo vnútri vládnucej koalície a ich pretriasanie navonok otravuje občanov a verejnosť.

PREDČASNÉ VOĽBY

Nedôvera občanov k nášmu systému vládnutia politických strán má dlhodobejší charakter. Nespokojnosť s ním bola už aj predtým. V súčasnosti však narástla do rozmerov, ktoré vychádzajú viac navonok,  stávajú sa  akútnymi a rozhodne vyžadujú nápravu. Vládnuce politické strany musia zmeniť systém vládnutia a svoje stranícke záujmy musia podriadiť celospoločenským. Takisto ich predstavitelia musia politicky a odborne  popracovať na sebe a dorásť na  demokratickú úlohu vládnutia. Ak to neurobia, občania ich skôr či neskôr odpíšu a úplne im prestanú veriť.

Opozičné parlamentné politické strany,  najmä Smer ‒ SSD a Hlas ‒ SD, sa usilujú pomocou  referenda o predčasné parlamentné voľby a skrátenie mandátu súčasnej vlády. Či bude vypísané referendum a s akou otázkou alebo otázkami, o tom rozhodne  Ústavný súd SR. Aj keby sa uskutočnilo referendum, je však málo pravdepodobné, aby sa na ňom  zúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov.

Politické strany, a zvlášť to platí pre vládnuce, by mali viac počúvať, brať na vedomie  a viac rešpektovať mienku a názory občanov. Možno by nášmu súčasnému politickému systému vládnutia na nejaký čas, aspoň na jedno volebné obdobie, pomohla vláda odborníkov vymenovaných prezidentom SR. Zbavili by sme sa dnešného politického marazmu a rozčarovania z  vládnutia našich politických strán. Tie by si v prvom rade mali uvedomiť, že stranícke záujmy  sú druhoradé a môžu sa realizovať len cez oprávnenia,  potreby a práva  celospoločenské, ktoré sú prvoradé.

Prvoradosť celospoločenských záujmov nemôže byť v nijakom demokratickom systéme vládnutia  spochybňovaná, zaznávaná a nerealizovaná.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.