Soľ nad morálku!

Soľ nad všetkoIvan BROŽÍK

Poľský ekonomický zázrak sa začína pomaly vysvetľovať. Ako je možné, že tamojší farmári dokážu namútiť maslo o polovicu lacnejšie, upiecť perníčky o dve tretiny lacnejšie či vyrobiť a vyúdiť klobásky o štvrtinu výhodnejšie ako slovenskí? Nuž preto, ako sa ukazuje, že tamojšie maslo nie je maslo, perníčky sú len hmota nafúknutá chemikáliami a klobásky, ak aj obsahujú mäso, tak sú „ochutené“ tým, čo v zime sypú cestné správy na cesty.

Ak doteraz dôverčivých Slovákov poľskí kšeftári iba okrádali v duchu „nekúp to, keď je to také lacné“, teraz svojich tradičných klientov začali pomaly, no s istotou tráviť. Nielen otravovať, ale tráviť v pravom zmysle slova. Poľské úrady sa príliš nenamáhajú prispieť do inak operatívne fungujúceho európskeho varovného systému, v ktorom sa do pár hodín od zistenia zverejňujú všetky produkty s možnosťou poškodiť zdravie ľudí. Z Varšavy dostávame od tamojších veterinárov iba informácie, že „bolo by sa treba v budúcnosti zamyslieť nad prípadnou zmenou zákonov“. V čase, keď sa na ich trhoch nachádzajú potravinové produkty obsahujúce jedovaté látky, takéto ďalekosiahle zámery skôr naštvú, ako upokoja. A tie výrobky sú nielen na ich trhoch. Nijaký slovenský kšeftár nemá nad hlavou svätožiaru, a tak kontaminované „šmejdy“ od Poliakov predáva – so slušným ziskom ešte stále výhodne – našincom na našich trhoviskách. Pretože poľská soľ je ešte stále viac ako nad zlato. Tá posypová je nad všetky morálne imperatívy.

A kým sme sa stihli pozrieť, čím vlastne doma solíme, dozvedeli sme sa, že ani vajíčka v poľských potravinách nie sú vajíčka, ale akási sušená zmes chemikálií, ktorá má so slepačími vajcami pramálo spoločné. Takže, preventívne, okrem soli hybaj radšej do kontajnera aj s tými perníčkami a inými pečivami z poľských trhov! A s cestovinami, ako aj so všetkými výrobkami obsahujúcimi podľa etikety na výrobku vraj vajcia. Minimálne – ako upozorňuje Štátna veterinárna a potravinová správa – „slovenský spotrebiteľ musí byť opatrný pri nákupe a sledovať krajinu pôvodu“. Varovanie, že „Výskumný ústav potravinársky na základe hodnotenia rizika vypočítal, že nie je možné vylúčiť riziko pre zdravie obyvateľov najmä u malých detí a dojčiacich žien“, netreba brať na ľahkú váhu. Aktivitu našich kontrolórov treba oceniť.  Štátna veterinárna a potravinová správa vykonala k 7. 3. 2012 vyše tristo kontrol. Počas nich zistila tri nedostatky. Iba jeden sa týkal soli, konkrétne, nejasný pôvod soli v mäsovýrobe... 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.