SLOVO O SLOVENSKU, SNN 2012_20


Maroš Smolec 1Maroš SMOLEC, šéfredaktor

Ak by boli majstrovstvá sveta v hokeji každý deň a slovenskí hokejisti dosahovali také úspechy ako na tých posledných, nebola by potrebná Matica slovenská – vyjadril sa s úsmevom na perách predseda Matice Marián Tkáč po famóznom predstavení slovenských „mladých pušiek“ s hokejkami na majstrovstvách sveta v Helsinkách. Slovenský národ opäť povstal zo športovej nostalgie a pocit vlastenectva a patriotizmu napĺňal srdce snáď každého Slováka.

Slovenské vlajky viseli z balkónov domov a panelákov, viali na autách s poznávacími značkami od Bratislavy až po Košice, slovenské znaky boli roztrúsené v rôznych podobách po celej krajine, komentátori televíznych prenosov prízvukovali, že sme Slováci a sme nato i patrične hrdí. Slovenský národ sa zjednotil. Spojili nás hokejisti. Do Helsínk prišli s jedinou úlohou postupu do štvrťfinále – teda získaním priamej vstupenky na olympiádu v roku 2014. Hrali nenápadne, ale nápadito, nepotrebovali reflektory pre hviezdy, ale v hrudi im hrdo tĺklo slovenské srdce. Po vyhratých zápasoch mnohí z nich opäť na ľade spievali slovenskú hymnu, čo sa v posledných rokoch vytratilo. Svojím výkonom dokázali, že Svätoplukove tri prúty sú ťažko prelomiteľné, ak držia spolu. Neskutočným odhodlaním, spolupatričnosťou, jednotou, tímovým duchom, disciplinovanosťou a konečne i premyslenou hernou taktikou – vďaka českému rozvážnemu trénerovi Vladimírovi Vůjtkovi – získali strieborné medaily. Porazili také tímy ako USA, Kanadu či odvekých rivalov spoza rieky Moravy. Mnohí fanúšikovia práve po víťazstve nad Čechmi oslavovali na maximum. A prehra vo finálne s ruským tímom snov – už nikoho výrazne netrápila.

Vďaka našim hokejistom každý fanúšik pod Tatrami prežíval to príjemné vnútorné opojenie hrdosti na svoj slovenský pôvod. Áno, ak by takéto stavy mysli a duše každého Slováka boli neoddeliteľnou súčasťou jeho osobnosti – skutočne by Matica slovenská nebola potrebná. Žiaľ, slovenské vlajky a znaky sa opäť po pár dňoch vytratia a vlastenectvo prekryje každodenný život, ktorý na Slovensku nesie až príliš esenciu európskej či svetovej globalizácie. Príjemné pocity hrdosti a vlastenectva zapadnú prachom. A preto je Matica slovenská dôležitá, aby ich v nás prebúdzala. Majstrovstvá sveta v hokeji sa konajú totiž len raz za rok...

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.