3 otázky pre: Bystríka ŠIKULU, šéfredaktora časopisu Slovenské pohľady

šikula  bystríkSlovenské pohľady sú v súčasnosti najstarší literárny časopis v Európe. Aký je to pocit sedieť na šéfredaktorskej stoličke v matičnom časopise, ktorý sa stal doslova legendou?

Dôvera zaväzuje, najmä ak dostanete príležitosť viesť časopis, od ktorého založenia vlani uplynulo 165 a od obnovenia 130 rokov.

Je to záväzok podieľať sa na jeho ďalšom vývoji a smerovaní. Nejde to totiž bez zodpovednosti a rešpektu k práci predchodcov – Hurbanom počnúc a Štefanom Moravčíkom, s ktorým ma spája dvadsať rokov tvorivej spolupráce a priateľstva, končiac. A tak skôr ako o pocitoch by sa dalo hovoriť o vedomí kontinuity.

 

V SP uverejňujú autori všetkých vekových kategórií. Cítite nejaký rozdiel medzi mladými autormi napríklad pred pätnástimi rokmi a dnes? Povedzme v dravosti či nebodaj v kvalite?

Svet sa stále globalizuje a zmenšuje. V zborníku Chtiví svetla III. (Národné osvetové centrum, 2010) som napísal, že literárne postavy mladých autorov si na rozdiel od našich čias volajú mobilnými telefónmi a namiesto telegramov si posielajú esemesky, píšu o virtuálnej realite a nepohybujú sa výlučne v slovenskom prostredí. Ale aj to, že ľudské srdce sa nemení. A rovnaká je tiež vzdialenosť od jedného človeka k druhému, ktorú sa snažia svojimi textami prekonať. To ostatné sú rekvizity. Generačná dravosť je prirodzená, kvalitu overí čas.

 

Časopis je živý organizmus a postupne sa vyvíja. S čím sa chcete v SP popasovať v najbližšom ročníku?

Pokračovať v ankete Vznik Slovenskej republiky, pripomenúť si príchod Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu, založenie Matice slovenskej. Prehlbovať spoluprácu so zahraničnými Slovákmi, s vedeckou obcou a „NOC-kou“, organizujúcou literárne súťaže. Prozaik Július Balco nám pripravuje už tretí poviedkový blok mladej literatúry. Pozornosť budeme venovať aj regiónom, matičnému životu a slovenským literárnym periodikám v zahraničí.

Zhováral sa Maroš BANČEJ, foto: autor



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.