Vyprážané jedlá konzumuje aspoň raz za týždeň 75 percent piatakov

Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava 30. marca (TASR) - Vyprážané jedlá konzumuje raz alebo dvakrát za týždeň až 75 percent piatakov základných škôl. Najčastejšie s nimi jedia zemiaky a cestoviny. Po sladkom siahne každý deň tretina piatakov. A pre 38 percent piatakov je hlavnou aktivitou sledovanie televízie. Vyplýva to z výsledkov piateho ročníka celoslovenského prieskumu, ktorý je súčasťou vzdelávacieho kurzu o zdravom životnom štýle "Hravo ži zdravo". Informovala o tom dnes Ildikó Rábeková z Potravinárskej komory Slovenska (PKS).

"Do piateho ročníka kurzu 'Hravo ži zdravo' sa zapojilo 5889 detí z celého Slovenska. Dôležitou súčasťou kurzu bol dotazník, ktorý vyplnilo 4304 žiakov," uviedla. Dotazník bol zameraný predovšetkým na stravovacie návyky a pohybové aktivity detí.

Podľa odpovedí biele pečivo konzumuje menej žiakov, ako tomu bolo v minulom ročníku súťaže. "Predtým viac ako polovica žiakov, teraz menej ako polovica žiakov konzumuje denne biele pečivo. Desatina žiakov je sladké pečivo, tretina žiakov uviedla ako súčasť svojej každodennej stravy tmavé, celozrnné pečivo. Najčastejšou prílohou tohtoročných piatakov sú cestoviny a zemiaky," doplnila Rábeková.

Z odpovedí tiež vyplynulo, že viac ako polovica piatakov do svojho jedálnička zaraďuje zeleninu každý deň a 75 percent ovocie. "Čerstvé ovocie a zeleninu vôbec neje minimálny počet detí," informuje PKS. Mliečne výrobky konzumuje každý deň viac ako 50 percent piatakov a iba 2,5 percenta ich nejedáva vôbec. "Takmer tretina piatakov konzumuje sladkosti každý deň, 13 percent detí si dopraje každý deň aj slané," doplnila Rábeková.

Z kategórie mäsa sú najčastejšou súčasťou stravy detí rôzne mäsové výrobky, ako sú údeniny a paštéty. "Hydina je prekvapujúco súčasťou každodenného jedálnička iba u siedmich percent piatakov," uviedla. Dvadsať percent detí má v jedálničku každý deň hovädzie alebo bravčové mäso. "Až 40 percent žiakov zaradilo ryby do jedálnička jedenkrát týždenne," uviedla.

Prieskum ukázal aj to, že takmer 50 percent piatakov vôbec nekonzumuje instantné jedlá a polotovary. "Piataci sa stravujú najmä doma a to až 60 percent z opýtaných respondentov. Drvivá väčšina si nosí školskú desiatu z domu," uviedla Rábeková s tým, že 57 percent má pravidelnú stravu štyri- až šesťkrát denne vrátane raňajok.

Pokiaľ ide o šport, 61 percent piatakov športuje každý deň alebo aspoň štyrikrát týždenne. "A to na pravidelných tréningoch alebo vonku s kamarátmi či rodičmi," poznamenala Rábeková. Ďalších 17 percent športuje iba v škole na hodine telesnej výchovy. "Voľný čas trávi 41 percent detí športom, 23 percent prípravou do školy, 14 percent pri počítači a 13 percent v záujmových krúžkoch," doplnila.

Z odpovedí žiakov vyplýva, že viac ako tri hodiny strávi pri počítači a televízii 24 percent piatakov, pre 14 percent je to hlavná aktivita. Zvyšní piataci takto využívajú voľný čas jednu až dve hodiny.

"Správne stravovacie návyky sú dôležitou súčasťou života mladých ľudí, aby nezvyšovali riziká ochorení počas dospievania a v dospelosti," upozornil odborný garant projektu na Slovensku Peter Minárik. Riaditeľka PSK Jarmila Halgašová doplnila, že trend v stravovaní a životnom štýle sa v porovnaní s minulým ročníkom výrazne nezmenil.

"O to viac oceňujem odbornú spoluprácu s Úradom verejného zdravotníctva a ich regionálnymi pracoviskami v rámci záštity poskytnutej Ivanom Rovným, hlavným hygienikom SR. Úspešne pomáha k aktívnejšiemu zapájaniu detí do tohto projektu, čím spoločne napĺňame cieľ ozdravovania mladej populácie," uviedla Halgašová.

Projekt podporili ministerstvo školstva, hlavný hygienik SR Ivan Rovný a riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku Darina Sedláková.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.