Prezbrojeniu sa slovenská armáda nevyhne

thumbnail

 Percentá hrubého domáceho produktu na obranu hovoria o kondícii ekonomiky. Svetové výdavky na zbrojenie vlani už druhý rok po sebe mierne vzrástli. Celosvetovo sa na zbrojenie vydalo 1,69 bilióna dolára (1,39 bilióna eura). Najnovšie to oznámil švédsky Medzinárodný ústav pre výskum mieru (SIPRI). Trio najštedrejších má túto podobu: USA, Čínska ľudová republika a Ruská federácia. Tri najsilnejšie ekonomiky sveta. Sila ekonomiky neurčuje, koľko zdrojov sa vydá na obranu. Naopak, to, koľko financií si konkrétny štát dovolí vydať na obranné výdavky, je podmienkou rastu národnej ekonomiky. Je teda pochopiteľné, prečo tam, kde sú najväčšie podiely percent hrubého domáceho produktu investované do zbrojárstva, tam sa ekonomikám darí najviac.

Slovensko v čase krátko „po zamatovej“ neuveriteľne ekonomicky utrpelo uzavretím výroby v našich zbrojovkách. Malo to byť akési humanistické gesto, ale svetové trhy veľmi rýchlo po našich tradičných producentoch obsadili menej humánne a viac ekonomicky zmýšľajúce krajiny.  A naše Považie okrem tisícok pracovných miest prišlo o služby v infraštruktúre, teda o ďalšie tisíce pracovných miest, o dve lokálne železničné trate a o veľké výkony v regionálnej osobnej autobusovej doprave. O negatívnom dosahu na ekonomiku celého štátu netreba ani hovoriť.

■ PREZBROJIŤ MUSÍME

Naši bojoví piloti nenalietali ani minimálny počet letových hodín predpísaných pre kvalifikáciu vycvičeného pilota. Letecká technika je zastaraná, dožívajúca, a dokonca niekedy aj zabíjajúca, o čom svedčí nielen memento s názvom Hejce. Takých pamätníčkov, hoci s menším počtom obetí, je po celom Slovensku viacero. Bolo by veľmi dobré, keby do procesu náhrad za starú, ale bez urážky dobrú „sovietsku“ techniku nevstupovali politici, ale výhradne vojenskí odborníci. A tak isto by bolo vhodné zbaviť sa lacného populizmu, ktorý hlása nezmysly o tom, že iba „americké stíhačky sú dobré“. Nie sú zlé, to naozaj nie, ale technicko-taktickými vlastnosťami sa im vyrovnajú aj iné stroje – popri ich nižšej nákupnej cene. V Európe a v mnohých členských štátoch EÚ a Severoatlantickej aliancie už dávno overené. Súčasne nemôžeme akceptovať, že naše záväzky v NATO za nás budú plniť susedné krajiny len preto, že by sme mohli zrazu byť neschopní letu.

V prípade „pozemnej“ techniky ide o tradičnú komoditu, ktorá sa na Slovensku vyrábala roky, ešte stále stoja fabriky, v ktorých sa vyrábala, a dokonca žijú aj ľudia, ktorí ju vyrábali. Vývoj takejto techniky je celým odvetvím technických vied, veľmi úzko prepojeným na civilný sektor. Len veľmi ťažko sa dá pochopiť množstvo námietok, že nové obrnené vozidlá, ktoré by mala dostať armáda, by nemohli pochádzať z veľkej časti zo Slovenska. A naozaj vôbec sa nedá pochopiť, že ktosi zabúda na to, že by mohli byť dobrým vývozným artiklom. Svet nežije z myšlienok nerealistických idealistov a mierotvorcov, svet stojí na práci a na hodnotách, ktoré práca vyprodukuje.

■ ZÁVÄZOK NEPLNÍME

O Lotyšsku sa vraví, že je ekonomický tiger Pobaltia. Je to pochopiteľné – vo výdavkoch na zbrojenie (vyjadrené percentom HDP) je hneď za Ruskou federáciou. Dve percentá HDP vydané zo štátneho rozpočtu, ktoré podpísali všetky členské štáty NATO, splnilo iba Francúzsko, Grécko a Estónsko – ďalší pobaltský tiger, a tiež samotné USA. Česko vydalo vlani na obranu 1,06 percenta HDP a Slovensko o niečo viac – 1,14 percenta HDP.

Funkčná armáda musí byť schopná akcie. Slovenské ozbrojené sily fungujú dlhé roky s arzenálom a vybavením vari ešte z čias socializmu. Je preto nelogické a nepochopiteľné, ak sa súčasné aktivity rezortu obrany stretávajú s odporom a nesúhlasom, ba aj s podozrievaním. Čím dlhšie sa prezbrojenie bude odkladať, v tým horšej kondícii naši vojaci budú, ale najmä tým viac je ohrozená bezpečnosť Slovenskej republiky. A ešte čosi, zahraničné dodávky nás budú stáť v budúcnosti oveľa viac a domáca výroba už v súčasnosti produkuje menšie výkony, ako by mohla. Treba ešte dodať, že aj opozícia tvrdí, že „komplexné prezbrojenie techniky OS SR je nevyhnutným predpokladom zabezpečenia obranyschopnosti SR. To si vyžaduje vyčlenenie adekvátnych finančných zdrojov a ich strednodobú garanciu vládou, rýchle a kvalifikované rozhodnutia a zosúladenie všetkých súvisiacich procesov. Okrem rozhodujúcich zbraňových systémov je potrebné priebežne modernizovať aj ďalšie súčasti výzbroje, ale aj osobnú výstroj vojakov“.

Niet čo dodať, vari iba to, aby sme túto tému nechali na odborníkov. Na Slovensku je totiž každý generál, ale iba niektorí majú naozaj aj zodpovednosť za bezpečnosť a obranyschopnosť štátu.

Ján ČERNÝ – Foto: internet

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.