Od 1. apríla sa aj u hydinového mäsa zmení označovanie pôvodu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bratislava 12. marca (TASR) – Od 1. apríla 2015 dôjde na Slovensku aj u hydinového mäsa k zmene označovania jeho pôvodu. Platnosť totiž nadobudne vykonávacie nariadenie Európskej komisie (EK) číslo 1337 z roku 2013, ktorým sa ustanovujú pravidlá uvádzania krajiny pôvodu pre čerstvé, chladené a mrazené mäso zo svíň, oviec kôz a hydiny. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

"Od tohto termínu sa na všetkom balenom hydinovom mäse bude povinne označovať miesto chovu slovami 'chované v:', miesto zabitia slovami 'zabité v:' alebo, ak je krajina chovu a krajina zabitia rovnaká, slovami 'pôvod:'," spresnil. Zvýšenie ceny hydinového mäsa z dôvodu zmeny označovania ÚHS neočakáva.

Prísnejšie predpisy ÚHS a jej členovia vnímajú veľmi pozitívne, pretože umožnia spotrebiteľovi pri nákupe jednoduchšie a prehľadnejšie sa orientovať v ponuke mäsa.

"Zmenené označovanie pôvodu mäsa uľahčí spotrebiteľovi zistiť krajinu, z ktorej hydinové mäso pochádza, a zároveň je to jedna z ciest, ako zvýšiť našu potravinovú bezpečnosť v oblasti hydinového mäsa," dodal.

Únia hydinárov Slovenska je stavovská dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny aj producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 30 členov.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.