Bod, z ktorého k normálu niet návratu

thumbnail

Tretí rok rozdeleného Slovenska v rozdelenom svete. Vstupujeme do tretieho roka pandémie. Nevieme, s akými vyhliadkami.  Bude to ďalší rok pandémie a očkovania? Ale internet iste zaplnia aj žarty na účet politikov... Symbol roka sme videli v RTVS. Krátko pred polnocou v očakávaní hymny a novoročných želaní v najsledovanejšom čase nezneli zvony, ale reklamy! Bol to zrejme najlepšie platený čas. Zastavme ich, tie peniaze, bratia... Veď tak to bude asi vo všetkom. Je nám ešte oporou uvedomenie si kresťanstva? Teda nielen to, či je niekto katolík, alebo luterán, ale že náš svet je kresťanský, že ide o kresťanskú civilizáciu.

■ FRANCÚZSKY POLROK

Týka sa to aj zahraničnej politiky. V prvom polroku bude predsedať Únii konečne ťažká váha ‒ Francúzsko s ambicióznym prezidentom Macronom. Ten chce byť znovu zvolený. Preto v kampani agituje za Európu suverénnu, silnú vo svete, Európu, ktorá je pánom svojho osudu. Chce reformu Schengenu a migračnej politiky, veď do Európy sa tisnú masy z biednych častí susedného sveta. Presadzuje atómovú energiu, potrebuje v tomto smere na pôde Bruselu proti Nemecku a Rakúsku aj slovenský hlas.

V apríli budú voľby v Maďarsku, rozhodovať sa bude o Orbánovi, a tým o jeho vzdore voči Bruselu. Čím sa bude presahovať maďarská politika k nám? Ale najmä v druhom polroku v novembri budú voľby v USA do oboch komôr kongresu. Oslabia prezidenta Bidena? Oživia návrat prízraku Trumpa?

Nevieme, čo všetko nám pripraví pandémia. Najprv sa do úmoru opakovala potreba očkovať sa, len tak sa vrátime k normálu. Dnes nikto v EÚ nevie, čo je a čo bude normál. Rok 2022 bude rokom nepokojného hľadania v Únii, ktorá je nesúdržná. V krízach nezdieľame spoločné hodnoty, každý si presadzuje a hudie svoje. Brusel neposilnil medzinárodné geopolitické postavenie EÚ. Rusko rieši problémy len s USA a EÚ pritom ani len neminištruje...

Bude to tretí rok rozdeleného Slovenska v rozdelenom svete. V nejednotnej Európskej únii, kde euro našich príjmov a úspor ohrozuje inflácia.  Mala by to byť aj potreba hľadania, ako sformovať Slovensko a život v ňom. Ako nedopustiť, aby tento slovenský štát bol čoraz viac samovražedným. Veď čoho sme svedkami v zdravotníctve? Je to šok, keď sa v deň dvadsiateho deviateho výročia jestvovania Slovenskej republiky v hlavnom vysielacom čase na Nový rok rozoberá, v akej miere je vznik tohto štátu dielo slovenského nacionalizmu. V predchádzajúcom Novom roku sa zase tiež vo verejnoprávnom médiu tvrdilo, že Slovenská republika vznikla síce legálne na základe zákona, ale nie je to legitímne, lebo nebolo referendum, teda vznikli sme mimoprávne.  Pritom vznik dvoch štátov sme zvládli úspešne. Ak ešte dnes treba kádrovať, kto je za to nacionalista, to nám nikdy neumožní prekonať rozdelenie slovenskej spoločnosti. Neumožní vytvoriť pevný základ, oporu pre sebavedomie také potrebné pre ťažké časy, osobitne naliehavo v zahraničnej politike pri obhajobe slovenských národných záujmov.

■ NEVYPOČUTÁ VÝSTRAHA   

Tento rok uplynie päťdesiate výročie prvej správy Rímskeho klubu Limity rastu. Išlo o globálne predpovede, varovanie, že ak sa nezmení správanie štátov, ľudstvu hrozia v 21. storočí o. i.  veľké, katastrofálne  klimatické problémy. Správy klubu predpovedali aj limity privatizácie, citovali Bibliu i Korán a ich dogmu o neprípustnosti úžery, zdierania pomocou úrokov.

Rímsky klub vznikol v roku 1968,  predtým vyšla práca akademika Rychtu Civilizace na rozcestí o dramatických ekologických následkoch vedecko-technickej revolúcie. Bolo to o nevyhnutnosti zásadných zmien. Tvorilo to jeden zo základov revolučného aj dubčekovského pokusu v roku 1968. Dnes je neprípustné rúhačstvo pripomínať, že materiál vypracovali vedci na požiadavku vedenia komunistickej strany. Už vtedy sme boli na civilizačnej križovatke.

Po piatich desaťročiach to pripomenuli traja vedci P. Dinuš, L. Hohoš a čitateľom SNN známy matičiar prof. Ivan Laluha štúdiou Civilizácia na rázcestí po polstoročí. Hovorí, že civilizácia je v kríze a terajší spôsob rastu zruší nielen ekologické, ale i ekonomické a sociálne istoty štátov práve tak ako aj jednotlivcov!

Pred polstoročím som ako mladý novinár prechádzal Rímom. Dnes ako vyše osemdesiatročný starec s ohromením hľadím, ako globálnym kapitalizmom zavedená honba nepretržitosti rastu bez obmedzení, bezuzdnej privatizácie a zisku z úrokov a po roku 1989 bezohľadných vojen neumožnila civilizácii vydať sa na križovatke správnym smerom.  Celé štáty sa menia pred našimi očami na rumoviská. Ani jedna výstraha nepomohla pribrzdiť bezuzdný politicky dravý finančný liberálny systém. Dnes sme zasa sústredení na hrozbu vojny na Východe. Je zrejmé, že Európa v komunikácii s Ruskom zlyhala a Moskva nemá inú možnosť, ako priamo rokovať s Washingtonom. Záujmom prezidenta USA Bidena je riešiť problémy vo východnej Európe, aby mu ostal takrečeno len jeden front – Čína. V polovici septembra 2021 vytvorili USA, Veľká Británia a Austrália voči čínskej hrozbe vojenskú trojdohodu AUKUS. Záujmy štátov EÚ ignorovali. USA vyzbroja Austráliu atómovými útočnými ponorkami. ČĽR zasa vytvorila ázijskú dohodu o bezcolnom styku – týka sa tretiny ľudstva tvoriaceho tretinu svetového produktu.

  • NÁVRAT TRUMPA?

Aj keď celé vplyvné okolie prezidenta Bidena, pripomeňme len Victoriu Nuladovú, má doslova Putina plné zuby, Biden s ním vedie dialóg. Skúsený Biden sa zaoberá aj domácim nebezpečenstvom, tým je návrat nejakej obdoby Donalda Trumpa. Signálom  budú v novembri voľby do dvoch komôr Kongresu a Bidenovým demokratom hrozí, že prídu o väčšinu. Nevieme, akým USA budeme čeliť v nasledujúcich rokoch.

Dušan D. KERNÝ  - Kresba: Ľubomír KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.