Demonštrácie a nedohoda ústavných činiteľov

thumbnail

Demonštrácie Za slušné Slovensko po celom Slovensku, na ktorých sa  9. marca 2018 podľa médií zúčastnilo vyše 60 tisíc ľudí, mali jasný politický charakter. Okrem požiadavky na rýchle vyšetrenie vraždy novinára J. Kuciaka a jeho priateľky a spravodlivé potrestanie vinníkov, požadovali demonštranti aj odstúpenie súčasnej Vlády Slovenskej republiky. Protesty sa zaobišli bez násilností. Ich celkový mediálny efekt spočíval vtom, že skutočne slušné Slovensko môže fungovať s inou vládnou garnitúrou ako je tá dnešná, že mafia je prepletená s politikmi hlavne strany SMER-SD a akoby bola vláda vinná aj za vraždu novinára. A takto to aj nasledujúce dni korporátne médiá hlavného prúdu - vrátane verejnoprávnej RTVS - šírili éterom a v tlačovej forme.

Ešte pred konaním protestov sa stretli najvyšší ústavní činitelia prezident A. Kiska, predseda NR SR A. Danko a premiér R. Fico, aby prijali spoločné stanovisko k aktuálnej vnútropolitickej situácii. Spoločné memoradnum však nepodpísali. Stretnutie inicioval predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko. Ako predseda jednej z koaličných strán si udržiaval od hektických udalostí odstup a nezúčastňoval sa na niekoľkodňových pretekoch tlačových vyhlásení a tlačových besied. Jeho pozvanie ochotne akceptoval tak prezident, ako aj premiér.

Ako je vidno demonštranti stáli až pri starej tržnici a budove bývalého V-klubu. V Bratislave ich bolo asi 40 tisíc. Aj keď organizátori hovoria o vyšších číslach.

 ■  DVE DEKLARÁCIE

Ešte v predvečer stretnutia dostali jeho účastníci návrh textu deklarácie z Kancelárie prezidenta SR. Úrad vlády Slovenskej republiky zverejnil text deklarácie predsedu vlády až po stretnutí na Bratislavskom hrade. Očividne nedošlo k súhlasnému stanovisku ani na jednom z pripravených textov. „Vítam toto stretnutie, na ktorom sme prešli aktuálne politické témy. Síce sme neskoncipovali politickú deklaráciu, ale želáme si, aby bol v spoločnosti zachovaný pokoj. My traja urobíme všetko v rámci našich kompetencií, aby neboli udalosti posledných dní akokoľvek politicky zneužívané,“ vyhlásil predseda Národnej rady Slovenskej republiky a predseda SNS Andrej Danko na záver stretnutia na hrade. Predseda vlády Robert Fico podľa vlastných slov na poludňajšie stretnutie na Bratislavský hrad išiel s nádejou, že sa podarí vyjadriť spoločnú snahu o stabilitu krajiny a upokojenie verejnosti.„Napriek tomu, že sme na formu mali rôzne názory, naše spoločné posolstvo zaznelo jasne: Máme jedno jediné spoločné želanie, aby bol v spoločnosti zachovaný pokoj,“ vyhlásil predseda vlády. Ubezpečil, že právo na zhromažďovanie a vyjadrenie vlastného názoru sú základné atribúty demokracie. „Slovensko je demokratická krajina. Ako predseda vlády by som chcel poprosiť občanov, aby zachovali pokoj, nenechali sa uniesť prípadnými provokáciami a zabránili škodám na zdraví a majetku,“ pripomenul Robert Fico.

 ■ POLITICKÁ TRIEZVOSŤ

„Verím, že stretnutie obrúsi hrany konfliktu premiéra s prezidentom. Slovensko potrebuje najmä pokoj, a nie spor dvoch ústavných činiteľov. Nie je možné, aby v našej spoločnosti boli takéto agresívne nálady, aké tu vládnu v posledných dňoch. Preto je našou úlohou viesť dialóg, a nie podporovať konflikt, a vyjasniť si ústavné kompetencie.“ napísal Andrej Danko na svojom statuse na sociálnej sieti FB a dodal: „Áno, trestný čin musí byť vyšetrený. Nie však v atmosfére štvania, ohovárania a napádania. Žiadajme dôkazy, spravodlivé a objektívne prešetrenie skutkov. Nepodliehajme, prosím, vybičovaným emóciám. Lebo keď pripustíme, že emócie neúprosne preskočia naše racionálne uvažovanie – vytratí sa aj triezvy úsudok. Tieto hodiny, dni a rozhodnutia si vyžadujú maximálnu rozvahu. Nie jatrenie rán a prehlbovanie traumy v celej spoločnosti. V situácii, ktorú dnes prežívame, potrebujeme rozvahu a múdry nadhľad. Nie desiatky ‚zaručených‘ vyšetrovateľov a sudcov, ktorí poznajú vinníkov aj tresty.“

Predseda NR SR a SNS prízvukoval, že ten, kto spáchal „túto beštiálnu vraždu, je pre mňa netvor“. Andrej Danko však súčasne povedal, že zneužívanie tejto tragédie je rovnako úbohé a odsúdeniahodné. Podľa nám dostupných informácií a po víkendových rokovaniach koaličných partnerov malo dôjsť krátko po začiatku ďalšieho týždňa k demisii ministra vnútra Roberta Kaliňáka. O jeho odchode z funkcie sa hovorilo prakticky od začiatku tretej vlády Roberta Fica. Počas viacerých koaličných rokovaní koaliční partneri Most – Híd aj SNS žiadali výmenu na poste ministra vnútra. Ďalší tlak na jeho odvolanie prišiel s kauzou Bašternák. S dôraznou požiadavkou na odchod ministra prišiel počas uplynulých dní koaličný Most. Stalo sa to po tom, ako zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú. Vo funkcii by ho mala nahradiť súčasná štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková.

Ivan BROŽÍK - Foto: IUMS



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.