Falošná talianska stopa?

thumbnail

Opozícia nehľadá páchateľa zločinu, ale vytvára atmosféru na pád vlády. „Vrah chcel destabilizovať štát. Vybrali si Kuciaka, pretože bol slušný, milý, sympatický, nikdy nikomu neublížil a zároveň sa vedelo, že pripravuje článok o prepojení mafie a politikov. Aj keď článok neprinášal nič nové, hodilo sa to, aby padla vláda,“ povedal pre portál hnonline.sk bezpečnostný analytik a bývalý novinár Milan Žitný. O Žitnom pritom nikto nemôže povedať, že je akýmkoľvek spôsobom prepojený na vládnu stranu SMER-SD alebo podporovateľom Roberta Fica a jeho politickej družiny. Vždy vystupoval ako kritik vládnych miest, ak ich bezpečnostná politika mala medzery.  O to zaujímavejšie je, že práve nezávislý expert M. Žitný vyjadril takýto názor, ktorý naznačili aj vládni politici najmä zo strany SMER-SD. Zaiste nie preto, že im chcel politicky nahrávať, ale preto, že ako skúsený odborník vníma tzv. taliansku stopu ako falošnú.

■  PREVEROVAL FAKTY

Nesprávnosť talianskej stopy smerujúcej ku kalábrijskej mafii ‘Ndrangheta  má racionálne jadro a potvrdzujú to viaceré indície. Prečo by jej príslušníci zavraždili novinára, ktorý uvedenú kauzu neodhalil, len ju získal od iných kolegov a len preveroval fakty. Nebol investigatívec v pravom slova zmysle, skôr analytik zameraný na preverovanie faktov. Potvrdil to aj šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy: „Je divné, že by niekto zavraždil práve jeho. Nikdy nešiel do žiadneho nebezpečného stretu. Robil dátovú žurnalistiku.“  Údajné podvody talianskych podnikateľov v poľnohospodárstve, ktorí žijú dlhodobo na Slovensku a vraj zneužívali dotácie podporujúce poľnohospodárske aktivity a prepojenie na niektorých vládnych úradníkov priamo pod riadením premiéra, jednoducho neboli jeho novinárska parketa.

Články na rovnakú tému, ako bol ten Kuciakov nedopísaný, zverejnil ešte v roku 2016 bulvárny týždenník Plus 7 dní. Ich autorka Jana Šimíčková naznačovala rovnaké prepojenia talianskych podnikateľov na poradkyňu premiéra M. Troškovú a politika V. Jasaňa. Pre portál hnonline.sk doslova uviedla: „Môj text bol zverejnený a prebehol úplne bez povšimnutia. Žiadne reakcie, žiadne vyhrážky.“ Mimochodom, nedokončený Kuciakov článok v sebe neobsahoval nijaké jednoznačné a potvrdené informácie o trestnej činnosti údajných talianskych mafiánov alebo priame prepojenia na vládnych politikov. Za takéto články sa jednoducho úkladne nevraždí.

Kalábrijská mafia je sofistikovaná skupina zameraná na trestnú činnosť. Predpokladajme, že by si vraždu objednala. Iste by jej spolupracovníci neboli takí naivní, že by potom niekoľko dní čakali, kým ich slovenská polícia zatkne. Ak teda stojí za vraždou taliansky podnikateľ Antonio V. a jeho známi, prečo by tri dni v pokoji čakali vo svojich vilách na východe Slovenska a nezmizli z územia Slovenskej republiky. Veď médiá hneď na druhý deň po vražde začali ich mená zverejňovať. Dobre vedeli, že polícia ich bude kontaktovať, a preto ich rozhodnutie zostať na Slovensku je tiež výrečné, ak nie smerodajné.

O nepravdepodobnosti talianskej stopy hovoria aj talianski experti na zločinecké skupiny. Expert na mafiu spisovateľ Antonio Nicaso uviedol, že na rozdiel od Cosa Nostry nepoužíva ‘Ndrangheta  rituálne vraždy. Dokonca sa zabíjaniu vyhýba. „Vychádzajúc z histórie tejto skupiny je nepravdepodobné, že ‘Ndrangheta by sa podieľala na zavraždení novinára,“ dodal pre hnonline.sk. Podobne  sa vyjadril taliansky novinár denníka La Repubblica Giuliano Foschini. Podľa neho  je veľmi nepravdepodobné, že vraždu si objednala alebo uskutočnila ‘Ndrangheta, keďže sa na ňu teraz upierajú mnohé oči po celom svete. Podľa neho nezabíja novinárov, a už vôbec nie nevinné obete, ktorou bola jednoznačne Kuciakova priateľka M. Kušnírová.

