Finančný poradca je osobný lekár vašich financií, SNN 2012_1


SPOTREBITEĽSKÁ PORADŇA

financie ilustrákNie je žiadnym tajomstvom, že finančná gramotnosť Slovákov je nízka. Stačí sa obzrieť do krátkej minulosti na správanie sa ľudí pri nelogickom až panickom vkladaní financií do maximálne rizikových podielov BMG investu alebo Horizontu Slovakia.  Z toho vyplynuli problémy, ktoré občania po strate vkladov dodnes riešia. Musíme konštatovať, že naivita a vidina ľahkého prilepšenia sa kruto vypomstila práve tým, ktorí tam vložili svoje dlhodobo nasporené a spravidla posledné peniaze. Prerátali sa.

Logika veci by pritom velila obrátiť sa na odborníka – finančného poradcu. Máte zdravotný problém? Idete k lekárovi. Riešite právnu záležitosť? Obrátite sa na právnika. V prípade investovania peňazí sa postup rieši v rámci rodiny, prípadne medzi známymi. Pomoc finančného poradcu je väčšinou tabu. Čím sa zaoberá a akým spôsobom pracuje?

■ PORADCA JE KEĎ...
Finančný poradca je v podstate ktokoľvek, kto pôsobí  v oblasti finančného poradenstva, pričom sprostredkováva poistenie, investície a ostatné finančné produkty na základe živnostenského listu. V niektorých prípadoch investičných finančných produktov je potrebná pomerne ľahká skúška pred registráciou v Národnej banke Slovenska. Nič viac. Vyvoláva to zdanie, že poradcom môže byť ktokoľvek? Lenže porozumieť celému komplexnému portfóliu finančných služieb je veľmi zložité a zodpovedné. Treba mať veľmi dobrý prehľad  v ekonómii a starostlivo  sledovať trendy vo vývoji hospodárstva nielen jednej krajiny.  
Pomerne zásadnou otázkou je, pre koho finančný poradca vlastne pracuje? Obyčajne funguje v menšej, väčšinou regionálne pôsobiacej skupine, ale samozrejme môže pôsobiť i sám. Umožňuje mu to plošnú aj horizontálnu nezávislosť a s tým súvisiacu širšiu ponuku. Finančné poradenstvo sa u nás uskutočňuje na princípe multilevel marketingu (MLM).  Má to svoje výhody aj nevýhody. Veľkou nevýhodou je značná sprofanovanosť MLM systému podvodníkmi a obrovskou fluktuáciou ľudí zapojených do systému, ktorí po relatívne krátkom čase činnosti poradenstvo opustia. Vzhľadom na rýchle zmeny v odvetví nie je dostatok potenciálu na jeho kultiváciu. Potom tzv. finanční experti využívajú vysokú finančnú negramotnosť obyvateľov Slovenska. Pojašene obiehajú slovenské rodiny a pomocou rýchlo osvojených fráz, kde len rotujú slová ako výnos, reforma, peniaze pod vankúšom, investície, výhody a optimalizácia produktu neváhajú bez znalosti klientových potrieb a zámerov uzatvárať zmluvy pre klienta často nevýhodné.
■ BEZ DÔVERY TO NEJDE
Poradenských spoločností je pomerne široké spektrum. Väčšinu však ovláda len niekoľko skupín. Napriek tomu je práca poradcu s každým klientom motivujúco individuálna. Úplne kľúčovým zvarom je dôvera. Vždy je vhodné nastaviť vzťah klient – poradca korektne a zistiť, aký je jeho prístup k peniazom, k sporeniu a k investíciám. Niekto preferuje istotu nad vyššou mierou zisku. Ten nemá investovať do komodít, zlata alebo akcií. Ak sa dôveru nepodarí ukotviť od prvých minút, keď musíme odhaliť citlivé informácie o vlastnej finančnej situácii, ťažko akceptujeme radu, ktorý finančný produkt je najvhodnejší. Absolútne namieste je otázka: dostávam to, čo je výhodné pre mňa, alebo to, čo je výhodné pre poradcov?  
Jednou z najkontroverznejších tém súvisiacich s finančnými poradcami je ich odmeňovanie. Prevažuje provízny model. Poradca dostáva určitú percentuálnu časť z peňazí, ktoré za daný finančný produkt zaplatíte. Buď jednorazovo pri podpise zmluvy, ale tiež kontinuálne po celý čas opatery produktu. Ďalšou možnosťou je platené poradenstvo. Zaplatíte za čas poradcu a za jeho služby fixnou čiastkou.  Mnoho finančných poradcov sa snaží navonok pôsobiť samostatne, ale v skutočnosti sú väčšinou tiež súčasťou štruktúry niektorej z poradenských firiem.
■ ETICKÁ RUKOVÄŤ
Finančným poradenstvom sa dajú zarobiť naozaj veľké peniaze. Správanie sa „finančných mágov“ je predmetom diskusií verejnosti. Len zriedka bol niektorý do očí bijúci, zle nastavený prípad poradcu potrestaný. Osoby pôsobiace na finančných trhoch sú vo vzťahu ku klientom povinné dodržiavať základné etické normy správania . Generálne ich upravuje Etický kódex finančných trhov. Osobného lekára svojich financií si preto treba starostlivo vyberať. Medzi finančnými poradcami je veľká skupina naozajstných profesionálov so širokým spektrom znalostí finančných trhov a produktov. Zostavia finančný plán, ktorý klientovi financie zhodnocuje a na druhej strane chráni proti negatívnym vplyvom (výdavky, smrť, invalidita). Cieľom je rozprestrieť prostriedky do rôznorodo, strategicky orientovaných podielových a akciových fondov. Je vhodné porovnať si niekoľko ponúk rôznych poradenských spoločností.

Tibor B. HAČKO



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.