Daň za naivitu bude nevyhnutná

thumbnail

FEJTÓN

Daň za naivitu bude nevyhnutná

Milan KENDA

Tohtoročné prezidentské voľby – so zreteľom na voličskú nahrávku na smeč buržujom a pravicovým exponentom – ne­schádzajú človeku z mysle. Motivujú k logickým úvahám a obavám o našu budúcnosť. Ak chceme my vykorisťovaná väč­šina od sociálnej demokracie, aby nám zabezpečila aspoň drobné, tzv. kozmetické úľavy v kapitalistickej krutovlá­de, musíme ju voliť. Voliť napriek výhradám, ktoré voči nej máme, i napriek jej prípadným kolíziám. Ak ju nezvolíme v masovom meradle (veď tvoríme v štáte väčšinu ekonomicky zdevastovaných voličov!), ak jej nezabezpečíme výraznú prevahu hlasov v parlamente, nemôžeme očakávať ani len tie neprávom vysmievané kozmetické úpravy. Ak chceme aspoň jem­né zmiernenie baskervillského kapitalizmu, musíme ju voliť v každom type volieb. Na tento zásadný postoj zabudla vý­razná časť našich voličov v nedávnych prezidentských voľbách. Podľahla brilantnej demagógii pravicových predstaviteľov, riadiacich sa podľa hesla Josepha Goebbelsa o tom, že sto­krát opakovaná lož sa stáva pravdou.

Zásadná otázka: Prečo treba rezignovať na zásadné, viac ako kozmetické úpravy tohto systému? Teda aspoň zatiaľ re­zignovať? Nuž preto, že napriek postupujúcemu rozkladu je kapitalistický systém ešte stále dosť silný, aby si nedal siahnuť na svoje prioritné, podstatné štruktúry a zákoni­tosti. Nedajme sa pomýliť tým, že sa rád štylizuje do pózy humanistického systému a dovolí plytký mejkap pripomínajú­ci súcitné zaobchádzanie. Ale aj postupne dopĺňaná mozaika drobných úľav stojí za presadzovanie i občianske uznanie. A to bolo treba priho­diť na misku váh aj v týchto prezidentských voľbách!

Voľby u nás začínajú byť obrazom prieniku zvláštnych lídrov do popredia. Priveľa hlasov získavajú rozliční ša­mani, šoumeni a charitatívni anjeli, ktorí však nemôžu za­bezpečiť systémovú sociálnu spravodlivosť a dôstojnú ži­votnú úroveň občanov. Zväčša ide o výstredných jedincov, v duchu môjho epigramu s názvom Cesta nahor: „Lift, kto­rý s hocikým až k hviezdam zamieri, volá sa výstrednosť. Vynáša priemery.“ Dodávam, že to smeruje až k podpriemerom.

Pravda, musí ísť o buržujských šoumenov, ktorí na svoje predvolebné karnevaly a guláše majú dostatok financií. Zvy­čajne ide o veľkopodnikateľov. Spravidla nebývajú odkázaní len na vlastné finančné zdroje, ale podporujú ich aj iné veľkofirmy, očakávajúce budúcu vďačnosť v podobe lobingu alebo aspoň včasného prieskumu budúcich ekonomických trendov.

Čím operujú takíto samozvaní mesiáši? Tým, čo tak radi počúvajú netrpezliví voliči: najmä prísľubom odstrá­nenia korupcie. Sľubovať vykynoženie korupcie v ére Zlatého teľaťa je vlastne aplikácia najvšeobecnejšieho populistického hesla a zároveň najťažšie kontrolovateľná aktivita. Vo­lebný úspech takýchto samozvaných „spasiteľov“ je dôsledkom fascinácie peniazmi a bohatstvom. Šarapatí tu nereálny mýtus, že ten, kto je úspešný vo firemnom podnikaní, bude zákonite úspešný aj v riadení štátu. V posledných parlamentných voľ­bách naši voliči do značnej miery odolali mystifikáciám politických kaukliarov. Ale v prezidentských voľbách už zdravý sedliacky rozum výrazne zlyhal a voliči v našej domovine sa dali do značnej miery skiskovať.

Čo prinesie toto zlyhanie zdravých logických, sociolo­gických a politických inštinktov u štatisticky významného počtu voličov? Pravicovú brzdu nasadenú na mnohé spoločensko-politické a ekonomické aktivity. A zásadnými črtami pravicového i podnikateľského prístupu k životu je predsa odjakživa egocentrizmus, biznis a zisk. Čaká nás „nenápad­ná“ ignorancia potrieb chudoby, zdôvodnená ako ekonomická nevyhnutnosť. Daň za naivitu príde, lebo logicky prísť musí.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.