3 otázky pre: Štefana CIFRU, spisovateľa a šéfredaktora Literárneho týždenníka

thumbnail

Dobrá báseň je ako modlitba veriaceho

  • Nedávno vám vyšla kniha poézie so zaujímavým názvom Čo s takým človekom? Môžete ju stručne predstaviť? 

Dobrá báseň je pre citlivého čitateľa ako modlitba pre veriaceho, pomáha mu v úzkosti, bolesti, samote, umožňuje mu vyspovedať sa z pocitov, citovo sa očistiť, vedie ho ako svetlo v tme... A to je veľmi veľa. Viac je iba osobný vzťah človeka s človekom. O to som sa v zbierke usiloval.

  • Vediete redakciu známeho periodika. V čom sa časopis Spolku slovenských spisovateľov odlišuje od iných médií?
    Literárny týždenník prináša to, čoho takmer niet – intelektuálne pohľady na súčasný slovenský kultúrny, spoločenský i verejnopolitický život, na naše dejiny a usiluje sa prezentovať aj koncepcie a vízie budúcnosti. Poslaním LT je podporovať pôvodné autentické hodnoty a myslenie, osobitne literárnu tvorivosť, prispievať k suverenizácii vedomia slovenskej kultúrnej verejnosti, národa i celej spoločnosti, uplatňovať právo občana na objektívnu informovanosť. Som rád, že do tvorby LT sa zapojil i jeho zakladateľ Vincent Šabík, ako aj špičkoví redaktori Pavol Dinka, Vierka Švenková a Ján Tazberík a že časopis podporuje aj predseda SSS Miroslav Bielik či čestný predseda SSS Jaroslav Rezník. Aj keď nemáme vytvorené odborno-personálne zázemie pre stálu redakciu, spomínaní ľudia sú zárukou napĺňania poslania LT.
  • Čo svojské chcete v časopise ponúknuť kultúrnej verejnosti v súvislosti s Rokom Ľudovíta Štúra?

Ľudovít Štúr je jedinečná, dodnes nedostatočne docenená osobnosť, ktorá – v konfesionálnej zhode s bernolákovcami – dala slovenskému národu spisovný jazyk ako základ jeho budúcej zvrchovanosti a predurčila i jeho humanistické hodnotové smerovanie. Preto sa jeho odkazu venujeme a chceme pri jeho výročí venovať v každom vydaní periodika.

Zhováral sa Roman KALISKÝ-HRONSKÝ  Foto: archív SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.