KOMU NA PROSPECH?

Násilná smrť dvoch mladých ľudí je zločin, ktorý musí byť potrestaný. Je to tragédia pre pozostalých. Ale politicky sa priživovať na smrti obetí je skutočne neľudský spôsob napĺňania vlastných záujmov. Žiaľ, takto sa začali po vražde správať viacerí slovenskí politici. Smrť jednoducho využili na politický boj. Zavraždenie novinára, ktorý preveroval už  známe fakty a zameral sa pritom na taliansku mafiu s údajným prepojením na slovenské vládne kruhy, im padli naozaj vhod. Údajné spojivá s talianskou mafiou sa zatiaľ nepotvrdili, ale na politický profit opozícii to stačilo. Preto začali organizovať občianske protesty na pád vlády. Akoby slovenská vláda bola za vraždu zodpovedná. Namiesto uctenia si pamiatky slušných ľudí, ktorí nedobrovoľne opustili tento svet, spúšťajú snáď slovenský majdan? Vláda možno nepadne, ale aj čiastkový úspech je pritom dobrý. Koalíciu opustil prvý poslanec za Most – Híd I. Janckulík, prebehlík zo strany Sieť.

Maroš SMOLEC – Ilustrácia: Ľubomír KOTRHA

Redakcia Slovenských národných novín vyjadruje hlbokú sústrasť obom rodinám, ktoré prišli o svojich blízkych takým krutým, zákerným  a nepochopiteľným spôsobom.

Súvisiace články Slovenských národných novín na túto tému:

Kauzy na destabilizáciu štátu

Atentát na pravdu

Hanebnosť kulminuje

 



9 Komentárov

  • Maroš

    Aký hnoj SNN píšu? Ako sa vyvinula situácia v riešení vraždy? Údajní členovia kalábrijskej mafie nie sú obvinení! Boli 48 vo vyšetrovacej väzby a v súvislosti s vraždou ich neobvinili! To sú fakty a nie prízemné útoky od tu diskutujúcich Monec a Markey. Ale spokojní v konečnom dôsledku byť môžete, lebo R. Fico podá v najbližších hodinách demisiu.

  • ael, na toto uz "nedevia" odpovedat. (Palec hore!) 😉 🙂

  • Dušan Juraj

    Inteligencia názorne predvádza svoje myšlienkové pochody , neviem zo sporo dostupných informácií poskytnutých oficiálnou cestou neverím tomu , čo sa píše , dovolím si zakonšpirovať aj ja : čo ak cieľ bola dievčina ? Som zvedavý kto sa bude ospravedlňovať za vedrá povedanej špiny od politikov a napísané v denníkoch a to nie som "smerák"??? Dobré je to , že prizvali vyšetrovateľov z mnohých inštitúcií z cudziny , pokiaľ bude pravda niekde inde to bude ešte zábavy ...

  • Monec

    Ako môžu Slovenské národné noviny uverejniť takýto HNOJ !
    Štúr sa v hrobe obracia do čoho sa ho Dankova mafia snaží namočiť!
    Ste iba banda primitívnych " národniarov" ! Ste mediálna žumpa !!!

    • Jozef

      SNN uverejnuju hnoj uz velmi dlho. Urobili to aj teraz. Iba sa cudujem, ze im to trvalo na adresu vrazdy Kuciaka tak dlho! Obvykle su vo svojej "produkcii" promptnejsie...

    • markey

      čo ťa tak silno trápi? Stúpili ti na otlak? Nesedí to k tým bujačinám, čo produkujú zapredané protislovenskí pisálkovia zo SMEtí a Denník N-esvojprávnych? Ak ťa zaujíma mediálna žumpa, prosím, kľudne skoč na ich stránky, chýbať tu určite nebudeš...

  • lebo ma v tom asi prsty,,,,,Najprv mali jeho vypočuť.

  • lea

    Nemozem uverit tomu, co cítam, ved práve preto písal p. Kuciak o talianskej mafii napojenej na vládu, lebo vsetky upozornenia boli totálne odignorované a vysmievané ako Vami teraz v tomto clánku!!!!!! Ako aj iné kauzy. A preco mafiáni neodisli? lebo tak sú si istí svojími ochrancami, ktorí im velkodusne poskytli priestor na odpratanie stop nielen ich!!!!

    • ael

      a prečo o mafii nepísal nicholson v sme, ale posunul to mladému z aktualít a pred pár dňami zdúchol zo slovenska?

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.