Folklór je silný aj v Bratislave

thumbnail

Matica zorganizovala druhý ročník Folkfestu v hlavnom meste. Deň Ústavy Slovenskej republiky si bratislavskí matičiari pripomenuli druhým ročníkom Folklórneho festivalu Matice slovenskej ‒ Folkfest 2019. Počas celého nedeľného popoludnia vystúpilo v amfiteátri na Štrkoveckom jazere vyše štyristo účinkujúcich od najmenších až po známe folklórne súbory, predovšetkým z regiónov západného a južného Slovenska. Organizátormi boli Matica slovenská, Miestny odbor Matice slovenskej v Ružinove, Klub žien SNS Marína a mestská časť Ružinov. Podujatie zaštítil predseda NR SR A. Danko a finančne ho podporil predseda vlády SR P. Pellegrini.  Bola to istým spôsobom nezvyčajná prehliadka. Najmä preto, že ide o mestský festival, kým väčšina takýchto podujatí má svoj domicil v niektorej z rázovitých dedinských oblastí.

  • BRATISLAVA A FOLKLÓR

V programe sa predstavil celý rad folklórnych zoskupení ‒ detských folklórnych súborov, speváckych skupín alebo samotných folklórnych súborov.  Pripomeňme detské folklórne súbory Krpčiarik, Gerulata, Viničné, Závod a Pezinok, folklórne skupiny Závod, Viničné i folklórne súbory Trenčan, Nadšenci, Slovenskí rebeli, Gymnik a Karpaty. „Matica slovenská a folklór sú historicky prepojené pupočnou šnúrou. Ako inak ako takýmto podujatím si majú matičiari pripomenúť prijatie ústavy. Zorganizovať folklórny festival v hlavnom meste nie je jednoduché. Svojich fanúšikov však folklór v Bratislave má. Toto mesto dokonca patrí medzi významné folklórne centrá.. Aktívne v ňom pôsobí pätnásť folklórnych súborov. A dôkazom je aj tento festival, v ktorého organizácii chceme pokračovať. Verejne sme požiadali starostu mestskej časti Ružinov, aby prevzal organizáciu Folkfestu pod svoje krídla, ako to bolo v minulosti,“ uviedol pre SNN predseda MO MS Bratislava-Ružinov a správca Matice slovenskej Maroš Smolec.

Folklórny festival pod názvom Folkfest má však dlhoročnú tradíciu, ktorá bola nedávno nesprávnym rozhodnutím ružinovskej samosprávy prerušená. Viac vysvetlil zakladateľ festivalu, jeho dramaturg a vedúci folklórneho súboru Karpaty Miroslav Kapsný: „Tento ročník je pre mňa už pätnásty. Po rozhodnutí viac neorganizovať Folkfest túto aktivitu prevzala posledné dva roky Matica slovenská. Veríme, že v budúcnosti bude opätovne festival aktívne organizovať aj mestská časť Ružinov. Tento rok sme pozvali folklórne súbory zo západného Slovenska ‒ aj vzhľadom na finančný rozpočet podujatia. Vystúpili však veľmi kvalitné telesá a návštevníkom sa to páčilo. Obmedzené zdroje nám nedovoľujú pozvať súbory, ktoré by sme chceli a ktoré by sa chceli na Folkfeste zúčastniť.“

  • ZÁUJEM O TRADÍCIE

Starosta Ružinova Martin Chren výzvu organizátorov festivalu prijal. Vyjadril sa, že by mestská časť mohla na ňom participovať aktívnejšie, prípadne sa stať hlavným organizátorom a zaradiť Folkfest do programu Ružinovských hodových slávností. „Mnohí ľudia si myslia, že folklór patrí mimo Bratislavy. Dnešný festival aj mnohé ďalšie práve naopak potvrdzujú, že folklór a tradície sú blízke aj obyvateľom hlavného mesta. Lístky na ne sa vypredajú, hľadiská zaplnia, a preto má zmysel, aby aj ružinovská samospráva takéto podujatia podporovala,“ dodal starosta Ružinova.

V rámci tohtoročného Folkfestu vystúpili: dychová hudba Vajnoranka, Folkduoplus, detské folklórne súbory Krpčiarik, Gerulata, Pavučinka, Závodzan, Tancujúce slniečko, folklórne skupiny Závodzan a Viničiar a folklórne súbory Slovenskí rebeli, Karpaty, Gymnik, Trenčan a Nadšenci. V rámci vystupujúcich sme oslovili vedúceho súboru Slovenskí rebeli J. Černeka, ktorý je riaditeľom Domu MS v Komárne a súbor je kolektívnym členom Matice slovenskej. „Prišli sme z Komárna. Vystúpime s fragmentom nášho programu, ktorý často hrávame pod názvom Talafatky. Sme mladý súbor inšpirovaný folklórom. Nie sme nositeľmi tradícií, lebo sme vznikli len pred siedmimi rokmi z dramatického krúžku Dramaťák. Za ten krátky čas však združujeme vyše osemdesiat členov v dvoch krúžkoch. Darí sa nám. Stihli sme už reprezentovať našu krajinu vo viacerých štátoch. Nedávno sme sa vrátili z úspešného turné po Francúzsku,“ vysvetlil J. Černek

Pavol JAVORSKÝ, Peter HORŇÁK – Foto: Maroš SMOLEC



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.