Hrubá dehonestácia P. O. Hviezdoslava

thumbnail

Škandalózna dehonestácia P. O. Hviezdoslava

Matica slovenská (MS) protestuje proti aktuálnej reklamnej kampani  bratislavského Divadla P. O. Hviezdoslava (DPOH) na novú divadelnú sezónu, ktorá hrubo dehonestuje jedného z najvýraznejších predsedov MS Pavla Országha Hviezdoslava. Reklamná agentúra Slovak and Friends použila ako motív novej kampane umeleckú techniku vitráž, známu z minulých budovateľských období našej histórie.  Bohužiaľ, stalo sa tak v roku 160. výročia založenia MS, 30. výročia vzniku SR a 180. výročia kodifikácie slovenčiny. Na nej zobrazila mladých ľudí, ktorí majú v rukách ukrajinskú, antifašistickú a dúhovú vlajku. Jeden z nich však v rukách drží odseknutú hlavu práve P. O. Hviezdoslava, jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov uplynulých dvesto rokov, ktorého navrhovali na nomináciu Nobelovej cenu za protivojnovú poéziu. Bol jednou z vedúcich osobností slovenskej literatúry a kultúry na sklonku 19. a začiatku 20.storočia a radí sa k najvýznamnejším zjavom celej slovenskej literatúry.

Patril tiež medzi aktívnych podporovateľov vzniku novej republiky v roku 1918. V máji 1918 viedol slovenskú delegáciu na oslavách päťdesiateho výročia vzniku Národného divadla v Prahe  (v tomto roku je stopiate výročie tejto návštevy). Do svojho prejavu vložil náznak možného blízkeho spolužitia Slovákov a Čechov.  Preto koncom toho istého roka privítal vznik Česko-Slovenska a s ním aj utvorenie reálnych perspektív pre slobodný rozvoj slovenského života v nových spoločenských a politických podmienkach.

Už počas nedávneho Dúhového pochodu v Bratislave v DPOH zavesili na bustu P. O. Hviezdoslava okolo jeho krku dúhový šál. Najnovšie nedôstojné stvárnenie odseknutej hlavy nemôže byť ospravedlniteľné ani kreativitou reklamnej kampane. Umelecké stvárnenie nemôže prekračovať hranice vkusu a ľudskosti. Matica možným vysvetleniam o tzv. nadsádzke tohto vyobrazenia neverí a nerozumie, prečo musí byť práve osoba P. O. Hviezdoslava terčom takýchto nechutných útokov a metafor.  Rovnako nechápeme, prečo na vitráži nie je okrem vlajky cudzieho štátu aj slovenská štátna zástava. Veď žijeme na Slovensku a DPOH pripravuje svoje programy najmä pre slovenského diváka.

Matica slovenská sa rozhodla, že po tejto škandalóznej kampani nebude ticho. Na stredu 6. septembra 2023 o 17.00 hod. pred divadlom DPOH zvoláva občiansky matičný protest proti takýmto nekultúrnym aktivitám, ktoré sa dejú práve na kultúrnej pôde Divadla P. O. Hviezdoslava.

Matica slovenská, Martin-Bratislava, 1.9.2023

Na vitráži je v jej pravom hornom rohu pod zástavou s prečiarknutým dvojkrížom postava mladého človeka drží v ruke odseknutú hlavu básnika P. O. Hviezdoslava.


Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.