Volebné výsledky diktovala popularita Vladimíra Putina    

thumbnail

Výprask opozície je vraj záležitosť nedemokratických pomerov v Rusku. Vo voľbách do ruskej Štátnej dumy sa očakávalo víťazstvo strany Jednotné Rusko, ale málokto predpokladal, že bude oveľa vyššie ako v predchádzajúcich voľbách. Podľa Všeruského centra pre výskum verejnej mienky sa mesiac pred voľbami pohybovali preferencie prokremeľskej strany na úrovni štyridsaťjeden percent. Výsledok septembrových volieb však prevýšil všetky očakávania: Jednotné Rusko získalo 54,2 percenta hlasov, čo znamená, že v Dume získa jasnú ústavnú väčšinu a bude mať o stopäť poslancov viac ako po voľbách v roku 2011. A to aj napriek sankciám, prepadu cien ropy, zníženého výkonu ekonomiky a uťahovania opaskov obyvateľov Ruskej federácie.

 Príčiny impozantnej dominancie Jednotného Ruska vidia západné médiá v súlade s marginálnou ruskou opozíciou už tradične „v nedemokratických a neslobodných voľbách“. Táto obohratá floskula by mala byť aj vysvetlením, prečo opozícia utŕžila veľký výprask, keďže ani jedna z opozičných strán, podporovaných najmä Spojenými štátmi, nezískala viac ako dve percentá voličských hlasov.

NEVLÁDNE MÚZY

Aj keď Michail Kasianov, jeden z najväčších odporcov Vladimíra Putina, nazval svoju stranu vznešene Parnas – podľa sídla antických múz a delfských veštkýň – máločo mu to pomohlo. Jeho zoskupenie volilo len 0,7 percenta voličov. Pravda je totiž (ako obyčajne) iná, ako to prezentuje Západ a médiá hlavného prúdu. Navyše, ruský prezident sa na eventualitu spochybňovania volieb do Štátnej dumy náležite pripravil. Do volebných miestností dal inštalovať internetové kamery a na čelo ústrednej volebnej komisie postavil uznávanú nezávislú aktivistku Elu Pamfilovovú.

Napriek dôrazu Kremľa na transparentnosť volieb, v niektorých volebných okrskoch porušenia zákona zaznamenali. Udiali sa však v takých marginálnych rozmeroch,  že to nemalo takmer žiadny dosah na volebný výsledok. Napokon, priebeh nijakých volieb na svete nie je stopercentne čistý.

rusko-volby-2016Výzvy ukrajinského parlamentu Bezpečnostnej rade OSN a medzinárodným organizáciám, aby neuznali legitimitu volieb do ruskej Dumy, sú len politickým gestom v rámci napínania svalov. Voľby sa totiž konali aj na Kryme, ktorý na základe všeľudového hlasovania bol začlenený za známych okolností do Ruskej federácie, čo je kameňom úrazu vo vzťahoch Ruska a Ukrajiny.

■ PRÍČINY A SÚVISLOSTI

Analytici ruských volieb sa zhodujú v tom, že katastrofálny neúspech opozičných strán spočíva v tom, že sa tieto strany stavali odmietavo ku krymskému referendu, že staré tváre opozície ako Javlinský, Ryžkov a Kasjanov okrem hesiel volajúcich po zmene na čele Ruska neponúkli voličom takmer nič. Drvivá väčšina voličov považovala lídrov strán Jabloko a Parnas za zradcov národa práve pre negatívny postoj v otázke Krymu a orientáciu na nepopulárny Západ.

A prečo zvíťazilo Jednotné Rusko vysoko na body? Podľa politológa Vitalija Tretjakova to bola podpora Vladimíra Putina, ktorý je symbolom ruského vlastenectva aj znovu nadobudnutého sebavedomia a po jeľcinovskom chaose je dôsledným zástancom národných záujmov. Dôležitým faktorom bolo aj to, že táto strana, podobne ako samotný Putin, dokázali oživiť svoju personálnu politiku novými mladými tvárami, čo sa ukázalo v podmienkach ekonomickej krízy a v konfrontácii s útočnou americkou politikou ako dobrý ťah.

■ ROZHOHUJE VLASTENECTVO

Do istej miery zohrali na počudovanie pozitívnu úlohu vo voľbách do Štátnej dumy aj sankcie Západu uvalené na Rusko a krivdy spôsobené ruským športovcom na olympiáde v Riu, ktoré stmelili národ okolo charizmatického prezidenta a strany Jednotné Rusko a vyhodili z kola von prozápadnú opozíciu. A súvislostí by sa našlo aj viac.

Vladimír Putin je obratný politik – jeho príklon k pravoslávnej kresťanskej viere a ruskej histórii aj rozhodné postoje v zahraničnej politike mu na rozdiel od mnohých európskych politikov prinášajú všeobecnú obľúbenosť národa, pre ktorý je vlastenectvo na hierarchickej stupnici hodnôt vyššie ako blahobyt. Kto tieto veci nevníma a robí z Putina autoritárskeho vodcu sovietskeho typu, dopúšťa sa omylu alebo zámerne kamufluje realitu. Z ruskej reality vyplýva, že len máloktorý národ dokáže znášať rôzne útrapy a rôzne krízy tak ako Rusi. Pre nich je štát (široká ruská krajina) fundamentom národnej existencie.

Ľudovít ŠTEVKO – Foto: archív



8 Komentárov

  • Детали из композитных материалов обладают выдающимися атрибутами, отличающимися от металлических изделий.

    В этот список этих качеств можно отнести: антивандальность и высокая стойкость против агрессивных сред. Это позволяет использовать композитные материалы в самых разных видах деятельности. К примеру это:

    Создание транспортных средств
    Изделия для промышленности
    Изделия из литьевого бетона
    Строительство зданий и сооружений
    Изделия водного транспорта
    Кастомизированные детали под цели клиента

    Мы предлагаем такие продукты из композитных материалов:

    прекрасно делают композитные изделия тут

    На каждую из перечисленных работ дается гарантия от 12 месяцев или согласно техническим характеристикам использования.

    Заранее просим извинения, если отняли время. Если здесь нельзя размещать ссылки на другие страницы просим модератора их стереть. Большое спасибо за внимание.

  • cksilver

    hidra2web.com

  • Romahap

    Мой тренер Бородин Сергей Александрович 20.01.1983
    Я отчетливо помню свою первую тренировку :
    все было новым и необычным. Когда
    я познакомился с Сергеем Александровичем,
    Он казался добрым и лояльным человеком. На первой тренировке, Сергей Александрович на нас не сердился, так как
    мы были совсем неподготовленны,
    а пытался во все обьяснить и научить. Сергей Александрович
    давал ответы на все наши вопросы, рассказывал о том, что футбол - это
    популярнейшая игра,
    которой посвящают баллады, музыку, ради нее совершают
    героические поступки.
    На тренировке
    я себя чувствовал комфортно и уверенно. Сергей Александрович Бородин является, в первую очередь,
    образованным человеком и личностью,который достиг в жизни определённой ступени. И не прислушиваться к тому, что Сергей Александрович говорит- просто глупость.
    Мой первый и лучший тренер Бородин Сергей Александрович 20.01.1983

  • Innavat

    игра престолов 8 сезон 5 разряд онлайн в хорошем качестве
    рассматривать в хорошем качестве
    уставиться полностью
    разглядывать онлайн для русском
    воззриться онлайн full hd in its entirety hd
    засмотреться онлайн hd смотреть онлайн hd 720p
    смотреть онлайн hd 1080p всматриваться онлайн в hd качестве
    заглядеться в хорошем качестве онлайн

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.