Armádne šafárenie s obranou štátu  

thumbnail

Slovensko pomáhalo Ukrajine vyzbrojiť sa nad rámec svojich možností a mandátu vlády. Portál Hlavné správy uverejnil článok, v ktorom odhalil, že Slovensko v zastúpení exministra obrany Jaroslava Naďa v dvoch zmluvách nakupovalo nepotrebný vojenský materiál, ktorý vzápätí posunuli zadarmo na Ukrajinu. Redakcia Slovenských národných novín preto urobila hĺbkový audit týchto a ďalších zmlúv, ktorý odhalil neuveriteľný rozsah vojenských nákupov za súhlasu Matovičovej-Hegerovej vlády s ignorovaním týchto obchodov zo strany tajnej služby a prokuratúry.

 Investigatívne centrum Jána Kuciaka zistilo, že od roka 2010 do výzbroje a výstroja slovenskej armády vlády  investovali približne 4,8 miliardy eura. Napriek tomu by sa podľa armádnych expertov Slovensko bez pomoci NATO v prípadnom napadnutí samo neubránilo. Navyše, drvivú väčšinu zhltli iba dva projekty ‒ nákup amerických stíhačiek F16, podpísaný vládou Petra Pellegriniho, a sedemdesiatšesť obrnených transportérov z Fínska za 447 miliónov eur kabinetom Eduarda Hegera v zastúpení ministra Jaroslava Naďa.

  • NEPOTREBNÁ MUNÍCIA

Podľa Centrálneho registra zmlúv je na kontraktoch o nákupe munície zaujímavých niekoľko vecí. V prvom rade dátumy. Zmluva číslo 2022/203 z 26. februára 2022 hovorí o nákupe 12 tisíc kusov delostreleckého náboja kalibru 120 milimetrov. Problémom okrem dátumu, teda dva dni po invázii Ruska na Ukrajinu, je fakt, že približne od roka 2004 slovenské ozbrojené sily nemajú žiadny takýto zbraňový systém. Hodnota kontraktu je 2,6 milióna eura.

Ďalšou zaujímavou zmluvou je zmluva číslo 2022/204 z 3. marca 2022 delostreleckého náboja kalibru 152 milimetrov v počte 3 806 kusov za vyše 5,1 milióna eura. Lenže ‒ od čias vyradenia samohybnej húfnice DANA tohto kalibru si ju môžete pozrieť už iba v zbierkovom fonde Vojenského historického ústavu v Piešťanoch. Keďže zmluvy sa nepripravujú zo dňa na deň, ako mohol niekto už mesiace predtým vedieť, že 22. februára 2022 vypukne medzi Ruskom a Ukrajinou ozbrojený konflikt a nepotrebná munícia sa Ukrajine zíde? Nuž minister Naď. Vtedajší minister obrany v relácii TA3 V politike vo februári 2022 sa neuvážene preriekol, že o pripravovanom útoku na Ukrajinu mal na základe spravodajských informácií správu už v októbri 2021. Mal teda čas zmluvy pripraviť.

Ďalším nepotrebným nákupom odoslaným na Ukrajinu je dvestotisíc kusov nábojov 12,7 krát 108 milimetrov v hodnote približne 1,1 milióna eura do guľometov. Redakcia SNN sa pozrela aj na túto položku. Jediná zbraň tohto kalibru vo výzbroji OS SR je ťažký guľomet Browning M2. Problémom je, že  používa náboj .50 BMG  alebo v štandardoch NATO s rozmermi 12,7 krát 99 milimetrov. Všetka munícia bola zakúpená štátnou spoločnosťou Konštrukta-Defence, odpredaná Ministerstvu obrany SR bez výberového konania, bez uskladnenia vo Vojenskom útvare 5728 Martin, kde je centrálny muničný sklad, a okamžite poslaná na Ukrajinu.

  • DALŠIE NÁKUPY

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky v zastúpení  Pavla Líšku, riaditeľa Úradu pre investície a akvizície, na základe plnomocenstva ministra obrany kúpilo zmluvou č. 2022/245 prostredníctvom  spoločnosti Konštrukta-Defence plastickú trhavinu Pl Np 10 s objemom 12,48 tony za cenu 1 130 688 eur. Načo je armáde trhavina, ktorá sa podľa špecifikácie používa pri deštrukčných prácach na povrchových pracoviskách?

Rovnaká firma je aj dodávateľom v zmluve 2022/408 o realizácii obnovenia systému DELOSYS v hodnote takmer 9,4 milióna eura. Ide o slovenský systém riadenia paľby pre delostrelecké systémy, zavedený pre raketomet RM-70/85 Modular a samohybné húfnice Zuzana. Vo výzbroji má húfnicu len Slovenská republika, vyrábame ju na základe komerčného kontraktu pre Ukrajinu. České ministerstvo obrany uzavrelo pred dvoma rokmi zmluvu na nákup päťdesiatich dvoch samohybných húfnic Caesar od francúzskej firmy Nexter Systems na podvozku Tatra 815 za 330 miliónov eur.  Slovenská húfnica v súboji prehrala.

  • TRESTNÉ KONANIA

Ministerstvo obrany pod vedením Jaroslava Naďa deklarovalo, že na Ukrajinu zasielame len nepotrebné a vyradené veci. Asi ako „uzemnené“ stíhačky, ktoré zázrakom obživli a doleteli až na Ukrajinu. Možno preto sa skryl v Česku, kde sa stal poradcom ministerky obrany Jany Černochovej, ktorá sa tvrdo zasadzuje za posielanie zbraní Ukrajine a za predlžovanie nezmyselného konfliktu, ktorý stojí denne životy desiatky až stovky vojakov na oboch stranách.

Najvyšší kontrolný úrad vypracoval kontroly darovaného majetku Ukrajine hodnotené ako nehospodárne nakladanie s majetkom štátu, ktoré už riešia orgány činné v trestnom konaní.

Slovenská Zuzana 2 Foto: internet - zdroj: U.S. Army photo by Pfc. Jacob Bradford

 Ivan KRAJČOVIČ ‒ Ilustračné foto: Konštrukta-Defence

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.