Eufóriu z roka 1968 vystriedala tvrdá normalizácia

thumbnail

TRI OTÁZKY PRE: doc. PhDr. Ivana MRVU, CSc., historika, archivára a pedagóga

  • Aká bola spoločenská atmosféra pred vpádom vojsk Varšavskej zmluvy do Československa?

Pred 21. augustom 1968 vládla v spoločnosti eufória.  Skončila sa cenzúra, v médiách už nebola nijaká zakázaná téma, k slovu sa dostali aj obete  brutálneho prenasledovania  v päťdesiatych rokoch, uvoľnil sa dohľad nad cirkvami. Hovorilo sa o demokratizácii a socializme s ľudskou tvárou. Ale už koncom júna sa objavili prvé obavy, keď sovietska spojovacia divízia po plánovanom  cvičení v Česku akosi nevedela z nášho územia odísť. A tak prišiel 21.  august nie celkom nečakane.

  • Poznáme v súčasnosti všetky okolnosti okolo „pozvania“ okupačných vojsk?

Pozývací list je dnes už dobre známy. Koncipovali ho piati vysokí komunistickí funkcionári ‒ Indra, Kapek, Švestka, Kolder a Biľak. Je v ruskom jazyku a adresovaný priamo  Brežnevovi. Žiadajú ho o urýchlenú pomoc. Mimochodom, aj prezident Ludvík Svoboda bol  vo veľkom  predstihu informovaný o vojenskom zákroku a aj ho schválil. Zdôraznil však, že nesmie dôjsť ku krviprelievaniu.  O tom sa veľmi nevie. Je  smutné, že jeho meno nesú ulice na Slovensku, dokonca aj nábrežie v Bratislave.

  • Nakoľko tieto udalosti ovplyvnili život občanov v ďalších desaťročiach?

Paradoxne, Slovákom sa splnil dlhoročný nenaplnený sen, Československo bolo federalizované. Vznikla Slovenská socialistická republika s hlavným mestom aj s ministerstvami, hoci s obmedzenými  kompetenciami. Ale už 21. augusta 1969  režim brutálne zasiahol proti protestujúcim, ktorí si chceli pripomenúť prvé výročie vpádu. Zásah si vyžiadal päť životov a desiatky ľudí utrpelo zranenia. Prešiel ďalší rok a spustila sa  tzv. normalizácia, keď sa režim vrátil k osvedčeným kontrolným metódam. Ľudia to oficiálne  prijali a  svoj názor si  nechali pre seba a sklonili hlavy. Otriaslo to však spoločenskou morálkou.

 

Zhováral sa Ivan KRAJČOVIČ

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.