TRI OTÁZKY PRE: Andreja GAJDOŠA, predsedu agroptravinárov

thumbnail

Nedostatočné riešenie domáceho agropotravinárstva 

  • Delegáti Valného zhromaždenia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) vás zvolili za nového predsedu tejto agropotravinárskej samosprávy. Keďže ste doteraz v nej pôsobili ako výkonný podpredseda, aké bude jej ďalšie smerovanie?

Smerovanie Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory aj po výmene predsedu ostáva rovnaké. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora stojí pred mnohými výzvami, ktoré priamo súvisia s globálnymi trendmi, napätou situáciou na európskych trhoch, ale aj s mnohými zelenými výzvami a nedostatočne riešenými  problémami domáceho agropotravinárstva.

  • Slovensko je dlhodobo kritizované za zmenšujúcu sa potravinovú sebestačnosť. Akým spôsobom môže aj dlhodobá politika komory tento nepriaznivý trend zvrátiť?

Dlhodobo upozorňujeme kompetentných a politikov, že stav slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva nie je priaznivý. Odborná komunikácia, upozorňovanie na problémy a prinášanie návrhov na systémové zlepšenia je to, čo SPPK robí už dlhodobo. Preto je namieste pýtať sa, ako by slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo vyzeralo, keby nebolo SPPK? Sme jediná samospráva v agropotravinárskom odvetví, ktorá vznikla zo zákona a ktorá má viaceré kompetencie v rámci agropotravinárstva práve zo zákona.

  • Poľnohospodári a výrobcovia potravín sa sťažujú aj na zhoršujúce sa podmienky pestovania a produkcie. Bude podľa vás nutná aj intervencia štátu v ich prospech?

Téma národných podpôr je samozrejmosťou, pokiaľ chceme hovoriť o zabezpečení a zvýšení konkurencieschopnosti slovenských poľnohospodárov a potravinárov na jednotnom európskom  trhu. Takže nie je to o tom, že doteraz nebola nutná podpora štátu a zrazu ju chce nové vedenie. Podpory štátu pre agropotravinársky sektor musia byť samozrejmou súčasťou štátneho rozpočtu a aj naším cieľom je, aby sa nám podarilo zabezpečiť minimálne súčasnú úroveň štátnej pomoci.

Zhováral sa Ivan KRAJČOVIČ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.