Kočnervírus prežíva už desaťročia

thumbnail

Slovensko má vážny problém, nečelí len koronavírusu, ale aj kočnervírusu. Pravda, silne zmutovanému. Kočnervírus napadol štát skôr, než vznikol. Zaujímavé, že na začiatku bol podvod na firme Technopol a Technopol, ale v iných súvislostiach, sprevádza Kočnera dodnes...

Čo sa stalo? Strohá novinová správa z 11. marca tohto roka hovorila o tom, že policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali ráno trinásť sudcov. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zo zasahovania do nezávislosti súdu a z marenia spravodlivosti. Nuž, konečne si spravodlivosť hľadá na Slovensku cestu, ale akosi selektívne. Lebo ako sa ďalej v policajnej správe uvádza, akciu vykonávala skupina Hmla, ktorá vyšetruje sudcov z Threemy Mariana Kočnera. Takže Kočnerove telefonické kontakty zobrala polícia vážne, Kočnerove tlačovky, na ktorých dokazoval mafiánske pozadie niektorých politikov, zostali bez povšimnutia.

A vôbec, spravodlivosť má v „tejtokrajine“ čudné podoby. Na začiatku deväťdesiatych rokov i na začiatku podvodu Technopol nebol Kočner sám. Niektorí si trest odpykali, iných štát omilostil, a dokonca Kováča ml. prijal do diplomatických služieb a stále si užíva veľvyslanecký post. Iba Kočner sedí v chládku. Pritom mu ani nezrušili milosť od bývalého prezidenta Michala Kováča tak ako v prípade iného podvodníka – jeho syna. Lenže udelením milosti sa kauza Technopol neuzavrela spravodlivo. Veď Kováč ml. má diplomatické výsady, kým Kočnera prevážajú z väzenia do väzenia, na výsluchy za najprísnejších bezpečnostných opatrení.

Milosť prezidenta Kováča vyvolala reakciu – udelenie amnestií vládnym Mečiarovým kabinetom aktérom zavlečenia Michala Kováča ml. do Rakúska. Takmer dvadsať rokov trvalo, kým pod gesciou Ústavného súdu SR rozhodol parlament o zrušení amnestií i milosti, ale opäť selektívne. Nie všetkým. Aj keď koalícia, ktorá vzišla z volieb v roku 1998, mala v parlamente ústavnú väčšinu, neodvážila sa zrušiť prezidentské amnestie. Podarilo sa to poslancovi Budajovi v minulom volebnom období. Neskôr predseda parlamentu  Danko priznal, že to bola najväčšia chyba, akú urobili, ale stala sa. Týmto aktom bol na Slovensku zrušený právny štát, lebo do legislatívy zaviedol retroaktivitu, čo nemá obdobu v nijakom  demokratickom štáte. Podobná situácia bola v bývalom Česko-Slovensku, keď sa komunisti potrebovali porátať s tzv. nepriateľmi štátu a svojvoľne zatvárali aj vešali. Samozrejme, s využitím retroaktivity v právnom systéme, čiže použili nové zákony na staré skutky.

Kto však  dnes potrebuje aplikovať v praxi totalitné praktiky?

Ústavný súd SR zverejnil mená piatich sudcov, u ktorých rozhodol dať súhlas na vzatie do väzby. Rozhodovanie ÚS SR o súhlase s väzobným stíhaním sudcov je podľa právnikov rarita. Rozhodovanie o zrušení amnestií nebolo len raritou, ale rovno zrušením právneho štátu, no slniečkarské médiá jasali. Novinári i politici „tejtokrajiny“ vinia za vznik kočnervírusu Fica  alebo Mečiara. No za jeho „expanziou“ je jednoznačne rodina Kováčovcov. Otázkou je, kto je za Kováčovcami. Ako chránený exponát prežil dodnes. Ba dokonca sa stal akýmsi mocenským centrom zločinu. Dokazujú to Kočnerove  kontakty na takmer všetkých významnejších  činiteľov tohto štátu. Aký gigantický proces by to mal byť, ak by chcel Slovensko očistiť od mafiánov, korupčníkov, od tých, čo maria nezávislosť spravodlivosti? A kam by až dočiahol? Vieme, ale nepovieme. Musíme sa chrániť pred mocovírusmi...

Eva ZELENAYOVÁ - Foto: teraz.sk, TASR

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.