Kto rozkrúca už raz zastavenú špirálu zbrojenia a strachu

thumbnail

Do Varšavy sa vracia história, tentoraz stojíme na „druhej strane“. Pred niekoľkými týždňami sa cez územie Českej republiky a Poľska presúvala americká armádna brigáda s plnou výzbrojou. Smer: Pobaltie. V Rumunsku a v Poľsku oficiálne Severoatlantická aliancia „roztvorila“ protiraketový dáždnik. Na Slovensku má vzniknúť akási veliteľsko-logistická nebojová jednotka NATO. Varšavský samit NATO sa uskutoční takmer na deň presne po štvrťstoročí od zrušenia iného paktu, nazvaného Varšavská zmluva. Dejiny naberajú spätný chod. Spojené štáty, ale aj Rusko čoraz častejšie používajú aj v diplomacii slovné spojenie „návrat studenej vojny“. Britské noviny The Guardian ešte pred ôsmimi rokmi napísali: „V súčasnosti vzniká organizácia Varšavskej zmluvy iného druhu. Tentoraz v nej dominuje jasne vyjadrená antiruská, protinemecká a proamerická orientácia. Poľsko a tri pobaltské krajiny – Estónsko, Litovsko a Lotyšsko, koordinujú svoju politiku po získaní nového statusu ‚superspojencov‘ Spojených štátov. ... Poľsko si lieči svoj „nemecký komplex“ zo začiatku druhej svetovej vojny a pobaltská pravica zas viac-menej otvorene vyhlasuje, že nemecká okupácia nebola o nič horšia ako sovietska vláda pred vojnou a po vojne.

  • NEBEZPEČNÁ BEZPEČNOSŤ

Logo Warsaw_cmykSamit, ktorý sa uskutoční 8. – 9. júla, sa sústredí na bezpečnostné otázky východného krídla Severoatlantickej aliancie, kde dosiaľ neexistuje výraznejšia ani stála prítomnosť spojeneckých vojsk. Zrejme dôjde ku schváleniu stálej vojenskej prítomnosti Aliancie vo východnej Európe. Oznámil to poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski, ktorého citovala agentúra AP. Povedal tiež, že samit by mal „začať proces budovania spojeneckej prítomnosti v strednej aj východnej Európe“. Podľa neho je tejto myšlienke naklonených stále viac členských štátov NATO, ktoré však, konkrétne nemenoval. Zároveň oznámil, že výrazu „vojenské základne“ sa bude NATO vyhýbať, aj keď v podstate pôjde o ne.

  • RUSI SÚ ZDRŽANLIVÍ

Vyhlásenia NATO o nemožnosti návratu k dobrým vzťahom s Ruskom a hrozby rozšírenia vojenskej prítomnosti na východnom krídle Aliancie majú skôr propagandistický ako vojenský význam. Zhodujú sa na tom podľa agentúry TASS ruskí politológovia v komentároch k júlovému samitu NATO vo Varšave. „Z vojenského hľadiska je to absolútny nezmysel. Ide o očividnú demonštráciu amerického dáždnika v týchto krajinách. Vojenská veda predpokladá naopak skôr koncentráciu ozbrojených síl... Rusko viac znepokojujú reálne kroky k rozmiestneniu pozemných prvkov protiraketovej obrany USA v Poľsku a Rumunsku,“napísal šéfredaktor ruského časopisu Arsenal Viktor Murachovský.

  • KTO JE HROZBOU?

Ruská reakcia na posilnenie NATO na východe Európy by mala byť tradične politická, zhodujú sa tamojší politológovia. Nemá zmysel púšťať sa do pretekov v zbrojení, vyzývajú a pripomínajú, že pre Moskvu je „baltský smer“ druhoradý. Rusko tam podľa Murachovského nemá veľké jednotky a nevysiela tam ani žiadne nové sily.„Pomerne pokojne evidujeme krik ich ministrov obrany, prezidentov, generálnych tajomníkov NATO a podobných figúr, ktoré tak plnia svoje povinnosti. Vo vojenskom plánovaní sa Rusko opiera skôr o objektívne údaje o silách a prostriedkoch NATO v tomto priestore,“ vyhlásil ruský odborník pre agentúru TASS.

Ivan BROŽÍK – Ilustrácia: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.